İLİ          KASTAMONU

İLÇESİ    DEVREKANİ

YERİ       SİNAN TEKKE KÖYÜ

Pir Sinan Tekke Türbesi Devrekani İlçe merkezine 15 km mesafedeki Sinan Tekke köyündedir. Günümüzde Sinan Tekke köyü iki mahalleden oluşmaktadır. Bunlar  Çeribaşı köyü ve Sinan Tekkesi köyüdür. Türbenin bulunduğu yer Sinan Tekkesi köyündedir. Bu köy; Karaçam, Şenlik, Karaven, Ahlatcık ve Baltacak köylerinin merkezi durumundadır.

Sinan Tekke Camisi ise tarihi bir Cuma camisidir ve yapım tarihi kesin olmamakla beraber miladi 1571 yılıdır. Sianan Tekkesi Camisinde Baltacak  camisine yer altından bir yol ve geçit olduğu rivayet edilmektedir. Baltacak Camisi de eski ve tarihi bir camidir.

Sinan Tekkesi köyünün Topçamlar, Büyükyazı, Küçükyazı denilen yerlerinde eskiden savaş yapıldığı anlatılmaktadır. Buradaki savaşın  izlerini taşıyan bazı emareler günümüze kadar ulaşmış ve bu civarlardaki eski mezarlar da dikkati çekmektedir. Şaban Dağı, Kaman Kayası, yukarı köy mezarlığı, eski mezarlık, Top çamlar, Hasan Sırtı, kabaçam, kürüz ve ahlatcık tepesi, Karapınar civarları da tarihi açıdan önemli olup buralarda günümüze kadar hiçbir bilimsel çalışma da yapılmamıştır.

Köyde her yıl  kurban bayramlarında kurban yemeği verilmesi ise halen devam etmekte ve türbede de dualar edilmektedir. Ayrıca bu türbe aynı zamanlarda kuraklık dönemlerinde yağmur duası için de ziyaret edilen bir yerdir.  Yağmur dualarında da Camide mevlit okunup topluca namaz kılındıktan sonra Türbenin yanında adaklar kesilmekte ve yemek yenilmektedir.

Burada bir tekkenin miladi 1568  yılında kurulduğu ve yıllarca eğitim verildiği de anlatılmaktadır. Cami ise 1571 yılında ilk olarak kurbanlar ve dualar ile ibadete açılmıştır. Bu merkezi yer , Dörükhane denilen bir yer olup  eskilerde burada deri günü (yani Pazar günleri)bir deri pazarı kurulurmuş. Ayrıca burada bir de deri sepileme yeri varmış. Günümüzde burada Pazar kurulmamakta ve deri sepileme yeri ve gölün de yok olduğu görülmektedir. Burasının bir yanında Şenlik (Gümesin) bir yanında ise Kurt Şeyh Türbesinin yanında Pazar olması nedeniyle artık sadece Pazar günleri Kurt Şeyh Türbesi yanında yani bu günkü Devrekani ilçe merkezinde Pazar günlerinde Pazar kurulmaya devam etmektedir.

Tekkenin son şeyhi ise 1942 yılında vefat eden Yahya Efendi’dir. Çuhadar Mehmet Efendinin oğlu olan bu zat son şeyh olarak bilinmektedir. Bu zatın tekkeler kapatıldıktan sonra Ankara, Samanpazarı, Kastamonu Yokuşu denilen yerde  esnaflık yaptığı ve mezarının da Ankara’da olduğu anlatılmaktadır. Bu zatın Dedelerinden olduğu anlatılan Şeyh Sinan Efendi ise bu köydeki türbede yatmaktadır.

Bu bilgiden sonra kısaca başka bir hususu da buraya almak istiyorum. Çobanoğulları ve Candaroğullar beylikleri dönemlerinde Kastamonu, Üsküdar’dan Samsun’a kadar uzanan bir coğrafyayı kapsamaktaydı. Osmanlı ile Candadaroğulları 1461 yılında birleştikten sonra  Kastamonu bir eyalet merkezi olup sınırları, Bolu’dan, Samsuna ve iç kısımlarda ise Çankırı’dan Ankara’ya kadar olan bir coğrafyayı kapsıyordu ve Merzifon da o yıllarda bu sınırlar içindeydi.  Asıl adı Yusuf Sinan olan Merzifonlu Sinan Sümbül Efendinin, Halvetiliğin Sümbüliye kolunu miladi 1529 yılından önce kurduğu  bilinmektedir.

Burada halvetiliğin kollarından kısaca bahsetmek istiyorum. Bunlardan bazıları, Pir İlyas Amasi Kolu, Seyid Yahya Sirvanı kolu dur. Bunlardan Cemaliye Şubesi ise; Sümbüliye, Assaiye, Şabaniye, Karabaşiye, Bekriyye, Hufniyye, Tecaniyye, Semaniyye, Fevziyye, Çerkeşiyye, Kuşadiyye, Haliliyye dir. Ahmesiyye Şubesi ise; Ramazzaniyye, Hayatiyye, Cerrahiyye, Raufiyye, Cihangiriyye, Sinaniyye, Musluhiyye, Zeherriyye, Hayatiyye, Uşakiyye, Cahidiyye Selahhiyye, Nizaiyye, Beyyumiyye dir.  Ruşaniyye Şubesi; Gülşaniyye, Sezaiyye, Haletiyye, Demirtaşiyye dir. Ruşaniyye Şubesi ;  Sivasiyye dir.

Ayrıca Şabaniyye Silsilesinden de bahsetmek gerekirse; 1- Muhammed, 2-Ali, 3- Hasan Basri,4-Habib Acemi, 5-Davudi Tai,6-maruf El kehri,7-Ser Es Kehadi,8 – Cüneydi Bağdadi, 9-Mim Şad Divani, 10-El Bahri, 11-Ömer El Baki, 12-Şührevendi,13- El Ebhari, 14-Nevaşi, 15-Şemseddin Tebrizi,16-Şirazi,17-Geylani,18-El Halveti,19-Pir Umar,20 Ahi Mirim,21-Hayyami, 22-Yahya Şirvani,23-Bahaddin Erzincani,24-Cemal Halveti,25-Hayreddin Tokadi,26-Şabanı-ı Veli Kastamoni, 27-Mustafa Çerkeşi, 28-Mehmet Hilmi Efendi, 29-İbrahim Hakkı,30-Muşhak Efendi,31-Hacı Cemal Efendi, 32-Hacı Nuri Efendi, 33-İlyas Efendi El Kastamoni,

Halvetiyye tarikatının Sinaniye kolun silsilesi 42 zattan oluşur. Bazıları ise; 3- Hasan Basri, 8- Cüneyd Bağdadi,21-Ahi Bayrami, 31- Ümmi Sinan Efendi 42-Şeyh Abdülfettah Efendi dir.

Sinan Tekkesi Köyündeki Şaban Dağı denilen yere ise Şeyh Şaban-ı Veli Hazretlerinin bazı zamanlarda gittiği de rivayetler arasında olup bu köydeki dağa da bunun için Şaban Dağı denildiği anlatılmaktadır.         Mekanları Cennet ruhları Şad olsun

      Zühtü ASLAN