Molla Said Efendi Türbesi
İLİ KASTAMONU
İLÇESİ MERKEZ
YERİ BEYÇELEBİ MAHALLESİ
Türbe Bey Çelebi Mahallesi Satı Kahya sokakta bulunan Molla Said Camisinin haziresindedir. Burası günümüzde de çokça ziyaret edilen türbelerdendir.
Bu cami ve Türbenin bulunduğu yer eskiden bir dergah olarak hizmet veren bir yer olduğu anlatılmaktadır.
Türbenin içinde 6 adet zat yatmaktadır. Bunlardan bir tanesinin dergahın kurucusu olduğu anlatılan Şeyh Mehmet Said Efendiye aittir. Bir diğerinde ise Seyid Ahmet Rufai Efendi yatmaktadır. Bir diğerinde ise Hafız Mehmet Efendi yatmaktadır. Diğer üç mezarda yatanların isimleri bilinmemekle beraber dergah şeyhlerinden olduğu anlatılmaktadır. İsimleri belli olmayan bu üç mezardan bir tanesinin Satı Kahya olarak bilinen ve sokağa da adı verilen bir zata ait olduğu da anlatılmaktadır. Ancak bu zatın bu türbede olmadığını da anlatanlar vardır.
Türbenin ne zaman yapıldığı hakkında bir bilgi olmamasına rağmen Caminin, zaviyenin ve dergah binasının miladi 1814 yılında Rufai Dergahi Şeyhi Sait Efendi’nin yaptırdığı bilinmektedir.
Günümüzde cami ibadete açık ve türbe de ziyarete açıktır. Daha çok hem il içindeki hem de başka yerlerden gelen Rufailer tarafından ziyaret edilmektedir. Ayrıca bu caminin bir odasında Rufailerin zikir esnasında kullandıkları araç ve gereçler de vardır.
İnanç turizmi olarak ilimizi ziyaret edenlerin başta Şeyh Şabanı Veli Türbesi, Aşıklı Sultan türbesi ile Dai sultan türbeleri olmak üzere Rufailerin mutlaka ziyaret etmeden gitmedikleri bir türbedir. Hatta bazı kişiler bu Camide üç gün ibadet etmekte ve üç gün peş peşe türbeyi ziyaret etmekte hem de zikir yapmaktadırlar. Hem mahalle içinden hem de Kastamonu içinden ve Üniversite çevresinden de bu türbeyi ziyaret edenler vardır. Dışarıdan gelenler ise daha çok Kastamonu merkezdeki kendilerine yakın kişileri rehber alıp gezmeyi tercih etmektedirler. Kendilerine has özel kıyafet ve sarıkları ile de dikkati çekmektedirler.
Bu kişilerin ziyaret etmeden gitmedikleri bir mekan da Cevkani Camisidir. Burada da zaman zaman toplanan cemaat hem sohbet hem de zikir yapmaktadır. Ancak bu camide Rufailerin zikirde kullandığı araç ve gereçler yoktur.
Burası da Rufai dervişlerinden Şeyh Hacı Sait Efendi tarafından miladi 1892 yılında yaptırılmıştır. Ancak burasının yerinde eskiden bir cami veya mescidin bulunduğu bir yerdir. Burası bir yangın neticesinde tamamen yanmış ve yerine Cevkani Camisi yapılmıştır.
Bu türbeyi ziyaret edenlerden ve Kastamonu’da birkaç gün kalmayı planyanlar küçük veya orta boy araçlar veya kendi araçları ile gelenler gün içinde Ahmet Dede, Saçlı Sultan, İmidci Sultan, Şeyh Ahmet Nakşi Efendi Türbeleri ile Sukuti Sultan Türbelerini de ziyaret etmektedirler. Bunlardan Erikbeli köyündeki Sukuti Sultan türbesinin Tüfekçi Ahmet Usta denilen bir zat tarafından bakım ve onarımı yapılmış olup bu türbe diğerlerinden farklı olarak Geyik başı ve geyik boynuzları ile süslenmiştir.
Eskiden Sukuti Sultanın bu köydeki türbeyi yaparken Geyikleri Koştuğunu ve dağdan malzemeleri bu geyikler ile taşıdığı anlatılmaktadır.
Saçlı Sultan Türbesi ise günümüzde köy camisinin bahçesinde olup mezarın üzerinde herhangi bir yapı yoktur. Buradaki mezarlardan iki tanesinin baş taşında güneşi andıran figürlerin yanında uzun saçlı olduğu ilk bakışta anlaşılan insan yüzü şekilleri vardır. Halk bu yüzden burada yatan zatlara Saçlı Sultan demektedirler. Hangi tarihte yaşadıkları ile ilgili soruya köy halkı Çok eski evliyalarımızdandır demekle yetinmektedirler.
Mekanları cennet ruhları Şad olsun
Zühtü Aslan