İLİ               KASTAMONU

İLÇESİ        MERKEZ

YERİ           İSMAİL BEY MAHALLESİ

Eski kayıtlarda, İsmail Bey Medresesinin güney batı köşesindeki sıra mezarlardan bir tanesinin  Ceceli Oğlu Numan Efendi’ye ait olduğu belirtilmektedir. Buradaki mezarlardan hangisinin bu zata ait olduğu ise belirlenememiştir. Çünkü mezar baş taşlarının çoğu kırık ve yazıları da okunamayacak durumdadır.

Miladi 1688 yılında vefat eden Numan Efendi ise çevresinde hayır yapmakla tanınan önemli kişilerden birisi olarak anlatılagelmektedir. Ceceli Oğlu Numan Efendi, nin kurmuş olduğu vakıf marifeti ile o dönemde medreselerde ilim kitabı olarak okutulan çok sayıda kitabın toplandığı ve isteyenlerin bilgisine sunulduğu da anlatılmaktadır.  Bu vakfın mütevellisinin ise Corukzade Ahmet Efendi olduğu anlatılmaktadır.

Numan Efendi önceleri İsmail Bey civarında bir kütüphane yaptırmış olup vefatından sonra buradaki kütüphane ilgisizlikten yıkılmak üzere iken Şehir merkezinde  Numaniye Medresesi Kütüphanesine buradaki kitaplar nakledilmiştir.

İsmail Bey Mahallesindeki Numan Efendi kütüphanesinin beş metre eninde ve yine boyunun altı metre olduğu da bilinmektedir. Bu kütüphanede dokuz yüzden fazla kitap toplanmış ve bu kitapların bir kısmı ise el yazması olup tek nüsha olduğu da anlatılmaktadır.

Buradaki kitapların konulduğu dolapların üzerinde ise Hilmi Efendi Vakfı kitapları olduğunun yazılı olduğu da anlatılmaktadır. Bu Hilmi Efendi ise Ceceli Oğlu sülalesinden olup kesin olmamakla beraber Numan Efendi’ni babası olma ihtimal dahilindedir.

Buradaki kitapların çoğu şeriat ilmi ile ilgili olup bir çoğu da tefsir ve tarih kitaplarıdır. Bu kitaplardan bazıları ise  İbni Haldun’un yedi ciltlik tarih kitabı, İmam Suyyuti’nin Vefeyatı Ayan  ve bence en önemlisi de Şeyh Şaban-ı Veli’nin Menakıpnamesidir.

Ömer-Ül Fuadi’nın menakıpnamesinden farklı olarak bu kitabın günümüz alimlerince incelenmesi zamanı gelmiştir diye düşünüyorum. Bu  menakıpnamenin Kastamonu Memleket Kütüphanesi olduğu bilinmektedir.

Numaniye kütüphanesindeki kitapların tamamının ise Memleket Kütüphanesine nakledildiği anlatılmaktadır. Buradan nakledilen kitapların  Vakıflar sicilindeki kayıtlara göre 916 adet olduğu da bilinmektedir.

Numan Efendinin sağlığında Kitaplara düşkünlüğü ile bilinen bir alim kişi olduğu da anlatılmaktadır. İsmail Bey  Külliyesindeki Şadırvan ile Medrese arasındaki mezarlar ile birlikte olan mezarının ise onarılması ve bakımının yapılması gerekmektedir. Hangi mezarın bu zata ait olduğunu belirlemek ise tarihçilere düşmektedir. Turizm açısından baktığımızda İsmail Bey Külliyesi Kastamonu İnanç turizmi için önemli bir mekan olup buradak mezarlarda yatan zatların bazılarının kim olduklarının bilinmemesi ise rehberlik yapan kişilerin sunumlarını güçleştirmektedir. Sorulan sorulara rehberle ya cevap verememekte ya da atma olarak bir şeyler söyleyip geçiştirmektedirler. Aslında bu mekanda genel bilgiye sahip kokartlı rehberler yerine bu mekanla ilgili özel bilgilere sahip yerel tur rehberlerinin bu mekanla ilgili rehberlik yapmaları ve gelen misafirlere daha sağlıklı ve doğru bilgiler vermeleri Kastamonu, İnanç, tarih ve kültür turizmi için daha doğru olanıdır.

İsmail Bey Külliyesindeki mezarlardan birisinde yatan Numan Efendi’nin adının verildiği Numaniye Medresesi ve Kütüphanesi ise günümüzde Vakıflarca şahıslara kiraya verilmiş ve bu şahıslar ise farklı şekilde buraları ticarethane olarak işletilmektedir. Ayrıca Numan Efendi’ye ait hiçbir bilgilerinin de olmadığını düşünüyorum.

Numan Efendinin mekanı cennet ruhu şad olsun.

              Zühtü Aslan