En son Edebiyat Grubu Öğretmeni kardeşim Nevzat Tan’ın vefatı dolayısıyla 21 Nisan 2022 tarihinde memleketim Kastamonu’ya gelmiştim. Bir yıldır Kastamonu hasreti/özlemi içindeydik. Parkinson hastalığının tüm vücuduma yayılması; yazmamı, konuşmamı, yürümemi etkilemesi dolayısıyla artık seyahatleri, kongre-konferans davetlerini üzülerek geri çeviriyoruz. Ancak, “29 Nisan 2023 Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu Mezunları Buluşması/Kastamonu Park Dedeman Oteli” için bir davet yazısı gelince iş değişti. Vücudumdaki tüm damarlar, sinirler, kaslar kemikler âdeta ayaklandı. Kastamonu özlemi doruğa çıktı. Derhâl, olumlu cevap verip paramızı yatırdık eşimle. Eşim Mefharet Tan da eğitimcilik serüvenine Kastamonu Kız İlköğretmen Okulunda başlamıştı. Kastamonu seyahati, ille ilgili birkaç işimizi daha halletmeye yarayacaktı. Bir program yapıp, ilgili kurum ve kişilere haber verdik. 28 Nisan 2023 tarihinde saat 13:30’da kiraladığımız özel taşıtla Ankara’daki evimizin önünde başlayan ve aynı yerde, aynı taşıtla 3 Mayıs 2023’te saat 17:00’de sona eren Kastamonu seyahatimizde bakınız neler oldu? Sadece Kastamonulu hemşehrilerimizi ilgilendiren kültürel izlerden söz edeceğiz doğal olarak…
1. Kastamonu Kız İlköğretmen Okulu Mezunları
2023 Buluşması ve Köşe Yazarlığının Bir Yararı
29 Nisan 2023 Cumartesi günü Kastamonu Cumhuriyet Meydanı Atatürk ve Şerife Bacı Anıtı önü, eski Kız İlköğretmen Okulu yeni Abdurrahmanpaşa Lisesi (Tabii 1885-1956 dönemini unutmuyoruz) ve Park Dedeman Oteli Büyük Salonda gerçekleştirildi. Buluşmayla ilgili ayrıntılı bir köşe yazısı yayımladığımızdan, konuya tekrar girmeyeceğiz. Buluşmada bizi bekleyen sürprizden söz etmekle yetineceğiz.
Abdurrahmanpaşa Lisesi, Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğü olarak kullanıldıktan sonra liseye devredilmişti. Rektörlük, binayı restore ettirmiş, hizmet amacına uygun bölümler yaptırmıştı. Binanın dış boyasında ise büyük bir restorasyon hatası vardı. Her taş, yağlı boya ile ayrı bir renkte boyanmıştı. Kastamonu gazetesindeki köşemizde 13 Temmuz 2010 tarihinde “Kastamonu Üniversitesi Rektörlük Binasının Dış Boyasındaki Tuhaflık” başlıklı bir yazı yayımlayarak ilgilileri uyardık. Uyarılarımıza Rektörlükçe cevap verildi, restorasyonda KTB Koruma Kurulunun isteği doğrultusunda dış cephenin boyandığı belirtildi. Uyarının hedefi değişti.
Bina liseye devredildiğinde, yeni bir proje hazırlanmış. İç mekânda sınıflar oluşturulmuş. Dış cephedeki yağlı boya garabeti, ucubesi ise düzeltilmiş. Ne kadar memnun olduğumu anlatamam. Demek ki, köşe yazılarımızın yüzdesi çok az olsa da dikkate alındığı anlar geliyormuş, yaşanıyormuş.
Biz Kastamonu’da iken, 2 Mayıs 2023’te lisenin kuruluşu kutlandı. Mezunlar buluştu. Biz de bu liseyi dışardan bitirdiğimiz için orada buluşacaktık. Ancak, Üniversitedeki koleksiyon sergimizin hazırlıkları dolayısıyla lisemizin mutlu gününde aralarında olamadık.
2. Kastamonulu Yazarlarla Buluşma
30 Nisan 2023 Pazar günü Dedeman’daki öğrencilerimizle kahvaltı yapıp 13.00’da Şerife Bacı Öğretmenevine geçtik. Orada da bir grup konaklıyordu. Ankara’dan telefonla görüşüp Kastamonu için randevu verdiğimiz yazarlarla görüşmeye başlayabilirdik artık. Sırayla Mümtaz Tiftik, Mustafa Gezici, Ata Erdoğdu, Süleyman Yücel ve Fikri Yazan’la Öğretmenevinde, Mustafa Afacan’la ise iş yerinde görüşüp sohbet ettik. Bazılarıyla kitap değişiminde bulunduk. Her sohbet, benim için bir kültür sofrasıydı. Mustafa Gezici’nin TV programı teklifine ne yazık ki olumlu cevap veremedim, sağlığım dolayısıyla. Başta Prof.Dr. Eyüp Akman olmak üzere akademisyenlerle görüşmelerimiz ise ayrı bir grubu oluşturuyordu.
