Çok şefkatli pek merhametli Allah’ın adıyla başlıyorum.

Değerli okurlarım,

Birkaç haftadır sizlerle buluşamadık. Bahsi diğer.

Bugün geçtiğimiz hafta Kastamonu’muzda olan bazı hususlarla alakalı görüşlerimi ve düşüncelerimi sizlerle paylaşacağım.

Geçtiğimiz hafta Kastamonu’muzda çok önemli bir faaliyet gerçekleşti. Yapmamız gereken bir faaliyet ise gerçekleşemedi.

Geleneksel olarak şehrimizde yapılan büyük organizasyonlardan Türk Dünyası Günleri’ni düzenlerken Şeyh Şâ’bân-ı Velî ve Kastamonu Evliyaları Haftası’ ise gerçekleştiremedik.

23. Türk Dünyası Günleri

9–11 Haziran 2023 tarihlerinde 23. Türk Dünyası Günleri Kastamonu Belediyesi ev sahipliğinde düzenlendi. Ben de kadim dostum, Türk dünyasının bana göre en önemli sanatçılarından, on yıllar sonra da adından söz ettirecek olan Kaya KUZUCU ile görüşmek ve şehrimize hoş geldiniz demek için bu faaliyetin bir bölümüne katıldım. Düzenleyenleri ve Belediyemizi tebrik ediyorum. Okçuluk gösterilerinde yer alan kızımı ve takım arkadaşlarını da kutluyorum. 

Değerli okurlarım,

03.06.2022 tarihli Nasrullah Gazetesindeki “Kemal Çapraz (1964-2008) ve Türk Dünyası Günleri” başlıklı yazımda Türk Dünyası Günlerini düzenleyenleri tebrik etmiş ve şu serzenişimi de belirtmiştim. Şimdi sizlerle o günkü serzenişimi paylaşayım:

“Kemal Çapraz’ın Kastamonu’da Türk Dünyası Günlerinin düzenlenmesinde emekleri unutulmaz, unutulmamalıdır. Türk dünyası devletlerinin çoğunun yeni bağımsızlığını kazandığı günlerde ata yurttan ekiplerin getirilmesinde, Kastamonu’daki faaliyetlerin organize edilmesinde canla başla çalıştığına bütün Kastamonu şahittir.

O yıllarda, Kastamonu’da Türk Dünyası Günleri kapsamında bugünkü gibi, konserler, halkoyunları gösterileri ve benzeri görsel şölenler yapılırdı. Sadece bununla yetinilmemişti. İnsanımızın Türk Dünyası ile bütünleşmesi ve birlik beraberlik şuurunu yakalaması için söyleşiler, konferanslar, paneller yapılır; resim, hat, minyatür sergileri açılır; kitap fuarları düzenlenir Türk Dünyasının meseleleri ele alınırdı.

Kastamonu’da yapılan Türk Dünyası Günlerine dair ayrıntılı bilgi almak isteyenlere ve Türk Dünyası Günlerinde nasıl bir etkinlik takvimi oluşturalım diye araştıran, soruşturan var ise, ilgilenenlere Erdoğan Aslıyüce’nin “Türkiye’nin Yüreği Kastamonu’da Türk Dünyası Günleri” isimli kitabını öneririm.

O yıllarda kıt kanaat imkânlarla bu etkinlikler yapılmışsa bugün daha güzelleri yapılabilir. Türk Dünyası Günleri sadece konser etkinlikleri olarak anlaşılmamalıdır.”

Şeyh Şâ’bân-ı Velî ve Kastamonu Evliyaları Haftası 

Değerli okurlarım,

Şâ’bân-ı Velî Kastamonu’nun manevi mimarları arasında ilk sırada yer alan önemli bir değerimizdir. Biz Kastamonulular kısaca “Hz. Pir” diyoruz.

Hz. Pir, Kur’an’ın ışığında Hz. Peygamber’in izinde yaşadığı hayat sebebiyle Allah’ı kendisine dost edinip ömrünü bu hayat tarzı ile tamamlamış önemli bir şahsiyettir.

