Kurtuluş  Savaşının en önemli sevkiyat ve lojistik ikmal yolu  olarak kullanılan İnebolu, Küre, Seydiler,  Kastamonu, Koçhisar (Ilgaz) Kurşunlu,  Çerkeş, Kızılcahamam, Güdül,  Ayaş,  Polatlı yolu İstiklal yolu olarak bilinmektedir.  Bu yol  az da olsa  Koçhisar, Korgun, Çankırı, Kalecik, Çubuk, Anakara yolu  ve yine, Koçhisar, Korgun,  Çankırı, Eldivan, Çubuk,  Anakara yolları da kullanılmış olup hep birlikte İstiklal yolu diye isimlendirilmektedir.

İstiklal yolu tarihi milli parkı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel  Müdürlüğünün  1 kasım 2018 tarih ve 302 sayılı kararı ile Ankara, Çankırı ve Kastamonu illeri sınırları içinde bulunan,  İnebolu, Küre, Seydiler  Kastamonu ile Küre Dağlarının bir kısmı, Ilgaz dağlarının bir kısmı, Ilgaz ilçesi nin bir kısmı, İn Dağı civarı  Korgun, Çankırı,  Kalecik ve Çubuk un da bir kısmını içine alan 2357 dekarlık bir saha İstiklal yolu güzergahı olarak belirlenmiştir. Bu alan da tarihi İstiklal yolu olarak da onaylanmıştır.

Bu alanın biraz daha genişletilmesi gerekmektedir. Çünkü İstiklal yolu tek bir güzergah olarak düşünülmemelidir.

Bu gün Kastamonu il sınırları içinde kalan Gideros, Cide, Doğanyurt, Zarbana, İnebolu, Evrenye, İlişi, Beldeğirmeni, Abana, Bozkurt, Ginolu ve Çatalzeytin Civarlarından da küçük kayıklarla malzemeler sahile çıkartılmış ve Kastamonu ya doğru çeşitli yollar kullanılarak sevkiyatlar yapılmıştır.

O yıllarda bu günkü Ilgaz İlçesi de Koçhisar adı ile Kastamonu ya bağlıdır.  İstiklal yolu Milli Parkının 2357 dekarlık belirlene sahası bu nedenlerle oldukça dar bir alan olarak görülmektedir.

Kaldı ki Tarihi İstiklal yolu içerisine çok sayda tarihi köprüler, konaklamaların yapıldığı Hanlar, Kışla binaları, Tarihi Kaleler, Ören  Yerleri, Derbentler, Tümülüsler, Türbeler, Kaya mezarları  gibi çok sayıda tarihi yerler ve alanlar da mevcuttur.

Yine bu alan içinde  çok sayda endemik bitkiyi de barındıran Küre dağlar ve Ilgaz Dağları da vardır.

 Ayrıca Küre Dağlarının içerisinde 36 bin hektarlık bir Milli Park ile Ilgaz Dağlarının içerisinde de 1088 hektarlık milli parkalar da vardır.

Bu Milli Parklar  da mağaralar Şelaleler, Kanyonlar, Oteller, Kayak tesisleri ve benzeri turizm alanları ile doludur. Yine bu Milli Parklar içerisinde bu bölgelere has çok sayda hayvan popülasyonları da vardır. Yine Kurtuluş Savaşında en fazla Şehit veren yer Kastamonu ve civarlarıdır. Genci yaşlısı, Kadını, Çocuğu  çok sayda şehit veren ve Şehitler diyarı diye bilinen Kastamonu nun bu ve benzeri nedenlerle İstiklal yolu Milli Parkının merkezi olması gerekmektedir. Günümüzde Ilgaz Dağı Milli Parkı Sinop İline, Küre Dağları Milli Parkı Bartın iline bağlanmıştır. Alan Kastamonu da Müdürlükler  ise başka illerdedir. Kastamonu için bunlar sorun teşkil etmekte iken İstiklal Yolu Milli Parkı Müdürlüğü de Çankırı İline bağlanmak istenmektedir.

İlgili ve yetkililerin bu konuda daha fazla duyarlı olmaları ve Milli Parkların Müdürlüklerinin  Kastamonu da olması dileği ile Tarihi İstiklal Yolu Milli Parkının hayırlara vesile olması dileği ile emeği geçenlere şükranlarımı arz ederim.

                      Zühtü Aslan