1915-1923’te birinci 1956-1976 yılları arasında da ikinci eğitim dönemini tamamlayan Kastamonu Kız İlköğretmen Okulunda biz de 1965-1968 yıllarında üç eğitim yılı Edebiyat Grubu Öğretmenliği ve Müdür Yardımcılığı görevinde bulunmuştuk. Öğretmenlik yıllarımızın en güzel, başarılı bir dönemiydi. 1966-1968 eğitim yıllarında, üst üste iki eğitim yılında MEB Bakan Teşekkürü ile ödüllendirilmiş, adımız Tebliğler Dergisi’nde yılın başarılı öğretmenleri listesinde yayımlanmıştı.
Kastamonu Kız İlköğretmen Okulunun kısa süren 20 yıllık eğitim hayatında yaklaşık 2950 mezun verilmişti. Bu mezunlardan hayatta olanlar, sağlığı elvereler 2003 yılında Zonguldak’taki buluşmadan itibaren her yıl Nisan veya Mayıs ayında bir şehrimizde bir araya geliyorlar. Öğretmenlerini de davet ediyorlar. 2023 buluşmasını 29 Nisan 2023 tarihinde, Kastamonu Dedeman Otelinde düzenlediler. Mezunların bir bölümü konaklamayı Şerife Bacı Öğretmenevinde yapıp geceye katıldılar.
29 Nisan 2023 Cumartesi günü, Kastamonu Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde toplanıldı. 10.00’daki çelenk koyma, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Öğretmen Okulları Marşı söylendi. Öğretmenler adına Güler Veldetvelidedeoğlu, mezunlar adına da Nuran Karayel konuştu. Halk oyunları gösterisinin ardından hâlen Abdurrahmanpaşa Lisesi olarak kullanılan eski Kız İlköğretmen Okulu binası gezildi. Sınıfın birinde 15 dakikalık temsili ders yaptık. Öğrenciler anılarını anlattılar. Sürekli fotoğraflar, videolar çekildi. 
Gece 19.00’da Dedeman Otelindeki buluşma yemeği Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünü kutlamanın heyecanıyla da çok coşkulu geçti. Öğretmenler Masasında bu yıl sadece altı öğretmen oturduk: Nail Tan, Güler Veldetvelidedeoğlu, İbrahim Tozan, Meral Tarhan, Gülsen Tikensak ve Şükran Tor. Öğretmenlerin tamamı, öğrencilerin adına bir mezun konuştular. Marşlar, okul şarkıları söylendi. Şiirler okundu. Halaylar çekildi. Eğlence ile hüzün, kahkaha ile gözyaşı birbirine karıştı. En genç mezun bile 65’in üstündeydi. Düşününüz.
Son yıllarda sağlığımızın bozulduğundan sık sık söz eder olduk. Bu durumdan asla memnun değiliz. Bu sebeple, öğrencilerimize veda, helalleşme anlamında bir konuşma hazırlamıştık. Ancak, başını ve sonunu okuyabildik. 50 adet çoğaltmıştık. Öğretmenlere ve bizden ders alan mezunlara dağıttırdık konuşmamızı. Bastonlu, parkinsonlu hâlimizi gören öğrencilerimiz bizim de gelecek yılki buluşmaya katılmamızı isteyerek 2024 buluşmamızın Ankara’da olmasını kararlaştırdılar.
82 yıllık hayatımızın özeti de olan söz konusu konuşmayı, Kastamonu eğitim tarihine bir armağan olması bakımından okuyucularımızla da paylaşıyor, tüm mezunlarımıza sağlıklı, uzun ömürler diliyoruz…
“Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş Yıl Dönümü’nü buruk bir coşkuyla kutladığımız 2023 yılı buluşmamızda bozulan sağlığım dolayısıyla sizlere son kez hitap etmenin derin üzüntüsünü yaşıyorum. Ne mutlu, Cumhuriyetimizin 82 yılını acı tatlı birçok olayını eşim eğitimci, Kastamonu Kız İlköğretmen Okulunda eğitimciliğe ilk adımlarını atan Mefharet Tan’la yaşadık. 1965-1968 yılları arasında da öğretmenliğinizi yapmak kısmet oldu. Artık gidiyorum. Dünya düzeni böyle... Geldiğim gibi gidiyorum.
•    Kastamonu Araç’ın Kavacık köyünde 1941 yılında İstiklal Savaşı şehidi (1922) Süleyman Efendi ile kardeşi Şehit (1938) Kur. Bnb. Yusuf Ziya Bey’in torunu, polis Remzi Tan ile Rafiye Tan’ın oğlu olarak dünyaya gelip Türkiye Cumhuriyeti’nde, al bayrak altında 80 yılı devirip gururla, kıvançla gidiyorum!
•    İlkokul, Köy Enstitüsü/İlköğretmen Okulu, Lise, Eğitim Enstitüsü, TODAİE, Millî Güvenlik Akademisi ve Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde eğitim görmüş, 8 yıl parasız yatılı okumuş şanslı bir Cumhuriyet çocuğu olarak gidiyorum!
•    Beş sınıflı Kavak Köyü İlkokulundan (1959-60), üç ilköğretmen okulu, ortaokul, lise ve üniversiteye kadar her dereceli eğitim kurumunda ders verip binlerce öğrenci yetiştirerek gururla gidiyorum!