Hz. Pir ve onun gibi zatlar, hadiste “ihsan” olarak ifade edilen “Allah’ı her an görüyormuşçasına kulluk etme” bilinci ile davranmaktadırlar. Çünkü bilirler ki, biz onu (dünya şartlarında) göremesek de Allah bizi görmektedir.

Hz. Pir’in, yetiştirdiği talebeleri ve erenlerle, Kastamonu’dan başlayarak Anadolu’dan Balkanlara ve Kuzey Afrika’ya kadar bugün dahi etkilerini gördüğümüz bir coğrafyada tesiri olmuştur. Kosova’da ve Kuzey Makedonya’da ziyaret ettiğim bazı mekânlarda bizzat bu etkilere de şahit olmuşumdur.

06.05.2022 tarihli Nasrullah Gazetesindeki “Hz. Pir Şeyh Şa’bân-ı Velî’yi Anma ve Anlama” başlıklı yazımda aşağıdaki satırları yazmıştım:

“03.05.2019 tarihli yerel kaynaklarda “28. Uluslararası Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyaları Anma Haftası etkinlikleri Şeyh Şa’ban-ı Veli caddesinden, Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesine kadar düzenlenen Huzura Davet Yürüyüşü ile başladı.” haberleri ile karşılaşıyoruz. En son yirmi sekizincisi düzenlenmiş Anma Haftası’nın.

Hz. Pir Şeyh Şâ’bân-ı Velî Kültür Vakfı tarafından organize edilen ve şehrin neredeyse tamamının seferber olduğu etkinlikler şehrimize gerçekten de değer katan faaliyetler arasında ilk sıralardadır. Bu vesileyle Anma Haftası etkinliklerini tertip eden vakfın tüm yetkililerine, destek verenlere ve emeği geçenlere teşekkür borçluyuz.

Salgın sebebiyle 2020 ve 2021 yıllarında ertelenen bu güzel faaliyetler bu yıl da sanırım hem salgın hem de Hz. Pir Camii’nin restorasyonda olması sebebiyle bir yıl daha ertelendi. İnşallah, yine önceki yıllarda olduğu gibi birlik ve bütünlüğümüzün bir sembolü olarak her kesimi kucaklayan bu faaliyetler aynı heyecanla düzenlenir.”

Böyle demiştim geçen sene bugünlerde.

Değerli okurlarım,

Bu yıl da Şeyh Şâ’bân-ı Velî ve Kastamonu Evliyaları Haftası’nı Kastamonu olarak düzenleyemedik. Bu işin sorumluluğunu Hz. Pir Şeyh Şâ’bân-ı Velî Kültür Vakfı’na yıkmak haksızlık olur. Yıllarca bu işin yükünü bu vakfımız çekti. Şehrimizin önemli kuruluşları da-başta belediyemiz olmak üzere- destek verdi.

Sağ olsunlar.

Türk dünyası günlerinde “Cengiz Aytmatov’un Vefatının 15. Yılı Anısına Türk Dünyası Konulu Panel” kültürel başlık olarak vardı.

Teşekkürler.

Değerli okurlarım,

Yazılanlardan da anlaşılacağı üzere demem o ki,

Türk Dünyası Günlerinde Kemal Çapraz’ın da anılmasını istiyoruz.

Türk Dünyası Günleri sadece konser etkinlikleri olarak anlaşılmaması gerekir, diyoruz.

Oyun ve eğlence yerine kültürel faaliyetler de bekliyoruz, diyoruz.

Kendisi aynı zamanda bir kültür insanı olan Sn. Belediye Başkanımızdan bunu beklemenin hakkımız olduğunu söylüyoruz.

Şeyh Şâ’bân-ı Velî ve Kastamonu Evliyaları Haftası’nı Kastamonu olarak kesintisiz düzenlememiz gerektiğini söylüyoruz.

Bütçe yetersizliği var ise bütçenin eşit dağıtılmasını talep ediyoruz.

Türk Dünyası Günlerine de kesinlikle karşı olmadığımızı bizi bilenler gayet iyi bilir. Ama Şeyh Şâ’bân-ı Velî de Kastamonu’muzun çok önemli, hem de en önemli değeridir, demek istiyoruz.

Geçen sene ima ettim, bu sene doğrudan söylüyorum.

Benim de yapım bu, ne yapayım.

Sağlıcakla kalın.