3. Nail Tan Belgeseli Ekibi Kastamonu’da
Ankara’da iken Nail Tan belgeselinin çekiminin %90’ı tamamlanmıştı. Eksik çekimlerin bizim nezaretimizde Kastamonu’da bulunduğum bir zamanda yapılması çok yararlı oldu. 1 Mayıs 2023 günü öğlene doğru Kastamonu’ya gelen yönetmen ve kameraman önce Prof.Dr. Eyüp Akman’ı kamera önüne oturtup bizimle ilgili sorularına cevap aldılar. Sonra Araç’a gidildi. Öğle yemeğinden sonra doğduğum köy Kavacık’a ulaştık. En son, babamın ölümünde 1970 yılında gitmiştim. 53 yıl sonra köyümüzü tanıyamadım. Yolu çok güzel. Arazi düzleşmiş gibi. Birçok yapı yıkılmış. Her yanı, meyve ve orman ağaçları basmış. Ekip doğduğum evde çekim yaptı. Köy muhtarı Cevat Önal, akrabamız olduğundan çok ilgi gördük. Araç’a dönüşümüzde Belediye Başkanı Satılmış Sarıkaya’yı ziyaret ettik. Araç Tanıtım Merkezini gezdik. Araç Haber gazetesi bürosuna uğradık. Belgesel ekibi Araç’ın yeşilliğine, havasına, temizliğine hayran kaldı.
Araç dönüşü belgesel ekibi Kastamonu’da Nail Tan Caddesi’nde çekim yapıp Ankara’ya hareket etti. Caddede bir levhanın bulunmayışı şaşkınlık yarattı. Belediye Başkanımızın dikkatine sunulur.
4. Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesinin
“Nail Tan Koleksiyonu Resim Sergisi”
Kastamonu Efsane Valisi Enis Yeter’in isteği üzerine 2002 yılında “Resim Müzesi” oluşturulmak üzere Valiliğe bağışladığımız resim koleksiyonumuz, 2012 yılında binanın KTB’ye verilmesi üzerine müze kapatılınca bize dönmüştü. 96 tablodan oluşan bu koleksiyonun resim eğitiminde kullanılması amacıyla Kastamonu Üniversitesine bağışlanabileceği görüşümüze Rektörlük olumlu cevap vermiş, koleksiyon tutanakla 2012 yılında üniversiteye teslim edilmişti. Gelin görün ki, haberimiz olmadan koleksiyon üniversitede dağılmış, her tablo ayrı bir mekâna asılmıştır. 2018 yılında koleksiyonun ortada olmadığını öğrenince harekete geçtik. Yeni Rektör Prof.Dr. Ahmet Hamdi Topal’a yazılı müracaatımız üzerine koleksiyonun peşine düşüldü. Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Erol Yıldır ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet Kaçar’ın ilgisiyle koleksiyonu oluşturan eserler bir araya getirildi. Fakültede bir resim ve heykel müzesi kurulması kararlaştırıldı. Koleksiyon, kuruluş nüvesini oluşturuyor. Nisan sonundaki Kastamonu ziyaretimiz sırasında koleksiyonu eşimle görme talebimiz üzerine Rektörlük ve Dekanlık 2 Mayıs 2023 saat 15.00’te Merkez Kütüphanesi Güzel Sanatlar Galerisinde bir sergi düzenlediler. Sergi salonunun küçük oluşu dolayısıyla koleksiyonun ancak 3/5’i sergilenebildi. Bu dahi bizi çok mutlu etti. Dekanın bizzat iyi bir ressam oluşu, resmin değerini bilmesi sayesinde müzenin kurulacağına inancım çok arttı. Tabii olayın takipçisi olacağız. Bağış şartlarına uyulmadığı takdirde hukuki yollara başvurulacaktır.
5. Kastamonu’nun Kazandıkları, Kaybettikleri
Hediyelik eşya, yöresel yiyecek ve içecek iş yerlerinin sayısı, dekorunda büyük gelişme göze çarpıyor. Ne mutlu. Müşteri var. Yerli turist yeterli. Tanıtım âlâ…
Fakat, yerli Kastamonuluyu yani bizi rahatsız eden şeyler çoğalmış. Söz gelimi, birkaçını hatırlatalım. Belki anlayan olur.
Kastamonu, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na yemek kültürü dalında girmeye çalışıyor. Başarması bu gidişle zor. Beş gün boyunca, anlı şanlı turistik tesislerde, tarihî konaklarda, isim yapmış yöresel yemek lokantalarında (Kastamonu merkez ve Araç) yediğimiz yemeklerdeki etlerin hiçbirinde doğal et tadı, lezzeti yoktu. Etli ekmeklerin kıyması nasıl bu hâle gelmiş? Esnaf, pahalı ürün satmamak için Et ve Balık Kurumunun ucuz etine yönelmiş, söylendiğine göre. En iyi etin Ağlı’da olduğunu söylediler, gidip tatmak mümkün olmadı. Ankara’dan gelen Belgesel Film Ekibine; “Ömrünüzde bir defa ağzınıza hakiki dana eti değecek.” diye övündüğümüz Araç’ta da mahçup olduk. Belediye Başkanı Satılmış Sarıkaya, Araç mezbahasının yıllar önce kapatıldığını, esnafın ilçe dışından et temin ettiğini belirtti.
Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesinde, 4, 5. 6. sınıf öğrencilerinin verdikleri dilekçelere rağbet edilerek YÖK’ün Ankara’da okumalarını uygun görmesini, bu yüzden Üniversite Hastanesinin tam kapasite çalışamadığını, hastaların önemli bir bölümünün yine Ankara, Karabük ve İstanbul’a gittiğini bu gezide öğrendim. Hayretler içinde kaldık. 1000-1500 öğrencinin talebi, 350 000 nüfusun talebinin önüne geçebiliyor. Güçlü politikacılarınız yoksa işte böyle olur.
Daha yazacaklarımız var ama gazetedeki köşe yazısı sınırlarımızı çoktan aştık… Yeni yazılarda buluşmak dileğiyle…