İl Emniyet Müdürlüğü’nün okullar başta olmak üzere sivil topluma verdiği narkotik eğitimlerinin fotoğraflarından tanıyorum şehidimizi, gazetelerden, sosyal medya ekranlarından...
İl Emniyet Müdürlüğü’nün okullar başta olmak üzere sivil topluma verdiği narkotik eğitimlerinin fotoğraflarından tanıyorum şehidimizi, gazetelerden, sosyal medya ekranlarından...
Ömrünü uyuşturucu illetinin sırtını yere getirmeye adamış bir kahraman olduğu belliydi. Meslek ötesinde, insani görevdi besbelli haletiruhiyesi. Aksi halde, bu kadar derde derman olmak için gönülden çırpınmazdı.
Sordum soruşturdum şehadetinin ardından... Tek ağız olmuşçasına hep aynı cevap geldi, “Başarılı çalışmaları vardı”, “Sevilen bir polisti”.
Bir bakıma, uyuşturucu ile mücadelenin ilimizdeki sancaktarı, yüzü, rol modeliydi. Polislik mesleğinin ötesinde, adeta bir “iletişimci”, “toplum psikoloğu”, “öğretmen” desem tam da yeri. Uyuşturucu ile mücadelenin sadece kolluk güçleri ile nihayete ermeyeceğini, toplumsal bir güvenlik çemberi kurulmasının şart olduğunu, surda gedik açtırmamanın mesajını veriyordu her konuşmasında.
Ebeveynler, ailenin narkotik bekçisi aslında. Göğsünü siper edecek kadar yiğit olduğunu da öğrendik... Kahramanlıktır bu. Şehit Ahmet Şahan... Kastamonu’da adı, anısı, emeği ile yaşayacak. Rahmet olsun... Cennet mekan.
Not: İlimizde uyuşturucu illetinin polis memurlarına kurşun sıkacak cürete ulaştığını gördük... Saatlerce şehri ayağa kaldıracak paniğin müsebbibi olacak bir dehşet bu. Kastamonu’da güvenlik güçleri ile çatışmaya girmek... Nereden nereye geldik?
Uyuşturucu terörü şehrimizde daha önce faili olduğu “sivil” cinayetlere “resmi” cinayeti de ekledi... Aynı olayda bir polis memuru da yaralı. “Toplumsal alarm” zamanı bu vakit... Sirenler kesilmeden çalınmalı.
Not 2: Şehit Ahmet Şahan’ın çağrısını yeni baştan işitelim... Sadece kolluk güçleri ile uyuşturucu mücadelesi başarıya ulaşamaz. Elbirliği... İmece.
“Tevatür” olarak kabul etmek istiyorum... “Uyuşturucu yaşı ortaokullara indi” cümlesini. Kastamonu’da konuşuluyor bu iddia nicedir... Kolombiya’da değil. “Alkollü içeceklerin fiyatlanmasının sonucu” olarak görmek yanlış uyuşturucu yaygınlığını... Sebeplerden biri olabilir sadece. En küçük sebep ama...
Uyuşturucu buzdağının su altındaki kütlesinin varlık sebebi farklı sebepleri barındırıyor olsa gerek. Bataklık haline geldikten sonra... Kurutmak çok zor. Bugün yaşadığımız bu... Tevatürler arasında gerçeği fark etmek dahi zor.
Not 3: Uyuşturucu ile mücadelede “toplumsal eylem planı” var mı Kastamonu’da?.. Yerel dinamikleri göz önünde bulundurarak “yerli” bir plan. Misal, İzmir ile Kastamonu’ya aynı reçeteyi vermek çok sağlıklı ve çözüm alıcı olmasa gerek. Kastamonu’yu tanıyan bir plan... Ve imece ortakları.
Uyuşturucu, alkol, sigara vesaire “uyuşturucu” veya “uyarıcı” maddelere karşı olduğu varsayılan sivil toplum örgütlerinin günümüzde çaresiz ve yetersiz oldukları ortada... Konuya her sivil toplum örgütü ve meslek odasını dahil edecek yeni bir yapılanmanın ortaya konulmasına muhtacız.
Ortaokul önlerinde sigara içen çocuklara ses çıkarmayan okul idaresinden tutun da madde kullandığı bilinen bir çocuğa çevresinin duyarsız kalmasına kadar... Üç maymunu oynamıyor muyuz? Alarm çaldı... Kapatmayalım. Uykuya dalmayalım... Çok can daha kaybolur karanlıkta.