“Her şey üstüne gelip, seni dayanamayacağın bir noktaya getirdiğinde sakın vazgeçme! Çünkü orası kaderinin değişeceği yerdir”

(Hz. Mevlana)

NİÇİN İYİ BİR KARİYER?

Bilinçli hareket etmek, iyi bir kariyer planlaması yaparak iyi bir eğitimle hem maddi hem de manevi açıdan insanı tatmin edecek bir meslek sahibi olmak ve hayat boyu iş hayatında bu kariyeri geliştirmek hepimizin ortak arzusudur. Bu konuda, gençlerimize, birey-aile-okul üçgeninde yardımcı olmak ve onları doğru yönlendirmek özellik biz eğitimcilerin görevidir.

Gençlik geleceğimizdir, gençlerini iyi yetiştiren toplumlar geleceklerini inşa ederler.

Hem maddi hem de manevi anlamda kaliteli bir eğitim alan bireylerin hem dünyevi hem de uhrevi anlamda yaşam kalitesi de yüksek olur.  İyi bir eğitim almış ve başarılı olmuş bireylerden oluşan toplumlar da huzurlu ve refah düzeyi yüksek toplumlar olur.

Son yıllarda, bazı kamu ve özel sektör ileri teknoloji ürünler üreten firmalarda (örneğin Aselsan, Havelsan, Roketsan, Tusaş, Baykar Savunma, Togg, Aspilsan, Otokar vb) çalışan gençlerimiz çok güzel işler çıkarıyorlar. Son yıllarda ürettiğimiz İHA, SİHA vb savunma araçlarıyla, gençlerimiz tüm dünyanın hayranlığını kazanmışlardır.

Gençlerimizin bilimsel araştırmalara, teknolojiye ve TEKNOFEST vb organizasyonlara  olan ilgisi her geçen gün artıyor... Bu güzel işleri başaran gençlerimiz, bundan sonraki dönemlerde de bu başarılarını devam ettireceklerinin ve yeni nesil için örnek alınacak başarılı şahsiyetler olacağının işaretlerini de vermiş oluyor. Hepimizin ortak dileği, bu başarıların sürdürülebilir olması ve daha büyük başarılarla taçlandırılmasıdır.

Çocukluk yıllarından akademik hayata başlayana kadar olan 29 yıllık süreçte; 16 yıl öğrencilik hayatı dışında çiftçilik, hayvancılık, yabancı bir ülkede işçilik, kamyon şoförlüğü vb farklı meslek alanlarında çalıştım. Akademide (32 yıl) ve sanayide (15 yıl) Ar-Ge ve üretim çalışmaları yapma fırsatı buldum. Bu süreçlerde edindiğim bazı bilgi ve tecrübelerimi bu yazıda gençlerimizle paylaşmak ve onlara başarılı bir kariyer planlaması için bir yazı dizisiyle bazı tavsiyelerde bulunmak istedim.

Faydalı olması dileğiyle...

BAŞARILI BİR KARİYER İÇİN GENÇLERE VE AİLELERE BAZI TAVSİYELER (I)

ü  Başarılı bir kariyer için öncelikle hedefler tespit edilmeli ve bu doğrultuda bir kariyer planlaması yapılmalıdır.

ü  Kariyer planlaması kapsamında, meslek seçiminde yeteneklerinize uygun, severek yapabileceğimiz ve kişiliğimize uygun mesleklere odaklanmalıyız.

ü  Her anne-baba çocuğuna imkânları ölçüsünde iyi bir eğitim aldırmak için büyük fedakârlık yapmakta... Onlara layık olmak ve eğitim hayatında başarılı olmak için hedeflerimiz doğrultusunda gayret edilmeli ve sistemli çalışılmalıdır.

ü  Albert Einstein “başarı için coşku zekâdan daha önemlidir” demiştir. Öğrencilik ve iş hayatında iyi motive olmuş, özgüveni yüksek bireyler her daim başarılı olurlar. Bu nedenle, motivasyonumuzu her daim yüksek tutmalıyız.

