Başkanlığını Hasan İlyasoğlu’nun yaptığı İnebolu Kültür ve Sanat Derneği, 2021 yılında Kastamonulu ünlü roman, öykü ve oyun yazarı Oğuz Atay’ın adını yaşatmak, yeni yazarların yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla “Oğuz Atay Öykü Ödülleri”ni başlatmıştı. Atay, 12 Ekim 1934 tarihinde hâkim babası ve öğretmen annesinin (Cemil-Muazzez Atay) görev yeri İnebolu’da doğmuştu ama aslen Devrekâni nüfusuna kayıtlıydı. Genç yaşta (1977) vefat etmesine rağmen bugün Türk ve Dünya Edebiyatının en önemli yazarları arasına girmeyi başaran Oğuz Atay’a Ankara’da oturan Devrekânili İlköğretim Müfettişi Yavuz Atay’ın dışında sahip çıkan bir Devrekânili yönetici, sorumlu bulunmadığından İneboluluların büstünü dikme, adını parka verme, ödüller ihdas etme çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz.

Derneğin I. Oğuz Atay Öykü Ödülleri 2021 kitabı üzerine Kastamonu gazetesindeki köşemizde 7 Temmuz 2022 tarihinde (s.2) “Oğuz Atay Öykü Ödülleri Denilince” başlığıyla bir yazı yayımlamış, kitabı kısaca değerlendirmiştik. 2022’nin sonunda yayımlanan 2. ve 2023 ürünü 3. ödül kitapları Ankara’daki İnebolulular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kerim  Daşçı vasıtasıyla yeni elimize ulaştı:

·        2. Oğuz Atay Öykü Ödülü 2022/Kar Dağının Arkası: Fayık Acun, Ankara 2022, 143 s. İnebolu Kültür ve Sanat Derneği Yayını

·        Üçüncü Oğuz Atay Öykü Ödülü 2023/Hatırla: Esra Deviren, Ankara 2023, 147 s. İnebolu Kültür ve Sanat Derneği Yayını

İleri aşamaya ulaşan parkinson rahatsızlığımız dolayısıyla ne yazık ki sadece son kitabı değerlendirebileceğiz. Yazı hayatımızın istemeyerek sona erdiği bu günlerde Oğuz Atay için yazmak, sağ elimin ağrısını bir nebze unutturuyor.

Derneğin Oğuz Atay Öykü Ödülleri’ne 2021’de 600’ü aşkın, 2022’de 713 ve 2023’te de 550 yazar 550 öyküsüyle katıldı. Bu sayılar, doğrudan doğruya Oğuz Atay’a gösterilen sevgi ve saygının net bir ifadesidir. Oğuz Atay adını taşıyan bir ödülü kazanmak her yazarın gönlünden geçer ama her yıl bir veya iki kişiye nasip olur. Öykünün yayımlanmaya değer görülüp kitaba alınması bile önemli bir başarı sayılır.

Dernek Başkanı Hasan İlyasoğlu Sunuş (s.7-8) yazısında ödüllerde gelinen aşamayı şöyle açıklıyor:

“Kıymetli yazarımız Oğuz Atay’ı doğum gününde İnebolu’da anmayı gelenekseleştirmenin ardından 2021 yılında Oğuz Atay Öykü Ödülleri’ni vermeye başladık. Geçen üç yılda ülkenin dört bir yanından ve yurt dışından yoğun bir katılım ve ilgiyle karşılaştık. Bu durum bizim için fazlasıyla sevindirici olmasının yanında öykü ödülümüzün devamı konusunda gücümüzü çoğaltmakta, inancımızı büyütmektedir. Ayrıca, sonraki yıllar için sorumluluğun büyüklüğünün de bir göstergesidir. Oğuz Atay Öykü Ödülleri, edebiyatımızda her geçen yıl yerini bulmakta, sağlamlaşmaktadır. Bugün İnebolu Oğuz Atay’la, öyküyle anılmaktadır.”

