Muhiddin Sultan Türbesi
İLİ KASTAMONU
İLÇESİ MERKEZ
YERİ AHLAT KÖYÜ
Türbe Kastamonu Merkez Ahlat köyü Benli Sultan mahallesindedir. Aslında burası bir külliyedir. Vakıf arazileri de vardır. Bu türbe ile ilgili olarak İhsan Ozanoğlu bir kitap yazmış ve bu kitap yazmış ve Benli Sultan hakkında geniş ilgiler vermiş ve çok sayıda menkıbeyi de bu kitapta yayınlamıştır. Ayrıca Fazıl Çiftçi de bu türbe hakkında bilgiler vermiştir. Bu türbe ve Şeyh Muhiddin Efendi hakkında anlatılanlar halen dilden dile dolaşmaktadır. Bunlar yayınlanmış olduğundan bu konuda ek bir şey yazmak benim haddimi aşar diye düşünüyorum.
Buradaki Zaviye İmaret ve Cami Benli Sultan tarafından hicri 918-927 yılları arasında yaptırılmıştır. Bu yapıların bir kısmı günümüze kadar gelmiştir. Buna ek olarak Hasib Yılanlıoğlu’nun büyük gayretleri ile buraya büyük bir ağaç oluk konulmuş ve Aş evi de yeniden yapılmıştır.
Bu külliyenin ilk yapılış yılları Osmanlı Padişahı Yavus Sultan Selim dönemine rastlamaktadır. Ayrıca bu Yavuz Sultan Selim Han kendi döneminde Kastamonu civarında ordu da kışlatmıştır.
Bu küllüye büyük bir yangın geçirmiş ve bu yangında taş kısımlar hariç hiçbir şey kurtulmamıştır. Bu külliyenin ahşap kısımları bu yangından sonra Postnişin olan Şani Efendi tarafından yeniden yaptırılmıştır.
Şani Efendi aslen Mescid köyünden olup esas mesleği de demirciliktir ve ahi kültüründen gelmektedir.
Türbe içinde 6 sanduka vardır. Bunlardan bir tanesi Muhiddin Sultan dördü ise sultanın yakınlarına aittir. Altıncı sanduka ise esas mesleği demircilik olan Şani Efendiye aittir. Bu zat ayrıca buraya vakıf mülkleri ve arazileri de bağışlamıştır. Kayıtlarda su ile çalışan bir bab değirmen de vakfettiği kayıtlıdır. Daha sonra bu cami ve türbe Nureddin Efendi tarafından onarılmış olup bu zatın mezarı da türbenin güney batısındaki büyük meşe ağacının yanındadır.
Benli Sultan veya Muhiddin sultan türbesi günümüzde de inanç turizmi açısından önemli bir kültür hazinemiz olup bu alanda da çok ziyaretçi almaktadır.
Ayrıca her yıl Mayıs ayında ilk haftaya rastlayan Pazar gününde binlerce kişi ziyaret etmekte ve ziyarete katılanların tamamına etli pirinç pilavı pişirilip ikram edilmektedir.
Bu önemli gelenek devam etmektedir. Ayrıca köy yakın dönemde bir yangın daha geçirmiştir.
Mekanı cennet ruhu Şad olsun.
Zühtü Aslan