Kastamonu Valisi Meftun Dallı “Siz çok yaşayın emi!”

24 Kasım 2024-13 Şubat 2025 arası “Kar Mücadelesi” envanteri.
Kastamonu genelinde Kar Mücadelesi Yapılacak Köy Adedi 1.031/ Toplam yol ağı 9.840 km.
2024/2025 Kar mücadele sezonunda Toplam Açılan köy adedi 1.554/ toplam açılan yol 16.818 km
Kastamonu merkezdeyim. Dışarıya bakıyorum, Hava buz gibi, arada bir kar atıştırıyor. Yerleri tutmasa da yağan yağdığı yere yapışıp kalıyor erime yok. Özel İdarenin günlük yayınladığı kar mücadele raporuna bakıyorum.
Ooo sahil ve yükseklerde tam bir karakış yaşanıyor. Aslında ilk kar yağışından bu yana merkezdekiler pek hissetmese de kırsalda zıkı bir kış yaşanıyor.
Bu sonbaharda kanlıca mantarını adeta kürekle toplarken aklımda o meşhur atasözümüz vardı. Kanlıca bol olursa kış çok çetin geçer” bir yandan kanlıca mantar turşusunu kavanoz, kavanoz kurarken önümüzdeki kışın kar mücadelesi nasıl olacak diye düşünmeden edememiştim.
Korktuğum başıma geldi. 
Kasım ayında ilk karda 526 köy yolu ulaşıma kapandı.
Kara kışın ilk adımı çok erken geldi.
24 Kasım 2024 sabahı sezonun ilk kar mücadelesi raporu geldiğinde birçok ilin toplam köy sayısından daha fazla (526) köyümüzün yolu kapanmıştı.
Bizde 500 den fazla köy yolu kapanmışken, Tv’de kar felaketi, esareti kaosu haberlerini izliyorum. Büyükşehirlerde yağmayan kar ya da 5-10cm’lik o da en fazla bir gün etkili olan kar yağışı için teyakkuza geçildiğini görünce ister istemez güldüm.
Kar yağması, yolların kapanması gibi durumlar bizim İl Özel İdare için sürpriz değildir. Her sonbaharda hazırlıklar yapılıp kulaklar meteorolojide gözler havada beklenir. Kar eğer denizden gelirse sahil ilçelerimiz ve yaralıgöz civarındaki köylerden, balkanlar derse o zaman merkez karışır, bazen de öyle olur ki her tarafa birden yağar ve anında 1 metre olur.
Bir günde 2.000 km yol açmak.

Cebrai̇l Keleş Köşe (14)-4
Her kış bu dağlarda aynı hikâye, farklı kahramanlarla yeniden yazılır. 2024/2025 kar mücadele öyküsü ise kasım ayının ortasında birden bastıran karla yazılmaya başladı. 526 kapalı köy yolunun açılmasıyla başlayan bu epik öykü, baharın sonuna kadar devam edecek gibi.
Çevremizdeki birçok il hatta büyük şehirler için bile inanılmaz bir rakam olan, günde 202 köy 2.037 km yolun bir günde açılması klasik bir öykü değil ancak fantastik bir romanda yer alır.
Bu memleket bizim…
Coğrafya kaderdir derler ya biz bu coğrafyadaki kaderimizi “keder” olarak hiç görmedik. 
Dağı da, taşı da, yağmuru da, kar yağışı da bizim.
Evinin önünde bir karış kar kaldı diye şikâyet eden de bizim, gece yarısı iş makinesinin sesini duyup operatöre bir bardak çay, bir tas çorba içirmeden göndermeyen köylümüz de bizim.
İş makinesinin giremediği dar yoldan inip çıkamayan yaşlı teyzemin yolunu kürekle açan operatörde bizim.
İş makinesinin kapısını her sabah – Ya Allah bismillah diyerek duayla açıp yola çıkan, dağlarda kimsenin adını bilmediği köylerin, mahallelerin yolunu açan sessiz kahramanlar, kar kaplanları da bizim.
