İLİ                              KASTAMONU

İLÇESİ                       MERKEZ

YERİ                         HİSARARDI MAHALLESİ

Türbe Kastamonu merkezinde Hisar Ardı Mahallesi  Mehmet Feyzi Efendi Caddesi üzerinde Şeyh Şaban-ı  Veli Camisinin kıble tarafındaki cami ile yol arasındaki duvarın iç kısmındadır.Buradaki Camiyi de yaptıran Seyit Ahmet Efendidir. Kendisi Halveti tarikatı şeyhi de olup halk arasında Sünneti  Efendi, Şeyh Ahmet Sünneti Efendi veya Peygamber soyundan geldiğine inanıldığı için Seyyid Ahmet Sünneti Efendi diye de anılmaktadır.

Seyit Ahmet Efendi Kastamonu doğumludur.  Seyyid Yahya Şirvani’nin talebelerindendir. Çok iyi derecede hem dini bilgiler tahsil etmiştir. Aynı zamanda dünyevi bilgilerle de donanımlıdır. Edebiyat ve musiki eğitimleri de almıştır. Döneminin meşhur şairlerindendir. Şiirlerinde Sünneti mahlasını kullanmıştır. Döneminin hak aşıklarından olduğu ve bu alanda yazdığı şiirleri ve baz Türk Sanat müziği makamlarında bestelediği İlahileri de vardır.

Kastamonu’da Halveti Tarikatının Şeyhlerinden olup tarikatın yayılmasında önemli hizmetlerde bulunmuştur. Şeyh Şaban-ı Veli Kastamonu’ya gelmeden kırk yıl kadar önce vefat ettiği anlatılmaktadır. Bu sırada kendisinden sonra makamına kırk yıl kadar kimse oturmamış ve kendisine bu süreden sonra makamına gelip hizmet verecek olan Şeyh Şaban-ı Veli’nin İsminin Hazreti Hızır Aleyhiselam tarafından rüya yolu ile haber verildiği de anlatılmaktadır. Şeyh Şaban-ı Veli ise İstanbul’da eğitimini tamamlamış ve Kastamonu’ya dönüşte Bolu’da Hayereddin Tokadi Hazretlerini makamına uğramış ve on iki yıl burada kaldıktan sonra Kastamonu’ya gelmiş ve Ahmet Sünneti Efendinin ölümünden tam kırk yıl sonra bu camiye gelerek Halveti tarikatı Şeyhi olarak makama oturmuş ve Halvetiliğin Şabaniye kolunu da kurarak vefatına kadar da bu makamda irşat görevini yürütmüştür.

Seyit Ahmet Efendiden sonra Halveti tarikatı esaslarına göre Tarakçızade Abdurrahman Efendi İsmailbey Mahallesi Tenekeci sokaktaki Hasan Çelebi Camisinde irşad görevini sürdürmüştür.  Abdurrahman Efendinin Şeyh Şaban-ı Velinin Kastamonu’ya gelip Hazreti Pir Camisinde yani Ahmet Sünneti Efendinin yaptırdığı camide İlim ve İrşad görevine başladığı dönemde de Hasan Çelebi Camisinde İrşad görevini sürdürmeye çalıştığı da anlatılmaktadır. Abdurrahman Efendinin Vefatından sonra da oğlu Mahmut Efendi’nin görev aldığı da anlatılmaktadır.

Ahmet Sünneti Efendi’nin mezarının yakınındaki bir diğer mezar ise Muzafferüddin Efendiye aittir. Bu zat aynı zamanda Kastamonu Müftüsü olup Atabey Gazi Medresesinde de Müderrislik görevini yapmıştır. Bu medresenin ise günümüzde yıkılıp yerin polis karakolu binası yapılmış olup halen burada emniyet hizmetleri vermeye devam etmektedir.

Ahmet Sünneti Efendinin mezarı günümüzde Şeyh Şaban-ı Velinin türbesini ziyarete gelenlerce de ziyaret edilmektedir.

Şeyh Şaban-ı Vel türbesini ziyarete gelenler eğer Ahmet Sünneti  Efendi hakkında da bilgi sahibi iseler önce bu zatın makamında dua ve niyazda bulunduktan sonra Şeyh Şaban-ı Velinin türbesine yönelmektedirler. Diğer ziyaretçilerin ise bu makama uğramadıkları görülmektedir.

Bazı tur rehberleri ise konudan bihaber olduklarından burada öyle sunumlar yapmaktadır ki anlattıkları uydurma şeyler dağları aşmaktadır.

Burada Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı Denetleme kurulu başkanı olarak İnanç turizmi içinde Kastamonu’da çok önemli bir yer olan bu noktada ya konunun ehli olan rehberlerce sunum yapılmalı yada her gelenin burada sunum gelişigüzel sunum yapması bir şekilde engellenmelidir. Vakıf olarak da bu mekanda yetiştirilmiş iyi derecede bilgi sahibi olan kişiler de vardır. Ya da sadece Vakıf tarafından görevlendirilen bu kişiler sunum yapmalıdır. Bu nedenle Seyahat  Acentaları ya buraya tur düzenlediklerinde bu konuda bilgili rehberler ile bu mekana gelmeli ya da bu konuda bilgili yerel rehberlere sunum yaptırmalıdır. Vakıf Yönetim binası da aynı yerde okup bizler her zaman bu görevi yapmaya hazırız. Kastamonu’da İnanç turizmi için bunun daha hayırlı olacağına inanıyorum.

Ahmet Sünneti efendinin makamı cennet ruhu şad olsun.

         Zühtü Aslan