Oğuz Atay Öykü Ödülleri 2023’ün Seçici Kurulu Altay Ömer Erdoğan, Ercan y  Yılmaz, Hasan Özkılıç, Hülya Soyşekerci ve Hüseyin Peker’den oluşmuştu. Seçici Kurul adına Altay Ömer Erdoğan kitaba yazdığı Ön Söz’de (s.9-12) ödül değerlendirme sonucunu şu cümlelerle kamuoyuna, sanatseverlere duyuruyor:

“Bir asır ağırlığı taşıyarak akıp giden bu yıl, üçüncüsünü düzenlediğimiz Oğuz Atay Öykü Ödülü’ne 550 yazar, 550 öyküyle katıldı. Katılan öyküler arasında yaptığımız değerlendirme sonucunda; ‘Gerçek ile zihin oyunları arasında kurulan bir dünyayı etkili ve inandırıcı bir öykü dili ile kaleme aldığı, izleği ve imgelemi işleme bağlamında başarılı bir yapıt ortaya koyduğu, kullandığı dil ve anlatımın katmanlığı bakımından da dikkat çekici bir öykü olduğu’ gerekçeleriyle Hatırla adlı öyküsü ile Esra Deviren’i oy çokluğuyla birinciliğe değer gördük. Ayrıca; Nalan Barbarosoğlu’nun Geç Gelen Gece Ekspresi, Zeliha Tamer Uçar’ın Tahta Bacaklı At, Şafak Kumargal’ın 817 ve 818, Ulaş Işıklar’ın Z Raporu, Kamil Dikmecik’in Yokoluş, Hatice Meriç Doruk’un Hüzün Sarısı, Ozan Kırıcı’nın İçimdeki Boşluk, Turgay Çumak’ın Yarına Veda, Güner Arslan’ın Esintililer Meyhanesi ve Baki Mesut Köprücü’nün Şebaruz adlı öyküleri de elinizde bulunan bu seçkide yer almaya yine oy çokluğuyla değer görüldü.”

Kitapta birinci Esra Deviren’in Hatırla öyküsü başta olmak üzere Altay Ömer Erdoğan’ın yazar ve adlarını verdiği öyküler yer alıyor. Bir Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak merak edip ancak beş kadar (şimdilik) öyküyü dikkatle okuduk. Türk Dili ve Hece dergilerinden günümüz öykücülüğünü de takip ediyoruz. Rahatlıkla söyleyip yazabilirim ki, üç yıllık Oğuz Atay Öykü Ödüllerinde istenilen sanat düzeyine çok yaklaşılmıştır. Başvuru sayısı, evet oldukça yüksektir. Daha az olmalı ama özellikle kadın yazarlarımızın roman ve öykü yazma yeteneklerinin şahlandığı bir dönemde bu ilgi de doğal karşılanabilir.

İnebolu Kültür ve Sanat Derneği mensupları başta olmak üzere onları destekleyen Ankara’daki İnebolular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yöneticilerini, ödül alanları, katılanları ve cefakâr Seçici Kurul üyelerini kutluyoruz. Başarıları sürekli olsun.

Yazımızı arka kapaktan kopyaladığımız Genel Yayın Yönetmeni Özlem Keskin’in cümleleriyle bitiriyoruz:

“Hiç durmadan kendi okurunu yetiştiren büyük yazarın öğretilerini büyütürken edebiyat bilimciler, Karadenizli yalınlığımızla bir evlek yer açtık Oğuz Atay’a gönlümüzden.

Öykü dostluğumuzda her yıl biraz daha büyütüyoruz şimdi Oğuz Atay’ın memleketteki evini. Bu yıl, ‘Sesimi Duyan Var mı?’ yalnızlığında araladık kapıyı. Çoğaldı yine öykülerimiz. Öykülerle sardık yaralarımızı...”

Önemli not: 18 Aralık 2023 tarihinde Kastamonu Üniversitesinde gerçekleştirilen Türk Dil Kurumu’nun hazırladığı Nail Tan Belgeseli ilk gösterimi sırasında yeni Kastamonu Valisi Sayın Meftun Dallı ile tanışma fırsatını bulduk. En kısa zamanda ziyaret edeceğimi söyledim. Zevkle beklediğini bildirdi. Bu yazı vesilesiyle önceki valilerin ilgilenmediği Oğuz Atay’ın bir eğitim kurumuna adının verilmesi konusunu arz ederek Ankara’dan seslenmek mecburiyetinde kaldık.