ü  Hedeflerini iyi belirleyen, iyi motive olmuş ve özgüveni yüksek bireylerin, her gün 2-3 saatlik; planlanmış ve düzenli bir çalışma ile üst düzey başarılar elde etmesi mümkündür.

ü  Yaşadığınız çevreye bağlı olarak, erken yaşlarda; evde-mutfakta, bağda, bahçede, tarlada vb  alanlarda kazandığımız/kazanacağımız birçok beceri kariyerimizde bize önemli maddi ve manevi kazanımlar sağlar. Bu becerileri kazanmak için her birey bir çaba içerisinde olmalıdır. Bu becerilere sahip olan insanların özgüveni ve motivasyonu da yüksek olur.

ü  İlkokul ve ortaokuldan sonra lisede; ilgi, yetenek ve becerilerimize uygun bir mesleki eğitimi almak önemlidir. Daha ileri düzeyde eğitim almak isteyenler için bu mesleki eğitime uygun üniversite eğitimi almak başarılı bir kariyer ve kariyer gelişiminin yolunu açar.

ü  Olaylara ve sorunlara bilimsel yaklaşan, okuryazar düzeyinde bilimsel araştırma süreçlerini iyi öğrenenler ve uygulayanla her daim bir adım önde olurlar.

ü  Yaşadığımız bu çağda, bilgisayar, tablet, akıllı telefon vb teknolojik araç-gereçler, kariyer süreçlerinde ve rutin hayatımızda vazgeçilmez teknolojik araçlar konumundadır. Bu araçlardan vazgeçmemiz mümkün değildir. Önemli olan bu tür ileri teknoloji araçlarını amacına uygun bir şekilde, faydalı bir yolda kullanmaktır. Bu araçlar, faydalı kullananlar için birer nimettir ve bunları faydalı bir yolda kullanmasını bilmeyenler için bir külfettir.

ü  Günümüzde, dijital teknoloji ve bu teknolojinin en gelişmiş ve güncel hali olan yapay zekâ uygulamalarını iyi öğrenmeye çalışalım. Elimizdeki telefonlar adeta birer cep bilgisayarı özelliğindedir. Bu cihazları kullanarak yapay zekâ ve/veya arama motorlarında, birkaç uygun cümle veya anahtar kelimeyle ve bir tuşla güvenilir kaynaklardan aradığınız bilgilere ulaşabileceğimizi unutmayalım.

ü  Sağlıklı olmak hepimiz için büyük bir nimettir, başarıya giden yolda en belirleyici husustur. Sağlığımıza dikkat edelim ve sağlıklı beslenelim, spor yapalım, hareketli olmak da sağlıklı bir hayat için önemlidir. İmkânımız varsa yeteneklerimize uygun spor ve sanat dallarıyla uğraşalım.

ü  Madde ve teknoloji bağımlılığı gibi sağlığımızı bozacak, zamanımızı ziyan edecek kötü alışkanlıklardan kendimizi koruyalım.

ü  Saatlerce hareketsiz bir şekilde bilgisayar ve telefonla meşgul olup sağlığımızı bozmayalım, bu araçlarla çalışırken her 30-40 dakikada bir, birkaç dakika yürüyüp, basit kültür-fizik hareketleri yapalım.

ü  Genel kültürümüzü artıracak, bizi motive edecek ve becerilerimizi geliştirecek kişisel gelişim, özellikle insan ilişkileri ve etkili iletişim konuları ile ilgili kitapları da okumayı ihmal etmeyelim.

ü  Zamanınızı iyi planlayın, her geçen gün maddi ve manevi anlamda yeni, güzel ve faydalı bilgiler öğrenmeye çalışalım.

Devam edecek…

Selam, sevgi ve saygılarımla…

Prof. Dr. Zekeriya YERLİKAYA

İletişim:

e-posta: [email protected]

LinkenIn: https://www.linkedin.com/in/zekeriya-yerlikaya-9992b272/

Twitter (X): https://twitter.com/yerlikayazeki

Faceebook: https://www.facebook.com/zekeriya.yerlikaya.7