“Çok yaşayın siz” diye devlet babanın sesi olan babacan valimiz de bizim,
Bizim memleketin hizmetindeki bizimkiler, sessiz sedasız hizmet eden “kar kaplanları”
Hepsi bizim.

Cebrai̇l Keleş Köşe (6)-11
Valimiz Meftun Dallı diyor ki;  Çok yaşayın siz.
Kar mücadelesi başladığı ilk günden bu yana ilimizdeki çalışmaları koordine eden, Özel idare başta olmak üzere Karayolları ve Orman bölge müdürlükleri vasıtasıyla halkımızın mağduriyet yaşamaması için tüm tedbirleri aldıran valimiz, sosyal medyasından kar mücadelesi ile ilgili de paylaşımlarda bulunuyor.
Özel idare ekiplerinin gece kar açma çalışmalarını ve vatandaşların samimi görüşlerini ifade ettiği videoları takipçileriyle paylaşan valimiz, soğuk kış günlerinde sımsıcak mesajıyla gönülleri ısıtıyor.
Örneğin, Çatalzeytin Çepni köyü muhtarı Kazım Özbey gece yarısı olduğu halde Özel İdare operatörü Erkan Altıntaş’ın yollarını açmasının sevincini paylaştığı ve emeği geçenlere teşekkür ettiği mesajında;
 “Allah, devletimizden milletimizden emeği geçenlerden başta sayın valimiz olmak üzere razı olsun bu saatte geldiler yolumuzu açtılar” diyor.
Bu mesajı kendi sosyal medyasında paylaşan valimiz de;
“Âmin, sizden de Allah razı olsun kıymetli hemşerim. 
Var olun. Zaten yapmakla mükellef olduğumuz işi yapıp bir de üzerine böyle dua almak harika. Bu işi bunun için seviyorum.
Diyerek cevaplıyor.
Yine Özel İdare ekiplerinin muhtelif yollarda ilçelerimizdeki gece çalışmalarını da paylaşan valimiz “ Çok yaşayın siz” diyerek tüm ekipleri çalışmalarından dolayı kutlayarak mutlu ediyor. 

Cebrai̇l Keleş Köşe (13)-5
Burada insan yaşlanmaz…
Bizim memleketin kış güzelliği dillere destan. Bilen biliyor zaten. TRT Haber yönetimi Ankara’dan bir ekip yollamış. Gidin bu güzellikleri yerinde çekin, sadece o yöre değil tüm dünya görsün diye.
TRT Haber Muhabiri Ahmet Çakıcı ve Kameraman Mehmet Yılmaz bizim memlekete geldiler.
-Biz, kar mücadelesi ve kar güzelliği olan yerleri görmek istiyoruz.
-Başım gözüm üstüne, ama önce sizin binek aracı parka çekelim daha uygun bir arazi aracıyla devam ederiz. 
Ekiple birlikte yola çıktık, merkezde tek damla kar yokken, Yaralıgöz’den sonra göz gözü görmez oldu. Havada sisin, yerde karın bembeyaza boyadığı masalsı bir dünyaya girdik.
TRT ekibi canlı yayın için uygun yer istedi.
Belli bir zaman diliminde ve yayına uygun internet/telefon bağlantısı olan yer olması gerekiyormuş. En yakın yer Çatalzeytin Bozkurt sınırındaki Arıca köyünde çalışan ekip. Aradık uygun olduklarını söylediler.
İş Mak Opr. Erdinç Dinçer kullandığı kepçe ile bizi karşıladı. Kısa bir hal hatır selam sonrası işine dönerek yol açmaya devam etti. Erdinç usta çalışıyor biz peşindeyiz. Arıca köyünün merkezine kadar 3 km kadar bir yol var. Yoğun kar yağışı devam ediyor.
Köy konağına davet ediyor muhtar.
