İLİ KASTAMONU
İLÇESİ MERKEZ
YERİ HALİFE KÖYÜ
Halife Sultan türbesinde yatan zatın ismi hakkında kesin bilgi olmamasına rağmen bu köyde kurulan halife tekkesinin kurucu şeyhi olduğu konusunda ittifak edilmektedir.
Küçüksu, Aksinir ve Yürekveren, aksinir ve gökçekent köylerinin merkezinde bulunan halife köyündeki bu tekkenin kuruluşu 15. Asırdadır.
Kastamonu merkeze 15 km mesafedeki halife köyü aynı zamanda Seydiler, Kastamonu arasındaki istiklal yolu üzerindedir. Uzunöz diye bilinen dere boyunun da kenarında yer almaktadır.
Halife tekkesinin kurucusu olan halife sultanın türbesi Halife köyünün içindedir ve halen ziyaretgah olarak da İnanç turizmine hizmet vermeye devam etmektedir.
Kastamonu merkez, Topçuoğlu mahallesindeki halife sultan türbesinde yatan zat ile de zaman zaman isim benzerliğinden halife köyündeki türbe ile karıştırılmaktadır. Kastamonu merkezdeki Halife sultan türbesinde yatan zat ile aralarında 70 yıl kadar fark vardır.
Bu bilgiden yola çıktığımızda, Kastamonu merkezindeki Halife Sultan türbesinde yatan zatın ya Halife köyündeki Şeyhin icazet verdiği ve onun halifelerinden birisi olduğunu söyleyebiliriz. Ya da Şeyh Şaban-ı Velinin icazet verdiği Halifelerinden birisinin olduğunu söyleyebiliriz. Bu zatların birbirlerinden ayrı halife sultanlar olduğu kesindir ve birbirleri ile de karıştırılmamalıdır.
Kastamonu Topçuoğlu mahallesindeki Halife sultan camisinin haziresinde yatan Halife Sultan ile ilgili olarak Fazıl Çitçi’nin kitabında daha fazla bilgi mevcut olup biz burada Halife köyündeki tekke ve bu köydeki Halife Sultan ile ilgili bilgilere ulaşmaya çalıştık.
İhsan Ozanoğlu’nun 1955 yılında Benli Sultan ile ilgili yazmış olduğu 57 sayfalık bir kitapta, Benli sultan ile Halife sultan arasında geçen bir menkıbeden de bahsetmiş ve özetle bir ekin biçme zamanında sıcakta iyice bunalan Halife Sultan’ın “ Ah benli sultan dağ başında seri serin buz gibi suların yanında Sultan olduğunu biliriz de İnsan bu sıcakta dost bildiklerinin yanına buz gibi bir su ile gelir de işlerimizde bir kolaylık diler bizim de yanan bağrımız bir serinlik bulur dediğinde Benli Sulanın mendiline doldurduğu su ile bitiverdiği” anlatılmaktadır.
Halife köyünde yatan Halife Sultan bu köydeki tekkeyi 1500lü yıllarda kurmuş ve kendisinden sonra postuna oturan şeyhlerin 1926 yılına kadar silsilesinin devam ettiği, köydeki eski caminin kitaplığında bulunan bir silsilenamede yazılı olduğu ifade edilmiştir.
Nevruz ve Hıdırellez günleri ile kandil günlerinde özellikle ziyaret edilen Halife Sultan Türbesi zaman zaman yağmur dualarının da merkezi olmaktadır. Kurban Bayramını ikinci ve üçüncü günlerinde köye gelen misafirlere topluca bayram yemeği verilmesi de günümüzde devam etmektedir.
Kastamonu merkezden de bu köye kurban bayramlarında ziyaretlere gidilmekte ve buradaki türbede de dualar edilmektedir.
Kastamonu İnanç turizmi açısında önemli bir yer olan Halife Sultan tekkesi ve Türbesine ulaşımı ise yolu her vasıta ile mümkündür ve köyün yol sorunu da bulunmamaktadır.
Bize düşün görev ise Halife köyündeki türbesine yatan Halife Sultan’a mekanın cennet ruhun şad olsun demek düşer.
Zühtü Aslan