İLİ            KASTAMONU

İLÇESİ     KÜRE

YERİ        KÜRE MERKEZ

Memi Hoca Türbesi  Küre ilçe merkezinde eski hamamın az aşağı tarafındadır. Günümüzde  Mehmet Efendi Türbesi diye mezarının yanında tabela  vardır.

Memi Hocanın asıl adı Mehmet  olduğundan halk onu Memi Hoca diye de bilmektedir.  Memi Hoca, Kastamonu’da Şeyh Şaban-ı  Veli Camisinde Şuca Efendinin derslerine katılmış ve Şuca Efendiden de ilim tahsil etmiştir.

Yine aslen Kastamonu Küre-i  Nuhas’tan olan  Bilal Halife de aynı dönemlerde Memi Hoca ile birlikte Suca Efendiden dersler almıştır. İleri düzeyde ilim tahsil etmiştir. Bilal Halifenin türbesi Kastamonu veya Küre ilçesinde değildir. Tokat İlinin Turhal İlçesindedir.

Şuca Efendi,  Halvetiliğin devranı yani ayakta dönerek yapılan zikir olayının  teferruatı hakkında öğrencilerine  bilgiler de veren bir zat olarak da bilinmektedir. Memi Hoca ve  Bilal Halife kendi dergahlarında  Halvetiliğin devranını aynen uygulamışlardır. Bu iki zat aynı zamanda Şuca Efendinin hastalığında da onun yanından ayrılmadılar ve ona hizmet ve hürmette kusur etmediler.

Şuca Efendi derslerinde ve sohbetlerinde Şeyh Şaban-ı Veli, yani Şaban Dededen bazı zamanlarda bahsederken ondan da farklı misaller vermekten geri durmaz, bu da Şaban Dedenin pek hoşuna gitmezmiş.

Şuca Efendi, Şaban Dedenin bundan pek hoşlanmadığını da bilir ancak bunu bilmezlikten gelmekten de geri durmazmış.  Şuca Efendi, Hastalığı  sırasında  hastalığına şifa bulması için, Şaban Dededen affı mağfiret dilemek için öğrencilerinden Memi Hoca ve Bilal Halifeyi Şaban Dede ile görüşmelerini buyurmuştur. Şaban Dede de bunun üzerine,  Memi Hoca ve Bilal Halifeye “ Bu gibi atıp tutmalar  öteden beri gelmektedir. Bizden tarafı helaldir. Şuca Efendi , ilim ehli, din ve iman kardeşidir” diya buyurmuştur.

Şuca Efendi  vefat ettiğinde ise Şaban Dede, onun cenaze namazını kıldırmıştır. Memi Hoca ve  Bilal Halife Şaban Dede’ye iktisap etmişler  ve Tarikat, Evrâd, Eskâr, Halvet ve  Halvete çıkış esasları gibi konularda dereler de tahsil etmişlerdir. Bilal Halife ise daha sonra Bilal Efendi namı ile  Şaban-ı Velinin müridi oldu. Daha sonra Turhal da Hilafetle görevlendirildi. Türbesi Turhaldadır.

Memi Hoca da Şeyh Şaban- Velinin müridi olarak tarikat ve hakikat  yolundan ayrılmamış Vefatına kadar da Küre-i Nuhas ta talebeler yetiştirmeye devam etmiştir. Memi Hoca diğer adı ile  Mehmet efendinin türbesi Kastamonu ili Küre İlçesindedir.

Türbenin onarılması gerekmektedir. İnanç turizmi açısından önemli olan Memi Hocanın türbesinin bulunduğu küçük bir alan Küre deki büyük yangından da hiç etkilenmemiştir. Civarda her şey yanıp kül olduğunda Memi Hocanın Türbesini bulunduğu yerde yangından iz bile yoktur.

Ben şuna inanıyorum ki bu konuda da bilim insanlarınca bir çalışma yapılmalıdır. Kastamonu ve Küre turizminde önemli bir yer olduğunu düşündüğüm Memi Hocanın türbesinin yeniden ihya edilmesinin zamanı gelip geçmektedir.

Kastamonu ve ilçelerinin geleceğinde turizmin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Her türlü manevi değerlerimize, tarihimize, kültürümüze, coğrafyamıza sahip çıkıp turizmde hak ettiğimiz yerde olmak zorundayız.

Bize düşen görev ise Memi Hocanın mekanı Cennt ruhu şad olsun demektir.

           Zühtü Aslan