Yazının başlığını “Üniversite as kozunu kaybetti” koyacaktım aslında, üniversitemiz ve ilimiz için büyük kayıp, ülkemiz için ise büyük kazanç…
Hem üzüldüğüm hem de sevindiğim bir atama oldu.
Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kasım Yenigün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde “Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü” oldu…
Yolu açık olsun.
Kastamonu Üniversitesi’ne ve dolayısıyla ilimize kattığı büyük emek unutulmayacak…
İsmi baki kalacak.
İsmi “Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcılığı” için ilk geçmeye başladığında haberini yazmıştım…
İsim vermeden, üniversitemizi “uçuracak” bir rektör yardımcısının gelmekte olduğunu duyurmuştum, ihtiyacımız olan bölgeye tam da Brezilya’dan transferdi.
Geldi ve göreve başladı…
Nasıl bir heyecan ve heves.
Ve donanım…
Taşan bilgi küpü.
Uzatmayayım…
Kastamonu Üniversitesi TEKNOKENT’in kurulması sürecini yönetti ve nihayete erdirdi, onlarca teknoloji firmasının doğmasının ya da ilimize yerleşmesinin önünü açtı, üniversite öğrencilerinden mucitler yarattı.
TEKNOKENT’in gelişme alanını bakanlıktan geçirdi…
Üniversite sınırları içinde “uçsuz bucaksız” bir alan farklı sektörlerdeki firmalara ev sahipliği yapmak için hazır kıta.
Kastamonu’daki firmaların “kurumsallaşması, rekabet edebilirlikleri, farkındalık yaratımları” için emek verdi…
Üniversite ile sanayi arasında işbirliği kurdu.
Hiç unutmam…
Bir temizlik görevlisinin geliştirdiği atık ile ilgili bir projesini dikkatle dinledi, TEKNOKENT’e yönlendirdi, patent almaya teşvik etti.
Yeter ki fikir olsun…
Usanmadan dinledi, elinden tuttu, birlikte yol yürüdü.
Kafasını az “ütülemedim”…
Dinledi.
İsmine rastladım bir gün ulusal bir komisyonda…
Meğer, “Su Yönetimi, Sulama, Su Kaynakları Planlaması, Baraj Güvenliği, Risk Analizi, Tarihi Su Yapıları, Taşkın ve Kuraklık” alanında ülkemizin önde gelen teori ve pratik üstatlarındanmış.
Dahası…
“Sosyal Girişimcilik, İnovasyon, Fikri Sınai Mülkiyet Hakları, İş Geliştirme, Dezavantajlı Gruplar ve Gençlerin İstihdamı gibi konularda” birçok projeyi UNDP gibi Uluslararası kuruluşlarla iş birliği içinde başarı ile sonuçlandırdığını öğrendim.
2021 yılındaki “Su Şurası” ve 2022 yılında düzenlenen “İklim Şurası” programlarında “İklim Değişikliğine Uyum Komisyonu Üyesi” olarak görev yaptı…
“Lebiderya” çünkü.
“Teknik” yanı sıra “insani” idi…
“Mana” üzerine hiç konuşmadık ama en acemi sarrafın bile farkına varacağı bir “gönül insanı”.
Ne diyelim?..
Kastamonu kaybetti, Türkiye kazandı.
Yolunuz açık olsun Prof. Dr. Kasım Yenigün…
Vatan için emek vermeye devam.
(Açığı nasıl kapatılır Kastamonu Üniversitesi’nde?..
Zor.)
Not: Bak hele…
Şehrimizde 65 yaş ve üstü vatandaşların şehir içi dolmuşlara “ücretsiz” binişlerinin önünü geçmek ya da sınırlandırmak konu olurken, İzmir’de “ücretli” binişlere 90 dakika içinde “ücretsiz” aktarma tanındı, neyimiz eksik İzmir’den?
Nerelere gidelim?..
Nasıl benzer hakları şehrimize getirelim.
“İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın seçim sürecinde sözünü verdiği toplu ulaşımda ilk binişten itibaren 90 dakika süresince ücretsiz aktarma yapılmasına imkan tanıyan sistem, 21 Temmuz Pazar’ı 22 Temmuz Pazartesi’ye bağlayan gece başlıyor. İzmirliler, Pazartesi gününden itibaren toplu ulaşım araçlarında ilk binişin ardından 90 dakika boyunca ücretsiz seyahatin ekonomik rahatlığını yaşayacak”…
Haber metni bu.
Meğer yeni başkan görevdeki ilk “180” gününü kapsayan “Hızlı Eylem Planı” duyurmuş seçim öncesi…
Bir bir yerine getiriyor(muş).
Somut vaatler…
“Ölçülebilir olmak”.
Gerisi…
Hamaset.