Strateji, bir hedefe ulaşmak için tasarlanmış uzun vadeli bir plan veya yol haritasıdır...
Soru şu! Kastamonumuzun turizm stratejisi nedir? Ya da diğer bir şekli ile, bir turizm stratejimiz var mıdır?..
Efendim merhabalar. Geçen haftaki yazıda cennet Loç Vadimizde yer alan Kılıçlı Mağarası’ndan bahsetmiş, bu hafta için ise konu olarak Malyas Kanyonu maceramızı not düşmüştük.
Loç Vadimizin ad anlamı üzerine düşüncelerimi de ifade edeceğimizi belirtmiştik.
Loç, net bir karşılık olmamakla birlikte “bol su” gibi bir anlama geliyor. Sebebini izah edeceğim...
Evet dostlar, iki günlük kamplı faaliyetimizin ikinci günü hedefimiz, Malyas Kanyonu idi. Biz üç macerasever arkadaş, Recep Abi’nin arazisindeki kamp alanımızda sabah erkenden kalkıp önce Loç’un sisli muhteşem sabah havasını teneffüs ettik, harika bir kahvaltı yaptık ve sonra da Recep abinin de eşlik etmesiyle bölgede kısa bir sabah yürüyüşü yaptık.
Ardından kampımızı toplayıp Malyas’a doğru yola koyulduk.
Önce kanyondan çıkış noktamız olan Malyas Köprüsü’ne gidip Suzi’yi oraya bırakıyoruz. Rıfat Hocamın aracı ile de hep birlikte kanyon giriş noktasına, Karakadı Köyü Karabalçık Mahallesi’ne geri dönüyoruz.
Hazırlıklarımızı yapıp kanyona giriyoruz. Tahminlerimize göre Malyas kolay geçit veren bir kanyon. Teknik ekipman gerekecek bir geçiş noktası yok. Bu nedenle yanımıza ip, kemer vb. teknik iniş aleti almıyoruz. Ancak bir taraftan da aklımızda soru işaretleri yok değil. Ya bir engelle karşılaşırsak...
Rıfat Çakır, Metin Abdürrezzak ve ben. Biz üç macerasever tam olarak neyle karşılaşacağımızı bilmeden, dünyanın sayılı vahşi kanyonlarından birisi olan Valla kanyonu içinde dövünerek Gömeren’den sakinleşerek çıkan Devrekani Çayı’nın tatlı akıntısına kendimizi bırakıyoruz.
Su bazen hızlı, bazen yavaş, bazen de durağan. Hızlı aktığı noktalarda yer yer hafif eğimli çağlayanlar oluşuyor. Bu noktalarda oldukça dikkatli davranmaya, ve suyun en hafif noktasını bulmaya çalışıyoruz. Her ne kadar üzerimizde can yeleği de olsa su oldukça güçlü debisiyle bizi kayalara çarpma ihtimali var. En azından bu yapıda bizim ilk deneyimimiz. Horma ve Erzilerdere kanyonundan defalarca geçiş yaptım. Buradaki yapı onlara göre basit olsa da oldukça farklı. O nedenle bir anlamda bu yapıda bir kanyon geçişi bizim için ilk tecrübe.
Geçiş oldukça eğlenceli oluyor. Tek sorun ileride neyle karşılaşacağımızı bilmememiz. Tabi bir anlamda işin keyifli taraflarından birisi de oluyor bu durum. Keşfetmek. Keşfetme duygusunu tatmin etmek.
Keşfetme duygusu, insanoğlunu varolduğu günden bu yana binlerce yıldır cezbeden bir duygu değil mi sonuçta?
Bir şeyi yeryüzünde ilk siz yapmasanız da, kendi hayatınızın ilki olan her şey, aslında sizin dünya üzerindeki yolculuğunuza dair heyecan verici bir keşiftir.
Ben size bu yolculuğu ne kadar anlatmaya çalışırsam çalışayım, yaşadığım ve hissettiklerimi tam olarak kelimelere dökmem imkansız. Bunu ancak bu yolculuğa kendiniz çıktığınızda anlayabilirsiniz.
Evet dostlar, biz o gün üç arkadaş muhteşem bir keyifle Malyas Kanyonu geçişini tamamladık. Çoğunlukla suyun akıntısına kendimizi bırakarak el ense ilerledik. Bazen kayaların sırt oluşturduğu noktalarda güçlü bir şekilde çağlayan sudan geçmek adrenalin seviyemizde artışa neden olsa da, bu durum keyfimizi bozan değil, keyfimize keyif katan anlar oldu. Zaman zaman su oldukça durgunlaştı, oralarda yüzemek zorunda kaldık.
Sonuç olarak Karabalçık Köyü’nden Malyas Köprüsü’ne kadar 4 km’lik mesafeyi beş saat gibi bir zaman diliminde keyifle geçmiş olduk.
Kastamonu’ya dair çıkmış olduğum yolculukta bu şehre, bu coğrafyaya vermek istediğim en büyük hizmet, derli toplu, planlı, stratejik bir turizm unsur kaydı ve etkin planlama haritası.
Bir anlamda gönüllü bir vazife üstlenmesi. Çünkü değerlerimizin tümünü dikkate alan etkin bir haritalama ve rotalama yapmadan Kastamonumuzda adamakıllı bir turizm eyleminden bahsetmemiz mümkün olmayacak.
Bu konuda epey bir mesafe aldık. Henüz belki tam olarak göze görünmüyor olabilir. Ancak her gelişimin belirli bir zamana gereksinimi vardır.
KASTAB, Kastamonu Turizm Alt Yapı Hizmet Birliği’mizin katkı ve sponsorluğunda çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah bu sürecin sonunda stratejiik bir turizm haritamız olacak...
İşte Malyas Kanyonu da bizim turizm açısından oldukça etkin kullanabileceğimiz bir değer.
Ne zaman?..
Turizm algımızı doğru bir şekilde geliştirip, bakış açımızı genişletebildiğimiz zaman...
TDK Derleme Sözlüğünde “Loç Olmak” diye bir tanım var. Anlamı çok ıslanmak, sırılsıklam olmak. Derlendiği yöre, Samsun - Çarşamba, Tokat - Zile, Sivas - Koyulhisar. Buralar aynı Loç Vadisi’nde olduğu gibi geniş nehir yataklarının kenarında kurulmuş. Ve kelime hala bu üç yerde yerelde yaşamakta. Cide Loç bölgemizde ise bu kavramın anlamı kaybolmuş ancak yöreye verdiği isim muhafaza edilmiş...