Koca Sinan Paşa Türbesi

İLİ                   KASTAMONU

İLÇESİ            MERKEZ

YERİ              SOFULAR

Tarihte Koca Sinan Paşa diye bilinen bu zat Osmanlı sarayında Çeşnigirlerin başı olarak görev yapmış ve kısa sürede Padişahın da güvenini kazanmıştır.

Koca Sinan Paşa Kastamonu’da Hicri 979 Miladi 1571 yılında Mir Liva olarak görev yaptığı sırada tarihi Sinan Bey Camisini yaptıran zattır. Günümüzde hemen Caminin yanında turizm için kullanılan Sinan Bey Konağını yaptıran Kişi olarak da anlatılmaya çalışılan Sinan Paşanın bu konak ile uzaktan yakından hiçbir ilgisi de yoktur. Konağı yaptıran kişi de değildir. Kastamonu’ya inanç turizmi için gelen misafirlerimizden Şeyh Şabanı Veli ve Mehmet Feyzi Efendiyi ziyarete gelenler eğer sabah erken saatlerde Kastamonu’ya gelmişler ise genellikle yerel rehberler tarafından Sinan Bey Camisinin yanındaki Parkta karşılanmakta sonra da Şeyh Şabanı Veli Türbesine doğru gidilmektedir. Misafirler ise çoğu zaman rehber beklerken Sinan Bey Camisinin önündeki Şadırvanda abdest alıp Camide de Sabah namazlarını da eda etmektedir. Rehberlerle ilk karşılaştıklarında da Sinan Bey hakkında da bilgi talep etmektedirler.

Koca Sinan Paşanın Arnavut olup  Gazze, Trablusşam ve Kastamonu’da mir liva rütbesi ile sancak beyliği yapmıştır. Ayrıca Erzurum ve Halep’te de Beylerbeyi olarak görev yapmıştır. Ayrıca Tunusun alınmasında da görev yapmış olan Koca Sinan Paşanın  bazı tarih kitaplarında Tunus Fatihi olarak da isminden bahsedilmektedir.

Ayrıca Osmanlı tarihinde de önemli bir yere sahip olan Koca Sinan Paşa beş kez Serdar ve Vezir-i Azam olarak göreve almış olan tarihi bir şahsiyettir.  Koca Sinan Paşa görev yaptığı yerlerde Cami ve hayrat  yaptırmakta da rekorlar sahibi olup 99 adet Cami yaptırdığı rivayet edilmektedir.

Bazı kendini bilmez rehberler Mimar Sinan ile de olayı karıştırarak Sinan Bey Camisini Mimar Sinan yaptırmıştır diye de anlatmakta olup bu sunum tamamen yalan ve uydurmadır. Sinan Bey Camisi mimari bakımdan da Kastamonu’daki önemli yapılardan birisidir. Caminin mimarı temeli atıp yedi yıl sonra cami inşaatına devam ettiği de anlatılmaktadır. Burası Karaçomak Çayı kenarında düzlük bir yerde olup temelin zaman içerisinde oturmasını sağlamak için bu kadar beklendiği de anlatılmaktadır. Bu tarihi caminin kapı ve pencereleri bütün olarak taştan kesilip yapılmış olup bu sanat şaheserleri fotoğrafçıların da dikkatini çekmektedir.  tarafından da  Eskiden Caminin çevresi mezarlık olup  mezarlar 1960 yılında kaldırılmış ve yerlerine park yapılmıştır.

Koca Sinan paşa doksan yaşında vefat etmiş türbesi İstanbul’da Sofular semtindedir. Türbenin bakıma ihtiyacı vardır. Kastamonu’muza bu tarihi Camiyi yaptıran Koca Sinan Paşanın İstanbul’daki türbesinin bakımı ve onarımını yaptıracak bir zatı muhterem günümüzde vardır diye ümit etmekteyim.

Koca Sinan Paşanın mekanı cennet ruhu şad olsun.

          Zühtü Aslan