•    MEB, KB ve KTB’deki üst düzey yöneticilik görevim sırasında özellikle milletimizin halk kültürü/folklor değerlerinin (halk edebiyatı, tiyatrosu, müziği, oyunları, el sanatları, yiyecek ve içecekler, giyim kuşam vb.) derlenip korunması, yaşatılması ve dünyaya tanıtılması alanlarında ve güzel sanatların müzik, sinema dallarında yeni sanatçıların yetişmesi, halka nitelikli müzik dinletilmesi konularında 27 yıl önemli hizmetlere katkıda bulunarak gidiyorum!
•    Bakanlıklardaki görevlerim sırasında 7 il hariç 81 ilimizin tamamına yakınına giderek hizmet ulaştırmanın mutluluğuyla gidiyorum!
•    Emeklilik dönemimde yüce Atatürk’ün 1932’de kurduğu Türk Dil Kurumunda 8 yıl resmen, 17 yıl da fahri olarak görev yapıp, Türk destanlarını derlenmesine katkıda bulunarak, ayrıca 2002’de açılan Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesinin kuruluşunda çalışarak kıvançla gidiyorum!
•    1970-2022 yılları arasında devlet ve kendi imkânlarımla Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere 38 ülkeye gidip kültürel çalışmalarda bulunarak, bilgi ve tecrübelerimi ilgililere aktararak gidiyorum!
•    Türk halk bilimi/folkloru, Türk dili, edebiyatı, tarih, güzel sanatlar ve halk kültürü alanlarında 69 ad altında 99 cilt kitap, 200 civarında makale, bildiriyle 1000’e yakın dergi, gazete yazısı yayımlamış olmanın büyük gururuyla gidiyorum!
•    Şiir, hikâye, deneme, kitap tanıtma, nekroloji (vefat yazısı), derleme, araştırma, makale ve gezi izlenimlerimi yurt içi ve dışında 136 dergi ve 10 civarında gazetede yayımlayarak, rekor kırdığıma inanarak gidiyorum!
•    Güzel sanatların edebiyat dalında 2 şiir kitabı, 3 oyun, 4 radyo oyunu, 5 Karagöz oyunu, 1 roman, 2 çocuk kitabı ve bazı öyküler/hikâyeler yazarak, Kastamonulu yazarlarla ilgili incelemeler yapıp yayımlayarak gidiyorum! Edebî eserlerimin bir bölümünde iklim değişikliğine, çevre kirliliğine dikkat çekerek gidiyorum!
•    Türkiye’de ve yurt dışında her türden yüzlerce konser, tiyatro/oyun, opera, operet, bale, gösteri seyretmiş, dinlemiş; sergi, müze gezmiş; halk sanatları gösterisi, temsili izlemiş; iki bine yakın edebî eser okumuş bir Cumhuriyet aydını olarak mutlu gidiyorum!
•    Türk kültürüne, edebiyatına, sanatına hizmetlerim dolayısıyla yurt içi ve dışından 19 ödül, fahri dr., prof. unvanları alarak, Kastamonu şehir merkezinde adımız bir caddeye verilmiş olarak, kıvanç duyarak gidiyorum!
•    MEB, KB/KTB ve TDK’deki görevlerim sırasında Türkiye’nin, Türk dünyasının, Türklük biliminin önde gelen 500’e yakın bilim insanı, şair, yazar, gazeteci, ressam, müzisyen, sinema ve tiyatro oyuncusu, opera bale sanatçısı ve geleneksel Türk sanatları ustalarını; ayrıca çok sayıda devlet adamı, politikacımızı yakından tanıyıp bilgi ve tecrübelerinden devlet, milletimizin yararlanmasını sağlamanın huzur ve mutluluğuyla gidiyorum!
•    Üç defa dolup boşalan zengin kitaplığımı (10.000’e yakın kitap, dergi cildi); parça parça Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü başta olmak üzere Kastamonu Üniversitesi, TDK, Atatürk Araştırma Merkezi ve Kastamonu Kent Tarihi Müzesi kitaplıklarına; 96 tablodan oluşan resim koleksiyonumu da Kastamonu Üniversitesine (2012) bağışlayarak gidiyorum!
•    Devletimize veya özel kurum ve şahıslara vergi, prim, ceza, fatura, banka kredi kartı borcu bulunmaksızın, örnek bir T.C. vatandaşı olarak; ancak hiçbir aftan yararlanmamış bulunmanın derin üzüntüsüyle (!) gidiyorum!
•    Hiçbir tarikat, cemaate bağlanmadan, sadece Kur’an ve sünneti esas alarak; ibadetleri eksik ancak ibadetlerin amacı güzel ahlaka önemli ölçüde sahip olmuş, bunu hayatı boyunca yaşamış iyi bir Müslüman ve düşünce yönüyle de Atatürk milliyetçisi olarak gidiyorum.
Son Söz:
Benim üzerlerinizdeki hakkım kat kat helal olsun! Siz de lütfen hakkınızı helal ediniz!
Asla; darda, zorda, zârda, nârda (ateşte), yarda (uçurumda) kalmayınız! Dostça, hoşça kalınız!
Mimar Sinan demiş ki; ‘Bu dünyadan falan geçti, filan geçti, bir gün de derler Sinan geçti.’ Başka bir gün de derler, Nail Tan geçti!”