Konaktaki soba yanıyor, bakır çaydanlıkta çay kaynıyor. Dışarıda lapa lapa kar yağıyor. İçeride sımsıcak bir sohbet, muhabbet oluyor. Laf lafı açıyor, Kar mücadelesini çeken TRT ekibi bir de köyde kırsalda kış yaşamı konulu bir haber çekmek istiyoruz diyorlar.
O kolay da önce o köye ulaşmak sonra da geniş bir zaman lazım. Şimdi dönelim yarın bakarız diyoruz.
Ağlı Kabacı köyü  Karapınar mahallesinde yaşam.. 
Ertesi sabah yine çekim ekibiyle yollardayız. Bu sefer yakın bir yer olsun dedikleri için Ağlı ilçemize doğru gidiyoruz. 
Gideceğimiz yer Ağlının Kabacı Köyü Karapınar Mahallesi. Burası benim için çok özeldir.
Bir kere bozulmamış ahşap dokusuyla en kısa zamanda koruma altına alınmalı diye düşündüğüm birkaç köyden biridir.
Mahalle toplam 12 hane. Yazın cıvıl cıvıl kışın tamamen boş. 
Taa ki Satı Mehmet Demirci ve Eşi Hamdiye Demirci İstanbul’dan köye kesin dönüş yapıncaya kadar. Şimdi köyde artık tüten bir ocak, yanan bir soba, gülen bir çift göz var.
Karla kaplı zorlu yollardan geçip köye ulaşıyoruz. köyün girişinde bizi görüp hemen yukardan yanımıza koşan Satı kardeşimizle kucaklaşıyoruz. 
TRT ekibi yoğun kar yağışı altında yine bir canlı yayın yapıyorlar.
Çekim sonrası ısınmak için sobanın başına çöküyoruz.
Hamdiye yenge çay yapmış, vallahi darılırım diyerek bize kanlıca turşusu ve kendi el emeği doğal ürünlerinden ikram ediyor.
Geçen yıldan bu yana nettiniz bakalım satı bey anlat bakalım diyorum.
Kedimizi efeyi biliyorsun, yine efe efe dolanıyor yanında da birkaç arkadaşı var. Aşağıda sarıkız yatıyor yanında yavruları da var. Artık işi büyüttük 10 baş hayvan oldu, birde Bodularımız (kaz)var görmüşündür aşağıda. Diye sevinerek anlatıyor.
Trt Muhabiri elinde çayla dışarıda yağan karı seyrediyor. Bembeyaz bir örtü kapatmış çamları, çatıları. 
-Burada insan yaşlanmaz ne kadar güzel bir yer diyor.
Bizim memlekette kış günü yollarda iki renk olur…
Bizim memlekete kar güzel yağar. Yağmadığı geciktiği zaman üzülürüz, endişeleniriz. Ama er ama geç bir şekilde gelir.
Bizim dağlarımızda, ovalarımızda, şehrimizde kışın iki renk olur.
Kar beyazı ve Özel idare iş makinelerinin sarısı, 
Zirvelerde beyazın en beyazı olur. Kimsenin elinin erişmediği, ayağının basmadığı saf beyazlıktır. Ovalarda düzlüklerde şehirde beyaz artık diğer renklerin arasında kaybolmuş bir beyazdır.
Yollarda özel idarenin iş makineleri o beyazlığın üstüne ressamın eklediği renklerdir.
Kimi sarı, kimi turuncu sımsıcak renklerin geçtiği yerde o beyaz karlar yerini asfaltın siyahına bırakır.
Cebrai̇l Keleş Köşe (5)-7
Kar en çok kışa, kış da en çok Kastamonu’ya yakışıyor.
Son söz “Kar esaret değil, berekettir.”
İl Özel İdaresinin fedakârca çalışan “Kar Kaplanlarına” teşekkürlerimle…
Cebrail Keleş- Balıkçı Şef
13 Şubat 2025-Kastamonu