Kent yönetiminde önemli bir role sahip olan, görev ve sorumluluk alanı her geçen gün genişleyen belediye yönetimlerinin üstlendikleri hizmetleri etkin bir şekilde yerine getirebilmeleri için, görevleriyle orantılı gelir kaynaklarına ve

mali açıdan özerk bir yapıya kavuşturulmaları büyük önem arz ediyor.

Buna rağmen, son dönemlerde, çıkarılan yasalarla; belediye gelir ve yetkilerinin kısıtlandığına şahit oluyoruz. Şimdi yeni bir torba yasa ile, bazı illerde, atık su ve katı atık tesislerinin Kültür ve Turizm Bakanlığına devri gündemde.!

Yaşadığımız ekonomik krizinde etkisiyle, belediye gelirleri yüzde 25/30 civarında bir artış kaydederken, giderler yüzde 100 ün çok üzerinde arttı. Belediyeler bütçe yapmakta zorlanıyor. Bu durum, ister istemez hizmetlerin aksamasına neden oluyor.

Bu sıkıntı ancak girişimci belediyecilik yöntemi ile ortadan kaldırılabilir.

Belediye gelirlerini artıracak projelere büyük ihtiyaç var.

Bunun içinde ufku geniş vizyoner yöneticilerin iş başına gelmesi gerekiyor.

Ülkemizde girişimci belediyeciliğin çok güzel örnekleri var. Bunlardan biri de Sivas Belediyesi

Sivas Belediyesi ve özel sektör iş birliğiyle kurulan modern topraksız devasa cam sera uygulaması bunlardan biri. Çöp sahasındaki gazdan elektrik üreten tesisin ısısı kullanılarak salkım domates yetiştiriliyor.  Yenilikçi ve sürdürülebilir projelerle şehrin kalkınmasını hedefleyen Sivas Belediyesinin örnek alınması gerekiyor. 60 kadın işçiye iş imkanı sağlamışlar. Bildiğim kadarıyla ihracat yaparak ülke ekonomisine de katkı sağlıyorlar.

Belediyelerin gelir kalemleri 2464 sayili kanun ile belirlenmiş. Belediyeler kendilerine verilen görevleri yerine getirmek için öz gelirlere gerek duyuyorlar. Belediyelerin öz gelirleri içinde en istikrarlı gelir kalemi emlak vergisidir. Emlak vergisi ilgili belediyelerce tarh, tahakkuk ve tahsil edilen vergilerdendir. Gelir kalemleri arasında; harçlar, vergiler, su paraları ve kiralar önemli bir yer tutar. Bu kalemler  yeterli gelmediği için neredeyse tüm belediyelerimiz  büyük borç yükü altında.

Belediyelerin gelirleri ve harcamaları sayıştay tarafından düzenli olarak denetleniyor. Devletin belediye gelir ve yetkilerini kısıtlamak yerine bazı vergilerden pay vermesi gerektiğini düşünüyorum. Mesela Motorlu Taşıtlar vergisinden kayıtlı araç sayısına göre belli bir oranda pay verilebilir. Bu belediyelerimizin elini çok rahatlatacaktır.

Bu mümkün mü? Belediye gelirler ve yetkilerinin sürekli kısıtlandığı gerçeği ortada iken hiç zannetmiyorum.

Önümüzde yerel seçimler var. Başkan adaylarına tavsiyem.

Vaatlerinizi sıralarken bu gerçekleri göz önüne alın. Ayaklarınız biraz yere bassın!

Haa, kendinize güveniyorsanız, ben belediye gelirlerini artıracak projeler üretebilirim diyorsanız buyrun o zaman, görelim boyunuzu!