İLİ                   KASTAMONU

İLÇESİ             ARAÇ

YERİ                SARPUN KÖYÜ

Esas adı Şerife Özden Kalmış olan Polis memuru 8 Haziran 2016 tarihinde arkadaşı polis memuru Nefise Özsoy ile birlikte hain terör örgütü Pkk tarafından Mardin Midyat’ta Şehit edilmişlerdir.

Polis Şerife Bacının şehit edildiğinde karnında 6 aylık bebeği  de vardı ve henüz 31 yaşında idi. Kastamonu sadece bu olayda bir şehit vermedi. Henüz doğmamış 6 aylık bebek de dünyaya gözünü açmadan şehit düştü.

2021 yılı sonbaharında Güney Doğu gezimiz esnasında Midyat İlçe merkezine de uğradık İlçe merkezinde bir park yapmışlar ve adını da Şehit Polis Şerife Özden Kalmış Parkı koymuşlar. Burk bir sevinç ile parkın önünde fotoğraf çektirdik ve çeşmeden de birkaç yudum su içtik.

Otobüsümüzdeki 37 plakasını gören ve Kastamonulu oldukların söyleyen öğretmenler yanımıza geldiler. Ayrıca Seyyah Ulu Çınarın İzinde Projesinde Kastamonu’ya geldiklerini söyleyen gençler ile de Midyat’ta sohbet ettik.

Hani derler ya “Kastamonu nere, Midyat Nere” diye. Nasip olunca gidilip geliniyor. Midyat ilçe merkezinde Kastamonulu bir şehidimiz adına yapılmış güzel bir park var ve girişinde de kemer şeklinde yapılmış girişin üzerinde bu kahraman polisimizin adı yazıyor. Yapan ve yaptıranlara şükranlarımızı sunmak bir Kastamonulu olarak görevimiz.

Polis Şerife Bacımızın mezarı Araç İlçe merkezine 7 km mesafede Sarpun köyündedir. Mezar taşında Şehit düştüğü tarih ölüm tarihi olarak yazılmıştır. Her yıl Haziran ayında mezarının başında anılmakta ve dualar okunarak terör de lanetlenmektedir.

Sarpun kelimesi ise Sarp yerlerde ekilen buğdayların toplandığı küçük buğday ambarı demektir. Kastamonu’da Araç, Daday, Devrekani, Taşköprü ilçelerine bağlı Sarpun adında köyler olduğu gibi Anadolu’da çok yerde Sarpun adına rastlanmaktadır.

Saepun kelimesinin başka bir anlamı ise gezilip görülebilecek çok güzel ve küçük yerleşim yerleri anlamını da taşımaktadır. Ayrıca buralar sarp yollarla yani zor yollarla ulaşılabilen yamaç üzerindeki küçük düzlükler ve şarp kayalıklar ve dağlar ile çevrili yerler anlamlarını da taşır.   Tarihi açıdan da buralarda eski yerleşim yerleri ve mağaralarında bulunması dır. Gaşga Türkleri tarafından yamaç yerleşkeleri olarak kullanılan küçük köylerdir. Milattan Önce 1200 lü yıllara kadar dayanan bir geçmişi olduğu da bilinmektedir.

Bu köylerde Gaşgalardan kaldığı bilinen ve İlk baharda bereket, Son baharda da Şükür dualarının yapıldığı kutsal mekanlar da vardır. Bu mekanlar ise köylerin yakınındaki en yüksek tepelerde bulunur ve halk buralara türbe demektedir. Buralarda üstü örtülü veya çevresi taş veya ağaçlar ile çevrilmiş mezarlar günümüze kadar ulaşmıştır.,

Civardaki mağaralar ise büyük bir ihtimal ile ürün saklama yerleri olarak kullanılmış olup tahıl üretimin yanında bostancılık, meyvecilik ve hem küçükbaş hem de büyük baş hayvancılık yapıldığı gibi ulaşım için at.  Yük taşımak için de katır gibi hayvanlar da yetiştirilmiştir. Kısacası uzun kış mevsiminde ihtiyaçları olan her şey kendilerince üretilmekte ve mutlaka buralarda suyun çıktığı ırmak ve dere başları da bulunmakta ve değirmen ve un öğütme veya dibekler de yer almaktadır.

Kastamonu’da Kurtuluş Savaşında Cepheye Cephane taşırken Şehit düşen Şerife bacımız da vardır. Terörle mücadele ederken Şehit Düşen Polisimiz Şerife bacımız da vardır. Bizde Şerife bacılar tarihin her döneminde var olmaya devam edecektir. Bizler Şerife bacıların evlatları ve torunları olmaktan gurur duyuyoruz.

Bu çalışmalarımın içine polisimiz Şerife bacımızı almamın nedeni ise bazı bilgiler unutuluveriyor. En güzel örneği 1921 yılında  zemheride Cephene taşırken Seydilerli Şerife bacımızın mezarının yerinin unutulduğu veya kimse tarafından yerinin hatırlanmadığı gibi.

Araçlı polisimizin mezar yeri belli. Araç ilçesi Sarpun köyünde. Bize düşen görev ise Şerife bacılarımızın mekanları cennet ruhları şad olsun demek olsa gerek.

           Zühtü Aslan