İLİ                   KASTAMONU

İLÇESİ            MERKEZ

YERİ               KIRK ÇEŞME MAHALLESİ

Türbe kırk Çeşme Mahallesi Selçuk sokaktadır.  Türbe ve yanındaki  zaviye ve cami  vakıflar idaresi tarafından bir şahsa satılmıştır.  Daha sonra da yıkılmıştır.

Bu türbede Serçrah Hatun isminde bir hanımın mezarı vardır. Bu hanım buradaki cami ve zaviyenin giderlerinin karşılanması için tarla ve bahçeler  vakfetmiştir. Bu vakfedilenler  Kastamonu Şer’iye sicillerinde kayıtlı olduğu bilinmektedir. Buradaki türbe halk arasında Serço Türbesi  diye de bilinmektedir.  Bu isim ise halk dilinde bu hatunun isminin söylenmesinden serço şekline dönüşmüştür.

Türbenin içinde yatan zatlardan birisi Zaviyenin şeyhlerinden Şeyh Mustafa Efendi dir.  Bu zat Üsküdarlı  Şeyh Mahmut efendinin halifelerindendir ve türbenin yanındaki camiyi de yaptırmıştır. Burada açtığı tekke ve zaviyenin giderlerini karşılamak için de devrin Osmanlı sultanından da bazı vakıf mallarını sağlamayı başarmıştır. Ayrıca burada Celveti  Tarikatını da kurmuş ve bu tarikatın şeyhliğini de yapmıştır. Bu bilgiler Kastamonu  Asarı Kadimesi  adli kitabın 82. Sayfasında kayıtlıdır ve bu cami  ve tekke hicri 920 yılında yapılmıştır. Burada ayinler ve zikirler icra edilmiştir. Bu zat hicri 1061 tarihinde ölmüştür.

Burada bulunan 15 sandukanın altında yatanlardan 13 tanesi ise bu Celveti tarikatının Şeyhleri ve dervişleridir.

Günümüzde bu tarikatın bir Vakıflarca bir şahsa satılan bu külliyat bu şahsın mirasçılarından vakıflar idaresince satın alınmış ve aslına uygun olarak da restore edilmeye çalışılmıştır.

Selçuk Sokakta bu türbeden başka Hatun Sultan türbesi ve bu türbenin hemen karşısında ise Ahmet Siyahi Efendinin Türbesi ve bu türbenin az yukarısında ise geçmişi Çobanoğlu beyliğine kadar giden Ahmet Dede Camisi bulunmaktadır.

Günümüzde İnanç turizmi açısından birkaç önemli kültür varlığımızın bulunduğu bu mekanlar ziyaret edilmektedir. Ancak ilgililerin bu civara ulaşımı kolaylaştıracak tedbirler alması zamanı gelmiştir. Büyük araçlarla ulaşım imkansızdır ve yol da çok yokuştur. Yürüyerek bu mekanlara ulaşmak ise hayli yorucudur ve çevresinde de turizme hizmet verebilecek tesisler de henüz yapılmamıştır.

Günümüzde Ülkemizin bazı yerlerinden gelen Celvetiye  Tarikatı mensupları inançları gereği Kastamonu ziyaretlerinde bu mekanı da soruyor ve buraları da gezip görmek istiyor.

Bence tanıtımı iyi yapılmalı ve bu alanlar da turizme bir an önce kazandırılmalıdır.

                   Zühtü Aslan