"Eğitim, insanın güç sandığı ya da gerçekten kolay alt edilebilen engelleri, nasıl aşacağını öğretme sanatından başka bir şey değildir.”

(W. V. Goethe)

Eğitim-öğretim, bireylerin davranışlarını ve kişiliklerini olumlu yönde geliştirecek bilgi ve becerileri bireylere kazandırma sürecidir. Bu amaca uygun olarak gerçekleşen bir süreç, aynı zamanda hem bireyin yaşantısına hem de toplumun yaşantısına maddi ve manevi açıdan kalite katar.

Nitelikli bir eğitim sistemini inşa eden ülkeler uluslararası alanda daha etkili, rekabetçi ve güçlü bir şekilde varlığını sürdürürler ve bu ülkeler bu rekabette her daim bir adım önde olurlar. Hedeflenen nitelikli eğitimin gerçekleşmesi açısından, uygulamalı eğitimlerin de katkısı çok önemlidir.

Ülkemizde, başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere ve diğer tüm ilgili kurumların çabasının bu yönde olmasından dolayı bir eğitimci-akademisyen olarak mutluluk duyuyorum.

Hedeflerin gerçekleştirilmesi noktasında, son dönemlerde üzerinde tartışılan ve önümüzdeki dönemlerde hayat geçirilmesi düşünülen Türkiye Yüzyılı Milli Maarif Modeli’nin beklentilere cevap vermesi için uygulamada herkese görev düşmektedir.

Dikkat çeken bir başka husus da son zamanlarda eğitim kurumlarımızda proje tabanlı öğretim, atölye çalışmaları, bilim şenlikleri, bilim söyleşileri vb. uygulamalı çalışmalarının yoğun bir şekilde gerçekleştirilmesi ve uygulamaların müfredatta yer almasıdır.

Eğitim-öğretimde, bu tür uygulamalı çalışmaların başlıca faydaları şu şekilde sıralanabilir:

·         Çocukların çeşitli becerilerini geliştirmelerine ve daha derinlemesine öğrenmelerine yardımcı olur. Proje vb uygulamalı çalışmalar çocukların bağımsız olarak araştırma yapma, bilgi toplama ve bu bilgileri kullanma becerilerini geliştirir.

·         Öğrencilerde merak uyandırır, eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirir.

·         Keşfetmeye dayalı becerilerin ve yenilikçi (inovatif) fikirlerin hayata geçirilmesine imkân verir ve özgüven kazandırır.

·         Toplumsal sorunlara duyarlılık geliştirmelerine yardımcı olur.

·         Proje vb çalışmalar genellikle grup ve atölye çalışmaları şeklinde yapılır. Bu uygulama, çocukların işbirliği içinde çalışma ve sosyal becerilerini geliştirme fırsatı sunar.

·         Teorik bilgilerin pratikte nasıl kullanıldığını görmek, çocukların konuları daha iyi anlamalarını sağlar. Uygulamalı öğrenme, ders konularının günlük hayatla bağlantısını kurar ve öğrenmeyi daha anlamlı hale getirir.

·         Bilim Şenlikleri, TEKNOFEST vb bilimsel ve teknolojik organizasyonlar, başarılı öğrencilerin kariyer planlamasına çok olumlu etki yapmaktadır. Bu organizasyonlar, bilimsel araştırmalara meraklı, yeni bilgileri keşfetmeyi, keşfettiği bilgiyi uygulamaya ve ekonomik değere çeviren gençlerimiz için adeta yeni bir yol haritası çiziyor. Bu nedenle, bu organizasyonlar yardımıyla öğrenciler, meslek seçimini daha bilinçli yapmaya başladılar.

Kastamonu Milli Eğitim Okulları ve Proje Çalışmaları

Son zamanlarda, Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki çeşitli birimlerde ve müdürlüğe bağlı okullarda, yukarıda bahsettiğim uygulamalı çalışmalar noktasında çok önemli çalışmalar yapılmaktadır.

