Gazeteci, yazar, akademisyen Dr. Mustafa Eski’nin  “Yakınçağ’dan Günümüze Kastamonulu Kadınlar” kitabı yayınlandı. İlk baskısı 2008 yılında “Yirminci Yüzyılda Kastamonu Kadınları” adıyla yayınlanan eser, yeni bilgilerle ve genişletilmiş olarak yeni adıyla yeniden basıldı.

Mi̇ne Özgür Köşe (1)-17

Genellikle güzel, kırılgan, çiçek gibi naif olarak tanımlanan kadın, yeri geldiğinde haksızlıklara boyun eğmeyen, cesur ve dirençli yapısıyla gücünü hissettirir.  Kadınların, yaraları sarıp sarmalama, yeniden ayağa kalkmanın yanı sıra ailelerini de ayağa kaldırma potansiyeline sahip olduğunu biliyoruz.

Dr. Mustafa Eski,  “Yakınçağ’dan Günümüze Kastamonulu Kadınlar” adlı eseri ile; kendi hikayelerini yazan kadınlara, adları, fotoğrafları ve özgeçmişleriyle kitabında yer vererek, gelecek nesillere ilham vermeye devam ediyor.

Kastamonu’nun yakın tarihi ve kültür dünyası için belge niteliğindeki kitap, 310 sayfalık bir eser. Kitabın giriş bölümüne;

“Milletlerin kalkınmışlık düzeylerini ölçmek için kadının siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik hayattaki konumuna bakmak gerekir” cümlesiyle başlayan Dr. Eski, Dünya’daki kadın hakları mücadelesinden söz ediyor. Türkiye’ye baktığında ise dünya ile paralellik olduğunu ifade ediyor.

Kastamonu’daki kadınların toplum içindeki yerini irdeleyerek, kadın derneklerinden söz ediyor. Özellikle II. Meşrutiyet yıllarından itibaren Kastamonulu kadınların, çeşitli sosyal faaliyetler yoluyla adlarını duyurmaya başladıklarına dikkat çeken Yazar Mustafa Eski, Cumhuriyet Dönemi’ndeki kadın çalışmalarına da yer veriyor.

Kitabın giriş yazısının ardından; 1. Bölümde Kızların eğitimi ve açılan okullar ve 2.  Bölümünde Osmanlı döneminde kadınların kurduğu dernekler konuları işlenmiş. Eserin 3. Bölümünde yazarın; Milli Mücadele döneminde kadınlar, 4. bölümünde “Cumhuriyet döneminde Kastamonulu kadınlar ile ilgili çalışması yer alıyor.

6 bölümden oluşa kitapta 5. bölümde İlk kadın mitinginin 75. yıldönümü kutlamaları, son bölümde ise; ‘Türk kadını Kastamonu’da sembolleşmelidir’ fikrinden yola çıkarak yapılan ‘Şehit Şerife Bacı ve Atatürk’ anıtından söz ediyor.

Eserleriyle geçmişten geleceğe köprüler kuran yazar, 27.kitabı “Yakınçağ’dan Günümüze Kastamonulu Kadınlar” ile okuyucusunu, Kastamonu’nun yanı sıra yurdumuzdaki ve Dünya’daki gelişmeler ile ilgili bilgilendiriyor.

1945 yılında Kastamonu Merkez Budamış köyünde doğan Mustafa Eski, ilk, orta ve lise öğrenimini Kastamonu’da, yükseköğrenimini ve askerliğini İstanbul’da yaptı. Muğla, Van ve Kastamonu Kız Öğretmen Okullarında çalıştı. 1980-1982 yılları arasında Kastamonu Eğitim Enstitüsü, 1982-1991 arasında Gazi Üniversitesi’nde çalıştı.

1993’de Sağlık Yüksekokulu’nu kurmakla görevlendirilen araştırmacı yazar, akademisyen Dr. Mustafa Eski’nin Yüksekokullardaki müdürlük görevi, toplam 23 yıl sürdü.

Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yaparak, ‘Cumhuriyet Döneminde Bir Devlet Adamı Mustafa Necati’ adlı çalışmasıyla Doktor unvanı aldı. Bilimsel yayınlanan makale ve bildirilerinin yanı sıra Kastamonu genelinde düzenlenen sosyal ve kültürel etkinliklerde görev aldı.

Mi̇ne Özgür Köşe (2)-20

2000-2004 yılları arasında Türk Basın Birliği Kastamonu Şube başkanlığı görevinde bulunan gazeteci, yazar, akademisyen Dr. Mustafa Eski,  2006 ve 2007 yıllarında KANAL-B TV’de her biri 55’er dakikalık 11 adet kültür programı hazırladı.

3 Ocak 1981’den itibaren Kastamonu Gazetesi’nde 1300’ün üzerinde köşe yazısı kaleme aldı.

2008 yılında, Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde, Prof. Dr. M.Serhat Yılmaz, Mustafa Eski için bir lisans tezi yaptırdı.

2020 yılında Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalından emekliye ayrılan Dr. Mustafa Eski için, Fakülte tarafından armağan kitap hazırlanıp yayımlandı.

Türk Tarih Kurumu kendi TV kanalında, “Tarihe Gönül Verenler” başlığı altında gerçekleştirdiği programlar kapsamında gazeteci, yazar, akademisyen Dr. Mustafa Eski’ye de yer vererek, bir buçuk saatlik bir belgesel ile yaşamını anlattı.

Mi̇ne Özgür Köşe (3)-15

Osmanlı Türkçesi ve yazısını çok iyi öğrenip Kastamonu gazete ve eski belgelerini tarayıp yayımlayan araştırmacı yazar Mustafa Eski, 1928 yılına kadar olan gazete, dergi ve kitapların yer aldığı Kastamonu Yazma Eser Kütüphanesi’nde uzun saatler geçirerek araştırmalarına devam ediyor. Yayına hazırladığı yeni kitabı ile birlikte tüm çalışmaları ile Kastamonu tarihi ve kültürüne ışık tutmayı, kayıt altına almayı sürdürüyor.