TDK-Kastamonu Üniversitesi iş birliğiyle 18 Aralık 2023 Pazartesi günü saat 14.30'da üniversitenin Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesinin Sezai Karakoç Salonu’nda düzenlenen, yönetmenliğini Dr. Semih Topsakal’ın yaptığı “Türk Diline Emek Verenler Nail Tan Belgeseli” ilk gösterimi toplantısı sırasında çantamıza her zamanki gibi ilimizle ilgili yeni yayınlar koyuldu. Bilindiği gibi yaklaşık 20 yıldır Kastamonu ve Kastamonu İstiklal gazetelerindeki köşemizde bu tür çalışmaları zevkle değerlendiriyoruz. Çantamıza koyulan yayınlardan üniversitemiz Tarih Bölümünün “Kastamonu Tarihi Araştırmaları”nı öncelikle okuyup yazımızı yayımladık. Çantamıza koyulan diğer bir yayın olan dört aylık bilimsel ilmî dergi Kastamonu Araştırmaları Dergisi’nin 3. sayısı “İşte bu!" dedirtecek seviyede makalelerle dolu. Ayrıca İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Folklor Araştırmacısı Kamil Serhoşoğlu’nun verdiği bir çıktı onun Kastamonu’yla ilgili iki araştırmasını gündeme getirmeme sebep oldu. Tabi ayrı bir yazıyla… Sağ elim tamamen yazmayı bıraktığı için eşimin yardımıyla bu son yazılarımı yazmadan geçemezdim.

NAİL TAN KÖŞE (2)-5

1. ve 2. sayısını zevkle, keyifle tanıttığımız Kastamonu Araştırmaları Dergisi’nin 3. sayısı UNESCO Dünya Mirası Listesine 2023'te giren yegane Kastamonu eseri Candaroğlu Mahmut Bey Camii kapağıyla basılmış. Nalbant ailesinin büyük fedakarlıkla ve Tuncay Sakallıoğlu, Murat Karasalihoğlu, Ufuk Tidim’in desteğiyle yayımladığı derginin 2023 son sayısında, her biri araştırma ürünü, yeni bilgi ve değerlendirmeler ortaya koyan on makale bulunmakta. 23-24 Aralık 2023 günlerimi tüm araştırmaları okuyarak geçirdiğimi memnuniyetle söyleyebilirim. Artık yazamıyorum ama çok şükür okuyabiliyorum. Dergideki makaleler ve yazarları sayfa sırasına göre şöyle:

- Tuncay Sakallıoğlu: Kastamonu Memleket Hastanesi Ziyaretçi Defteri ve Milli Mücadele Dönemindeki Bazı Önemli Ziyaretçilerin Yazıları

- Prof. Dr. Burhan Baltacı: Besmele Tefsirleri Örneğinde Kastamonu Yazma Eser Kütüphanesindeki El Yazması Ayet Tefsirleri

- Melih Kuyulu: Yeni Bulgular lşığında Behçet Necatigil’in Kastamonu Yılları

- Merve Delihasanoğlu: Kastamonu Halk İnanışları / Doğumla İlgili İnanış ve Uygulamalar

- Murat Karasalihoğlu: Antik Dönem Kastamonu’da Zeus Kültleri

- Kamil Serhoşoğlu: Tosya’da Bir Ramazan Geleneği / Fırına Keşkek Sürme

- Prof. Dr. Eyüp Akman: İlk Osmanlı Nüfus Sayımı'na (1246/1830) Göre Kastamonu İbn-i Neccâr Mahallesi Nüfus Bilgileri

- Ilgaz Nur Bordanacı: Yeniden Hatırlanmış Bir Şair: İbşirzâde Sadi ve Divanı

- Ufuk Tidim: Kastamonu’yu Yaşayan ve Yazan Talât Mümtaz Yaman

- İki Kitap Tanıtımı (Hamdi Nalbant): “Dr. Mustafa Eski: Ord. Prof. İsmail Hakkı Uzunçarşılı’nın Kastamonu Günleri”, “Ufuk Tidim: Tosya Çeltik Tarihi ve Türkiye’nin İlk Çeltik Fabrikası”

Üçüncü sayıyı topluca değerlendirecek olursak; her sayıda bilimsel katkı giderek artıyor. Profesör Akman ve Profesör Baltacı’nın dergiye katkıda bulunmaya başlaması ne güzel. İki üniversite öğrencisi Melih Kuyulu ve Ilgaz Nur Bordanacı’nın makaleleri çok olgun seviyede. Her sayıda ikiyi geçmesin aman, sonra üniversite öğrencilerinin yazı yağmuruna tutulursunuz. Gönül isterdi ki her makalenin bilinenlere ne eklediğini belirtelim, varsa yanlış ve eksiklerine değinelim. Ne çare? Gözün kör olsun parkinson!

Kastamonulu değerli eğitimci, kültür araştırmacısı Talât Mümtaz Yaman hakkında yüksek lisans tezi hazırlayıp “bilim uzmanı” unvanını alan, derginin de editörlüğünü başarıyla yerine getiren Ufuk Tidim’den bir isteğim var. Biz Sepetçioğlu Osman Efe hakkında kitap, oyun yazarken kaynaklarda Yaman’ın şöyle bir makalesinin yayımlandığını gördük, aradık taradık aslını bir türlü bulamadık. Kendisi bulursa oyunla ilgili bir sorunun da çözülmesini sağlayacaktır:

Talat Mümtaz; “Sepetçioğlu Raksı Nasıl Oynanır?” Hilâl-i Ahmer Gazetesi (dergi de olabilir), 1 Haziran 1339/1923.

1923’te Talât Bey’in 16 yaşında olduğu göz önüne alınarak yazı ileriki yıllarda da aranmış ama ulaşılamamıştır. 

Yazımızın girişinde de belirttiğimiz gibi; Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Folklor Araştırmacısı Kamil Serhoşoğlu’nun biri bu sayıda iki makalesi üzerinde de kısa bir değerlendirme yapan ayrı bir yazı kaleme alacağız. 1983-1984 yıllarında illere folklor araştırmacısı kadrolarını çıkartırken (150 kadro verilmişti), Kamil Bey’in yaptığı gibi çalışmalar yapılsın istiyorduk:

Kamil Serhoşoğlu, “Tosya’da Bir Ramazan Geleneği: Fırına Keşkek Sürme”, Kastamonu Araştırmaları Dergisi, Yıl: 1, S: 3, 2023, s. 29-36.

Kamil Serhoşoğlu, “Yerel Folklor Derlemelerinde Okulların Rolü: Kastamonu Lisesi Örneği”,  UHAD / Uluslararası Halkbilimi Araştırmaları Dergisi, Editör: Doç. Dr. Gülten Küçükbasmacı, Yıl: 6, S: 2, 30 Kasım 2023, s. 299-321.

Başta derginin sahibi, sorumlu yazı işleri müdürü, editör ve danışmanları olmak üzere emeği geçenleri ve özellikle de makale yazarlarını içtenlikle kutluyor, dergimize uzun bir yayın hayatı diliyoruz…

Önemli not: Tidim’in makalesinden İhsan Ozanoğlu kaynaklı Talât Mümtaz Yaman’ın baba tarafından Araçlı olduğunu okuyunca Gurur Kaynağımız Kastamonulular kitabımıza baktım. Araçlı olduğunu nasıl atladığımıza üzüldüm. Ozanoğlu’nu rahmetle anıyorum...

NAİL TAN KÖŞE (1)-2