Prof. Dr. Kenan Mortan’ın elektronik posta hesabıma her Cumartesi düşen yazılarını merakla okurum…

Okuldur her yazı.

“Kadınlar ve Voleybol” başlığı ile düştü son yazısı…

Spor kamuoyumuza, yerel idarecilerimize, çocuklar başta olmak üzere cümle sporseverlere faydası dokunur derdiyle paylaşıyorum.

KADINLAR ve VOLEYBOL

 

Kenan Mortan

Kadınlar Voleybol’da ulaşılan yer çok güzel...

Sonuç, bir tesadüf mü, paranın güdülemesi mi, sistem mi?

 

İşin mimarı, Cengiz Göllü: Cengiz hoca (1938-2014) yalın tanımlamasıyla  ‘’Çok ileri görüşlü, vizyonı geniş, hırslı, çalışkan ve voleybola adanmış bir birey’’ idi. Sadece kadınlara odaklandı, Eczacıbaşı Kadın Voleybol takımıyla, üstüste 17 şampiyonluk yaşadı.

1973’deki  ‘’Geleceğin milli takmını kuruyoruz ‘’ sözleri, onun uzgörüsü. Voleybolda Geçen 56 Yıl  adlı  400 sayfalık eseri, bu alanda tek eser, uzun solukla sağlanan  başarıyı anlatır. Voleybolcu Meral’in (Kalfaoğlu) sözleriyle ‘’Şimdi filenin sultanları başarıdan başarıya koşuyorsa, bunun altında Göllü imzası var.’’  

Göllü, 31 Mart 1991’de, Cumhuriyet ile mülakatında ‘’sporda başarının temeli  planlama,yönetim ve örgütlenmedir ‘’ diyecektir.

 

Şakir beyi unutmayalım: Nejat Eczacıbaşı, Kuşaktan Kuşağa adlı anılarında  Eczacıbaşı Spor Kulübünün kuruluşunu şöyle anlatır: Şakir Eczacıbaşı,1966 yılında spor ile ilgili  olarak bazı düşüncelerini dile getirdi. (...) Bilgi ve disiplinli çalışmayı  yeterli olanaklar ve tesislerle bir araya getirince, başarılı  olacağımıza inanıyorduk. Eczacıbaşı Spor Kulübü, 1966’da bu amaçların ışığında doğdu.

Şakir bey, 30 yıl boyunca, 1996’ya dek, bu kulübün her şeyi idi. Hiç bir yerde yazılı değil ama  o  Cumhuriyet ‘’kadın’’ını,  ‘’spor’’ (voleybol) ile buluşturdu. Aslında bir fotoğraf sanatçısı olan Şakir beyin sihri buydu...      

 

Merhaba Memet Fuat: Piraye hanımın oğlu, Nazım Hikmet’in üvey evladı, yazar ve yayıncı Mehmet Fuat’ı (1926-2002) voleybol camiası Mehmet Bengü olarak tanır. Voleybolu kitaptan çalışarak öğrendi.Voleybol adlı kitabı, spor akademilerinde ders kitabıdır. Kısa boylara uygun, hızlı, aldatmacalı Asya tarzı voleybolü ilk o oynattı. Bir semtin  (Altunizade) amatör voleybol  kulübünden (Altınyurt) ‘’şampiyon takım’’ oluşturdu. Amatörlüğün disiplinle buluşmasından neler yaratabileceğini kanıtladı.

 

Kaptan Aylin’den 3-5 söz: Kaptan Aylin ( Üstündağ) 1970-1990  dönemi efsenesi   Eczacıbaşı kadın voleybol takımının lideri. Herkes onu ‘’Haydi Kızlar’’sözüyle anımsar.‘’Bugün onlar Olimpiyatlara  katılabiliyor,derece alabiliyorsa bu başarılarda  ben ve benim gibi  bu işi gönülden seven, zorlukları dibine  dek yaşayan voleybolcuların çok büyük payı var’’ onun sözleridir, bu gerçeğin izdüşümüdür.

 

Smaçör Violet Duca: Violet, Eczacıbaşı  efsanesinin smaçörü. BJK’lı futbolcu Hristo’nun kızı. Rum asıllı. 120 kez Türk volybol milli takımında oynadı. Neden ‘’İstanbullu  Rum’’ deyimi kullanılır?  ‘’Rum asıllı Türk’’ desek yanlış mı olur? 6-7 Eylül (1956) Olayları’nda, 5000’den fazla Rum işyerinde  malları yağma  edilirken, Türk Futbol Milli Takımı’nın kaptanı Rum asıllı Türk Lefter Küçükandonyadis değil miydi?

 

Fabrika Voleybol projesi: Voleybol Federasyonu 2013’te bu projeyi, 6-12 yaş çocuklarının  ‘’sporla tanışmasını sağlamak ve voleybolü  severek hayatlarının bir parçası haline getirmek’’ olarak tasarımladı. Projeyle, voleybol ülke genelinde yayılıyor. 33  Voleybol Fabrika’sı kuruldu, 6.100 voleybolcu yetişti. Voleybol takımlarının iskeleti Fabrika’lardan yetişen, ağırlıklı kadın bu voleybolculardan oluşuyor. 192.856 lisanslı voleybolcu,satrançtan sonra  Türkiye’de bir rekor. Voleybol en popüler dal. Kadın voleybolcu sayısı ise,  erkeklerden fazla. Bu bilinçli bir ısrarın sonucu.. 

Cengiz (Göllü) hoca yorumlasın: 1970’li yıllarda kuvvetli dediğimiz takımlardan maç başına 5-6 sayı alabilirken,dünya ve olimpiyat şampiyonlarını yenebilir hale geldiğimize göre, çok iş başarmışız demektir. Hep birlikte var ettiğimiz bu değerin kıymetini bilelim.... 

’Şampiyon Melekler’’ olarak isimlendirilen  34 kız Kıbrıs Türkü voleybolcumuzun anarak...    

                                      

                                                        X

 

Yaşar Kemal çınarımız,Yüzler’de diyor ki: İnsanoğlunun birikim belleğidir önemli olan. Sonsuzlukta olan o. Bizi biz yapan o...

----------------