Merhaba ben Diyetisyen Elif Gökçe Demirezen. Sizlere beslenme ve sağlıklı yaşam hakkında doğru ve güncel bilgileri aktarmak için buradayım. Hazırsanız ‘Detoks Aslında Ne?’ ile başlıyoruz.

Herkesin hayatında en az bir kez duymuş olacağı şu detoks programlarından ve detoksun aslında ne olduğundan bahsedeceğiz. Gelmiş bir pazartesi sabahı, diyete başlanan o gün, elinizde büyük bir bardak yeşil içeceğiniz ile masaya oturmuşsunuz ve kafanızda o düşünce ‘3 güne vücudumdaki bütün toksinleri atmış olacağım’.

Ama durun bir dakika. Bu toksin denen şey nerede birikiyor da o yeşil içecek onu bulup vücudunuzdan süpürecek ? Vücudumuz gerçekten bir çöp kutusu gibi bize zararlı olan toksinleri mi biriktiriyor ? Haydi gelin öğrenelim.

‘Detoks’ kelimesi detoksifikasyondan gelir. Yani basitçe toksik veya yabancı olan her maddenin vücuttan arındırılmasıdır. Toksinler vücudumuza birçok farklı yolla alınabilir ve düzenli olarak vücudumuzdan uzaklaştırılmaktadır. Bu görevi üstlenen harika bir organ var ‘karaciğer’.

Karaciğerimiz 500’den fazla görevi olan bir organdır ve o yeşil içeceği içseniz de içmeseniz de detoksifikasyon işlemini her gün her saat düzenli bir şekilde gerçekleştiriyor.

Günlük beslenmenizde karaciğerinize destek olması için detoksifikasyonu artıran bazı besinlerden yararlanabilirsiniz. Bunlara; koyu yeşil yapraklı sebzeler (lahana, brokoli, maydanoz gibi), sarımsak, soğan, kırmızı meyveler, yeşil çay, turunçgiller örnek verilebilir.

Sebze ve meyve tüketiminizin az olduğu günlerde veya sebze meyveyi sıvı formda tüketmek istediğinizde, suyunu sıkarak değil, meyve ve sebzeyi posasıyla birlikte blenderdan geçirerek tüketmeniz sağlıklı ve dengeleyici olacaktır.

Unutmayın! Sağlıklı bir yaşam için en iyi detoks, sürdürülebilir ve dengeli bir beslenme modelidir.

Beslenme konusunda herhangi bir sorunuz olduğunda iletişime geçmek ve bu konuda daha fazla bilgi için @diyetisyenelifgokcedemirezen instagram hesabımdan veya [email protected] mail adresinden bana kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Kaynak : Mahan, L. K., & Raymond, J. L. (Ed.) (2017), Krause Besin ve Beslenme Bakım Süreci (14. baskı), Elsevier.