Türkiye çapında uygulamaya geçirilmesi düşünülen fakat detayları bakanlık tarafından daha açıklanmayan “Milli Eğitim Akademileri” projesi kapsamına Kastamonu ilinin de alınacağı konuşuluyor. Eğer bu gerçekleşirse, Kastamonu ilinin de bu listeye alınması başarısının arka planında, aşağıda açıklayacağım başarılı çalışmaların rolü büyüktür. Bu vesileyle İl Milli Eğitim Müdürümüzü, çalışma arkadaşlarını, diğer tüm okul yöneticilerimizi ve öğretmenlerimizi tebrik ederim.

Yakın zamanda faaliyet geçirilen “Öğretmen Akademisi” bünyesinde, öğretmenlere yönelik yapılan ve alanında uzman isimlerin katkı sunduğu dijital dönüşüm ve yapay zekâ ile ilgili çalıştay, çeşitli seminer ve konferanslar dikkat çekmektedir. Bu çalışmaların da artarak devam edeceğini düşünüyorum.

Yetkililerden aldığım bazı bilgilere göre, 2023 ve 2024 Mayıs ayına kadar Kastamonu ili genelinde yapılan bazı proje vb. uygulamalı çalışmalar şunlardır:

·         TÜBİTAK 2204A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına 2023-2024 eğitim öğretim yılından Kastamonu ilinden 99 adet proje başvurusu yapılmıştır. Yapılan ön değerlendirme sonucu bu projelerden 7 tanesi Samsun bölge sergisine davet edilmiştir. Samsun bölge sergisindeki yarışmada ise 2 adet proje 3.lük, 1 adet proje de 2.lik derecesi almıştır.

·         TÜBİTAK 2204B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri yarışmasına Kastamonu ilinden 89 adet proje başvurusu yapılmıştır. Yapılan ön değerlendirme sonucu bu projelerden 6 tanesi Samsun bölge sergisine davet edilmiştir. Buradaki yarışmada da 1 proje 1.lik alarak Türkiye finallerine katılmaya hak kazanmıştır, 1 proje de 3.lük almıştır,

·         2023-2024 Eğitim öğretim yılında, ilimiz genelinde TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı destekleme Programına toplam 47 adet başvuru yapılmıştır. Yapılan değerlendirme sonucu 14 okulumuzun projesi desteklenmeye hak kazanmıştır.

·         Bu yıl TÜBİTAK tarafından desteklenen 4007 Bilim Şenliğinde yaklaşık 15.000 katılımcı yer alacağı uygulamalar 30 atölyede ve 500.000 TL bütçe ile gerçekleşecektir.

·         2024 yılında ikinci kez çağrıya çıkılan programda, TÜBİTAK 4008 Programı kapsamında desteklenen, özel gereksinimli bireylere yönelik STEM uygulamaları organizasyonu, ülke genelinde 40 özel eğitim öğretmenin katılımıyla ve 200.000 TL’lik hibe tutarı ile Kastamonu il merkezinde gerçekleştirilecektir.

·         2023-2024 eğitim öğretim yılında, çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin katılımıyla, 13 Bilim Söyleşisi Kastamonu’nun farklı okullarında gerçekleştirilmiştir.

Sonuç Olarak

Eğitim sürecini daha etkileşimli, ilgi çekici ve anlamlı hale getiren, farklı öğrenme ortamlarına dayalı proje vb. uygulamalı çalışmalar modern eğitim yaklaşımlarının önemli bir parçasıdır.

Son zamanlarda, Kastamonu ilinde yapılan uygulamalı eğitim çalışmalar her türlü takdiri hak ediyor. Önümüzdeki yıllarda, Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ve Müdürlüğe bağlı okulların Kastamonu Üniversitesi ve ilgili Sivil Toplum Kuruluşlarıyla işbirliğini daha da geliştirmesi halinde, sürdürülebilir ve daha verimli çalışmaların ortaya çıkabileceğine inanıyorum.

Sevgi ve saygılarımla…

Prof. Dr. Zekeriya YERLİKAYA

İletişim:

e-posta: [email protected]