İLİ                        KASTAMONU

İLÇESİ                 DADAY

YERİ                    HASAN ŞEYH KÖYÜ

Hasan Şeyh Türbesi, Kastamonu, Daday arasında 22. Km de Acı Su Çeşmesi yol Kavşağı ve köprünün yukarısındadır ve yolun Daday’a gidiş istikamette sağ tarafta kalmaktadır.

Ayrıca Türbenin yanında Asa suyu denilen ve halk arasında şifalı olduğuna inanılan bir de su bulunmaktadır. Daday’daki tarihi vesikalarda Hasan Şeyh’in bir bilge kişi olduğu anlatılmaktadır. Yaşadığı dönem hakkında da kesin bir bilgi verilmemektedir.

Bu köydeki incelemelerde burasının eskiden bir zaviye olduğu öğrenilmiş ve araştırma bu yönde geliştirilmiştir.

Miladi 626, Hicri 1228 yılında yazılan ve Hasan Şeyh Zaviyesi Vakfiyesi’nin arapça olan metnine ulaşılmış ve vakfiyenin Türkçeye çevrilmesinde Büyük Emir Mahmut Bey tarafından Kastamonu, Sorkun Nahiyesi yakınlarında Daday’a bağlı Butaf Köyündeki arazilerini ilim ve emel sahibi Kızıl Bey Oğlu Hasan Efendi’ye, onun ölümümden sonra çocukları ve torunlar adına vakfedildiği görülmüştür.

Bu dönem ise Çobanoğulları Beyliği dönemidir. Hasan Şeyh’de bu zaviyenin Şeyhi olup Çobanoğullar döneminde yaşamıştır. Hasan Şeyh Türbesi ise Çobanoğulları dönemi türbelerindendir. Burada ismi geçen Emir Mahmut ise Çobanoğullarının son beyi olan Nasıriddin Mahmut Bey’dir. Hatta Nasıriddin Mahmut Beyin gençlik yıllarıdır.

Vakfı yapan kişinin Kızıl Bey Oğlu Seyyid Hasan Şeyh Butaf Köyündeki arazisini buradaki zaviyenin giderlerine vakfetmiştir.  Bu arazinin kıblesi Burçin arazisi, Doğusu Dadin Arazisi ve Sorban arazisi, Batısı ise Fıdak arazisi ve diğer tarafı çam ormanları ve bedçoraktan Berçin’e kadar uzanan geniş bir arazidir.

Şeyh Hasan’ın ölüm tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Türbesi halen ziyaret edilen mekanlardan birisidir. Türbesi eski adı Butaf Köyü olan Şeyh Hasan köyündedir. Türbde halen gerek Cuma günleri gerekse yağmur dualarında ziyaretler yapılmakta ve Yağmur dualarında adaklar kesilip halka et ve pilav ikramı yapılmaktadır.

Burad kesin olan tarih hicri 626, miladi 1228 tarihinde Şeyh Hasan’ın veya Halk arasındaki ifadesi ile Hasan Şeyh’ın sağ olduğudur. Bu tarihten ne kadar sonra vefat ettiği ise henüz öğrenilememiştir.

Kastamonu, Daday arasındaki bu tarihi mekanın hem İnanç turizmi, hem de Tarih ve Sağlık turizmi açısından önemi büyüktür. Türbenin yolu her araçla gidilebilecek seviyededir. Daday Çayı üzerindeki yeni betonarme köprü de bu nedenle büyük ve geniş tutulmuştur.

Hasan Şeyh’in mekanı Cennet ruhu Şad olsun.

ZÜHTÜ ASLAN