Curtis Müzik Enstitüsü'nün Ses Bölümü için bestelediği “Mazursun” eserini dinliyorum Delfin Demiray’ın, fikri ebediyen zihinlerde yaşayacak filozof Ahmed Gazali’nin muhteşem şiiri bas bariton ve piyano eşliğinde ABD’de seda buluyor, inanamıyorum kulağıma ve gözlerime…

Akıp gidiyorum zihnimin ırmağında.

Kah taşa vurduğum zihnimi kanatıyorum…

Kah taşı yontuyorum.

Müzisyen “A priori” ve “Sentetik” kavramlarını biliyorsa…

Felsefenin engebeli, dikenli, zorlu yollarına nota döktüğüne delalettir.

Kimi bestecinin filozof bedeninden çıktığını bilirim…

Delfin Demiray da “filozof-besteci”.

Ne diyor bakın…

“Kendimi veya bir ideolojiyi sorgulama eylemi ifade derinliklerim için zorlaştığında, bilinçaltı mistik değerlerime yaslanarak bilinmeyeni bulmayı denediğim ve rutin olaylarda ifade etmeyi özlediğim iç görüleri sunmaya çalıştığım, sezgisel ve duygusal olarak uygulanan bir bilinç versiyonuna yaslandığımı görüyorum. Fakat ne yazık ki, çoğu insan gibi, istemeden yanlış anlaşılıyorum. Ne zaman yaratırsam, niyetlerimi içgüdüsel bir gerekçelendirmeyle anlamak için yaratıyorum ve ne zaman günlük rasyonel hayatımı yaşasam, yaratımlarımın a priori boşluğa bir şeyler ekleme amacıyla yapılması yerine, 'rasyonalite' her zaman ütopik yaratım algımla olan bağlantım için geçici bir tanım görevi görüyor. Sonlu bir çözüme ulaşmanın farkındalığı bir yanılsama olsa da, içgüdüsel iddiaları sanat ve ifade yoluyla sentetik olarak sonuçlandırmanın bizi daha parlak hale getireceğini içtenlikle düşünüyorum. Değişim her yerdedir, fakat bir fikri veya yaratımı savunurken derinlik ve güvenle değişebilirliğe uyum sağlamak bir sanatçı olarak yapmak istediğim şeydir. Belki de bu manifestoyu, bilinçli zihnimin bu kavramın son kullanma tarihine ulaştığına veya yeterince yeni olmadığına karar verdiği bir zamanda değişecek olan web sitemde bilerek yayınlamam, sentetik ifadelerin güvenilmezliğine duyduğum acı ve sempatinin önemli bir örneğidir.”

Mustafa Afacan Köşe (2)-23

Zaman kaybetmeden www.delfindemiray.com adresine girin…

Bilinçli bir zihnin parmaklarından dökülen bestelerde kaybolup gidin ırmaklarınızda.

(“Delfin Demiray” kim?..

“Philadelphia'da yaşayan Delfin, gelecek vadeden bir kompozisyon öğrencisi, piyanist, düşünür ve konuşmacıdır. Delfin, Bilkent Müzik Pre-College'de 8 yaşından beri piyano eğitimi alıyor: Pre-College'deki zamanı boyunca birçok yarışmaya ve ustalık sınıfına katıldı ve ödüller kazandı. Kompozisyon çalışmalarına on yedi yaşında Yiğit Aydın ile başladı. Ayrıca yarı zamanlı öğrenci olarak dramatik performans eğitimi aldı. Fotoğrafçılığı ve film eleştirisi bülteni yerel olarak tanındı ve fotoğrafları Bilkent Üniversitesi'nde sergilendi. Lise boyunca kavramsal ve disiplinlerarası sanat sergilerine katıldı ve yeni gelişen kariyerinde kavramsal sanat sergiledi. Kompozisyon kariyerinde Imani Winds Quintet ile bir atölyeye katılma şansı yakaladı. Ayrıca Jessie Montgomery, George Lewis ve Derek Bermel gibi isimlerle ustalık sınıflarına katılma fırsatı buldu. Cortona Sessions aracılığıyla Tina Tallon ve Anthony R. Green ile çalışma fırsatı yakaladı ve SoundSCAPE Festivali aracılığıyla Joshua Rubin, Carlos Sanchez-Gutierrez, Michael Jarrell ve Alexandre Babel ile çalışma fırsatı yakaladı. Şu anda Curtis Enstitüsü'nde kompozisyon öğrencisi ve başlıca öğretmenleri Nick DiBerardino, Amy Beth Kirsten, Steven Mackey, Jonathan Bailey Holland ve Richard Danielpour.)

Mustafa Afacan Köşe (1)-22

Not: “Kastamonu” namını ABD’de genç bir hemşerimiz yürütüyor, “Delfin Demiray”, Philadephia’daki dünyanın önde gelen 20 otoritesinden biri olan “Curtis Institute of Music” üniversitesinde 2’nci sınıf öğrencisi, tüm yaşam masrafları da karşılanarak “tam burslu”…

Yaş sınırı olmadan başvuruda bulundan 127 müzisyen arasından seçildi bu üniversiteye.

Kastamonu Gazetesi’nde 4 Temmuz 2017’de Cemil Özel “Piyanonun Prensesi-Pırlanta Delfin” başlığını atmıştı…

Delfin, o günden beri eğitim hayatını büyük aşama ve başarılar ile devam ettiriyor.

Hande Tufan Demiray ve İlker Demiray’ın kızları “Delfin Demiray”…

Kastamonu’yu Kastamonu yapan onur kaynağı hemşerilerimizden Mete Tufan’ın torunu.

Var olsun Tufan ailesi…

Kastamonu’muza ve Türk ulusuna gurur kaynağı bir evlat yetiştirdikleri için.

Bilkent Üniversitesi Müzik Hazırlık Lisesi’ni “Piyano” bölümünde bitirdi Delfin…

“Besteci” (kompozisyon) olmayı zihnine koydu, Avrupa ve Amerika’daki dünyada müzik alanında ilk 20’de yer alan üniversitelerin listesini mercek altına aldı.

“Boston Konservatuarı (Berklee), Jacobs Müzik Okulu, Eastman Müzik Okulu, New England Konservatuvarı, Baremboim Müzik Okulu, Longy Muzik Okulu, Sibelius Akademi ve Mannes Müzik Okulu, Curtis Müzik Enstitüsü ve Julliard Müzik Okulu…”…

Curtis Institute of Music’de karar kıldı.

“Pırlanta Delfin”…

“Krizantem” ismini verdiği orkestra eseri “Curtis Senfoni Orkestrası” tarafından seslendirildi.

8 eser daha besteledi…

Bestelerinden biri “Julliard Müzik Okulu” Dekanı David Serkin Ludwig tarafından çalındı, diğerleri Hollanda ve İsviçre’de düzenlenen klasik müzik festivallerinde dünyaca ünlü müzisyenlerce icra edildi.

“The New York Times” gazetesi Curtis’ten 5 öğrenciyi 4 Haziran 2024’de haber yaptı…

Biri de Delfin’di.

Gururumuz…

Kastamonu’yu Kastamonu yapan kıymetlerimizden.

(İlgilileri okuyabilir…

https://www.andante.com.tr/tr/11182/Curtis-Enstitusu-nde-Bir-Turk-Genci-Delfin-Demiray

https://www.curtis.edu/news/five-curtis-students-spotlighted-in-the-new-york-times/)