Kastamonu’da “kıpırdanma” var ama “dip dalga” yok

28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonuçlandı, ilimizi TBMM’de temsil edecek 3 milletvekili belli oldu, Cumhurbaşkanlığı seçimi gazetemiz baskıya girdiğinde henüz sonuçlanmamıştı…

Her iki seçime yönelik oy dağılımları yüzeysel olarak incelendiğinde ilimizde değişim yönünde bir “kıpırdanma” olduğu aşikar ama bir “dip dalga” olmadığı ortada.

Milletvekili seçimi AK Parti “2” ve CHP “1” milletvekili olarak sonuçlandı…

Görünen köydü zaten.

Milletvekili seçiminde altı kalın biçimde çizilmesi gereken iki özellik ön plana çıktı…

Kadın vekil çıkarmak ve CHP’nin yükselişi.

“Ekmekci”…

Kastamonu; “kadın milletvekili olmayan” iller liginden terfi ederek toplumsal işbölümünde lig atladı, 1946 yılında geçilen çok partili sistemde AK Parti’li Fatma Serap Ekmekci’yi “ilk” kadın milletvekili olarak TBMM’ye gönderdi…

Şimdi işte resmen “Şehit Şerife Bacı’nın şehri” olduğumuzu iddia edebiliriz.

İlimizin yıllar yılıdır unuttuğu ve ne hikmetse hatırlamamak için derin uykuya yattığı tek partili dönemdeki (1939-1943 yıllarını kapsayan 6’ncı Dönem) kadın milletvekilimiz Hacer Dicle’nin de bu vesile ile ruhu şad olsun…

Bıraktığı bayrak 80 yıl sonra Ekmekci’nin elinde dalgalanıyor.

Kimi çevrelerce kadın haklarını “aleyhte” budadığı ileri sürülen AK Parti’nin ilimizde bu “tarihi” adıma imkan sağlaması ise üzerinde düşünülmesi gereken bir “ironi”…

Bir budamanın söz konusu olduğu kesin, ancak, kadınlar “lehine” sürgün veren bir budama bu.

Ekmekci ile sürgün veren bu ağacın ilimizde kadınlar lehine sürekli meyve vermesini umut etmek hatta bu yönde toplumun tüm kesimleri ile ortaya irade koymak elzem…

Seçimle yahut atamayla oluşan toplumsal yapının hemen her kademesinde kadınlar layığı ile neden kendilerine yer bulmasınlar bundan böyle?

Ekmekci’nin bu mücadelenin bayraktarlığını yapacağı kesin…

Kastamonu kadın hareketi yeni ufuklara yelken açacaktır şüphesiz.

“CHP”…

İlimizde milletvekili seçiminin ses getiren bir diğer yanı CHP’nin “kendi oyları” ile ve diğer partilerin “baraja takılmasına” bakmaksızın milletvekili çıkarması oldu.

2015 Haziran seçiminde CHP’nin ilimizde başlayan oy artırımı, 2018 seçiminde “ittifak” sisteminin birleştirdiği oylar ile gelen milletvekilliği, 14 Mayıs seçiminde rüştünü ispat eden bir varlığı ete kemiğe büründürdü…

CHP Kastamonu teşkilatı adına kesinlikle dikkat çekici bir başarı grafiği bu.

“MHP”…

Milletvekili seçiminin ilimizde “bariz” kaybedeni MHP oldu, 2018 milletvekili seçimindeki oy oranından geriye düşen, 2019 yılındaki yerel seçimde aldığı muazzam İl Genel Meclisi oy oranının yerinde yeller esen MHP’nin kapsamlı bir restorasyonla karşı karşıya kalacağı su götürmez bir gerçek.

Bu oy erimesinin sebeplerini elbette kendi içlerinde enine boyuna tartışacaklardır…

Ameliyat boyutunda bir restorasyona girmemeleri halinde önümüzdeki yerel seçimlerde de aleyhte bir “sürpriz” ile karşılaşmaları kuvvetle muhtemel yüksek olasılık.  

“İYİ Parti”…

Yeşerttikleri umutları meyve vermedi, seçim döneminde yoğun propaganda çalışmaları karşılık bulmadı, 4’lü yarışın en gerisinde kaldılar.

İYİ Parti’nin “seçim” bazlı “tekil” bakış açısı yerine belki de “seçimler” üzerinden “bütüncül” değerlendirme açısına kavuşması lazım…

Taş üzerine taş koyarak gitmesi en evlası.

“AK Parti”…

Her ne kadar milletvekili seçiminde 2 vekil çıkarsa da 2018’e göre oy kaybı yaşadı, kapsamlı bir laboratuar incelemesine ihtiyacı olan bir diğer parti konumunda, hele hele 2015 Kasım’ındaki oy oranı göz önüne alındığında “erimeye yüz tuttuğu” tartışılmasız bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.

“Yeniden Refah Partisi”…

Tahminlerin ötesinde oy alarak 14 Mayıs seçim tarihine geçmiş oldu.

Yeşil Sol Parti’ye de bir parantez açmak gerekirse…

2018 seçiminin gerisinde kaldı. 

Cumhurbaşkanı seçiminin de tamamlanması ile bu telaş bitecek…

Hemen ardından “yerel seçim” maratonu başlayacak.

Cumhurbaşkanı Seçimi’nin galibine göre yerel seçim stratejilerinin kesinlik kazanacağını tahmin etmek zor değil…

İttifaklar söz konusu olabilir yerel seçimlerde de.