Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da tanınmış öykü ve roman yazarlarından Oğuz Atay adına İnebolu Kültür Sanat  ve Derneği tarafından yakın dönemde başlatılan öykü/hikâye ödüllerinin 2024 yılı kitabını, 19 Kasım 2024 tarihinde Kastamonu Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevî Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Bilim ve Sanat Yolunda 63 Yıllık Bir Seyahat: Nail Tan Sempozyumu”nun açılış töreni sonrası Dernek Başkanı Hasan İlyasoğlu verdi. Çok sevindim. Doğrusu bu ya, bu girişimin dördüncü yıla ulaşacağını beklemiyordum. Çünkü, İnebolu ile daha önce bir Orhan Şaik Gökyay Şiir Ödülü’nü sürdürme girişimi sûkutuhayalini yaşamıştık (Dr. M. Eski ile). Öz evladı, İnebolu doğumlu Orhan Şaik Gökyay için bugünkü parayla yıllık 50.000 TL desteği Belediye Başkanlığı vermemişti. Aslen Devrekâni nüfusuna kayıtlı olup babasının (hâkim) görev yeri İnebolu’da 1934 yılında doğan Oğuz Atay’la ilgili öykü ödülünün bu nedenle en fazla üç yıl süreceğini bekliyordum. Yanıldım. Aşk olsun. İnebolu Kültür ve Sanat Derneği ile Ankara’daki İnebolu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yöneticilerine! Kitabın künyesi şöyle:

4. Oğuz Atay Öykü Ödülü 2024: Hapishanedeki Ayna/Tolga Kılıç, Ankara 2024, 155 s. İnebolu Kültür ve Sanat Derneği Yayını.

2021’de yayımlanan ilk ödül kitabından bu yana her kitap için Kastamonu ve 2023’ten itibaren de Kastamonu İstiklal gazetesinde birer değerlendirme yazısı yayımlamayı ihmal etmedik. Yaptığımız bazı tavsiyelerin dikkate alındığını memnuniyetle görmekteyiz. Önceki yazılarımızı hatırlatalım:

“Oğuz Atay Öykü Ödülleri Denilince”, Kastamonu, 7 Temmuz 2022, s.2.

“Üçüncü Oğuz Atay Öykü Ödülü Kitabı Üzerine”, Kastamonu İstiklal, s.2.

4.kitap Hasan İlyasoğlu’nun Sunuş’u ile başlıyor (s.7-8). Geldikleri noktayı şöyle açıklıyor: “Edebiyatımızın büyük ustası Oğuz Atay’ı doğum gününde, doğduğu şehirde anmanın çok ötesinde bir yerdeyiz dördüncü yılı tamamladığımızda. Geçen dört yılda ülkenin her bölgesinden ve yurt dışından her yaş ve meslek grubundn yüzlerce yazar katıldı aramıza öyküleriyle. Binlerce kez dillendi Oğuz Atay ve İnebolu yan yana. Bir yandan Oğuz Atay’ın biyografisindeki İnebolu anlamını ve duruşunu sağlamlaştırıken diğer yandan İnebolu’dan çoğaltır olduk Oğuz Atay’ın edebiyattaki varlığını...”

Altay Ömer Erdoğan, Ercan y Yılmaz, Hasan Özkılıç, Hülya Soyşekerci ve Hüseyin Peker’den oluşan Seçici Kurul adına Altay Ömer Erdoğan’ın kaleme aldığı Ön Söz’de (s.9-12) ise bu yılki ödülün verilme gerekçesi ve yayımlamaya değer görülen 10 öykünün özellikleri açıklanmış. Doğumunun 90.yılını kutladığımız usta yazarın edebiyatımızdaki yeri bir kez daha vurgulanırken genç bir öykücü kuşağın oluştuğu muştusu verilmiş. Bu yazıda önceki yıllardan farklı olarak ödül için gönderilen öykü sayısı belirtilmemiş. Sayıda demek ki bir düşüş var. Bunu ürkütücü değil memnuniyet verici bir gelişme kabul etmek gerekir. Amatörler, “şansımı deneyeyim” diyenler aradan çekilince geriye iddialı, yetenekli yazarlar kalacaktır. Nitekim, merakla olduğum on bir öykü, ilk üç yıla göre daha olgun, yetenekli kalemlerin ürünü olduğunu hissettirdi.

Kitapta yer alan on bir öykü şu başlıkları taşımakta:

Oğuz Atay Öykü Ödülü

Hapishanedeki Ayna/Tolga Kılıç

Sadık Köpeksiler/Başak Tuncel

İkinci Kış/Tutku Sıla Dinç

Öyleyse Vurun Baltayı/Seher Tanıdık

Direkler Arası/Dilek Türel

Körebe/Ergün Doğan

Okuyamadığımız Her Kitap İçin Yavaşça Acele Ederdik/Ebru Say

Nehir Yolcuları/İlknur Lalek

Zamanın Tozu/Serap Işık

Nalân Roman/Nazlı Akın

Kıymık Gibi/Metin Turan

Kitabın genel yayın yönetmeni Özlem Keskin’in kitabın arka kapağındaki şiir gibi tanıtım yazısına bayıldım. Oğuz Atay’ın sanatçı kimliğinin İnebolu’yla bütünleşmesi ne güzel dillendirilmiş. Bu yazı bana ödüllerin devam edeceği konusunda büyük ümit verdi.

Oğuz Atay’a Kastamonu’da 2000 öncesi sonrası yapılan büyük haksızlığı, adının bir kültür veya eğitim kuruluşuna verilmeyişinden duyduğum üzüntüyü yeni Valimiz Sayın Meftun Dallı ile İl Kültür Turizm Müdürüne de ilettim. Söz konusu acayip çelişkinin nedenini hiç kimse açıklayamıyor. Ama ısrarla konuyu takip edeceğiz.

İnebolu Kültür ve Sanat Derneği yöneticilerini, ödülü kazanan Tolga Kılıç’ı, seçici kurul üyelerini, öyküsü yayımlanan öykücüleri ve tüm katılanları kutluyor, doğumunun 90.yılında Oğuz Atay’ın anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.

“Yaşarken anlaşılmaya mecburuz. O yüzden anlatmaktan da vazgeçmemeliyiz...” Oğuz Atay.

Nai̇l Tan Köşe-12