Saçaklı Köprü

İli                  KASTAMONU

İLÇESİ           MERKEZ

YERİ             ŞEYH ŞABANI VELİ CADDESİ

Kastamonu nun kuruluş yeri incelendiğinde Kara Çomak Çayının iki yamacından güneyden kuzeye doğru uzanan bir arşımıza çıkar. Çayın kenarlarında yapılaşma yoktur. Binalar yamaçlarda sıralanmaktadır. Her iki yamaçta da öndeki bina arkasındaki binanın güneşine ve ışığına engel olmaz. Bu çay üzerinde karşıdan karşıya geçmek için çok sayıda köprü yapılmıştır. Ayrıca her iki tarafta da doğu batı yönlerinde çok sayıda dereler de vardır ve bu dereler üzerinde de köprüler yapılmıştır. Bu köprülerden bir tanesi hariç diğerlerinin tamamı yıkılmış ve yerlerine beton köprüler yapılmıştır. Yani Kastamonu  bir köprüler şehridir.

Bu köprülerin çoğunun yerine yeni köprü yapılmasına rağmen halk arasında halen eski köprünün adı ile söylenegelmekte ve böylece bu köprülerin eski adının unutulmaması sağlanmaktadır.  Çengeller Köprüsü, Sığır Pazarı Köprüsü,  Şeref Köprüsü, Çay Medresesi köprüsü, Dede Sultan Köprüsü, Kuru Çay köprüsü,  Oluk Başı Köprüsü, Kömür Kara Köprüsü, Şehin Şah Köprüsü,  Suluca Öz   Köprüsü, Deveci Sultan Köprüsü bunlardan bazıları olup bu köprülerin tamamı yıkılmış ve yerlerine beton köprüler yapılmıştır. Ancak Nasrullah Köprüsü yani halk arasındaki ismi ile kambur köprü eski özelliğinden kayıpları olsa da halen günümüzde mevcuttur. Yaya geçidi olarak da halen kullanılmaktadır.

Günümüzde adı kalmış köprülerden bir tanesi de Saçaklı köprüdür. Bu köprü İbni Neccar Camisinin yanında ve vakıf hamamı ile Sanat Okulu Caddesi arasındaki dere üzerinde yapılmış ve üstü saçak şeklinde bir örtü ile örtüldüğünden bu ismi almıştır. Eskiden   buradaki derenin Güney kenarında bir de medresenin bulunduğu ve bu medrese binasına da Muzafferiddiniye Medresesi denildiği kayıtlarda mevcuttur. Bu günkü Şeyh Şabanı Veli Caddesi üzerinde  yer almış olan bu köprü de günümüze ulaşamamış ve sadece adı kalmıştır. Bazı kayıtlarda ise bu köprünün adı Vakıf köprüsü olarak da geçmektedir.

Bu köprülerin   tamamı Kastamonu kalesinin dış kale duvarlarının dışında yer alırken Araba Pazarı köprüsü ise Kale duvarlarının içinde yer almış bu köprü de yıkılmıştır.

Bu  köprülerin isimlerini günümüze kadar dilden dile söylemek sureti ile taşıyan Kastamonu halkına ne kadar teşekkür etsek azdır. Bizlere de yeni nesillere aktarmak düşer. Böylece geçmiş dönemlerde yapılan eserler de hiç olmaz ise isimleri ile gönüllerde yaşatılmaya devam eder.

              Zühtü Aslan