5 Mayıs 2017 günü “Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü” Prof. Dr. Numan Kurtulmuş “26. Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyaları Anma Haftası” programı açılış törenine katıldı…

Tarihi konuşmalar yapıldı o gün.

Dönemin Kastamonu Vali Vekili Yaşar Karadeniz yaptığı konuşma ile Kastamonuluların duygularına resmen tercüman oldu… 

“Bu programın tıpkı emsali niteliğindeki, Konya’da Mevlana’yı anma programlarında ve Hacı Bektaş-ı Veli  anma programlarında olduğu gibi bunun da ülkemiz genelinde bilinen kültür programları arasında yer alması oldukça önem arz etmektedir. Bu açından da Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Sayın Numan Kurtulmuş’un teşrif ederek bu programa katılması eminim ki bu konuda alacağımız yolun ilk adımı olmuştur. Bundan dolayı da kendilerine şükranlarımı sunuyorum.”

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Prof. Dr. Kurtulmuş konuştu…

“İnşallah Şeyh Şaban-ı Veli’nin hürmetine çok daha güzel hizmetler yapılması mümkün olur ve bu güzel şehirde üniversitesiyle, belediyesiyle, valiliğiyle, diğer kurumlarıyla Şeyh Şaban-ı Veli’nin daha iyi anlaşılması, onun öğretisinin daha güzel kavranmasına vesile olur diye ümit ve temenni ediyorum. Hem Şaban-ı Veli etkinlikleri Kültür Bakanlığımızın bünyesine alınması hem de 2019 yılının UNESCO kapsamında Şeyh Şaban-ı Veli yılı olarak ilan edilmesi için yapılacak olan her türlü hizmette, hizmetkarınız olduğumu bir kere daha açıkça ilan etmek isterim. İnşallah 2019 yılında Şeyh Şaban-ı Veli yılı olmasını Allah nasip eder. Allah bizi bu büyüklerin yolundan ayırmasın, onların ortaya koydukları istikameti iyi anlamak, o istikametten iyi bir şekilde yürümeyi nasip etsin. Milletimizi birlikten, dirlikten ayırmasın.”

Biz o gün il olarak büyük bir heyecana kapılmıştık…

Şeyh Şaban-ı Veli ve evliyalarımızın anma programının tıpkı Konya’da Mevlana hazretlerinin Şeb-i Arus’u ve Hacıbektaş’taki Hacı Bektaş-ı Veli anma programları misali görkemli, kapsamlı ve uluslararası ölçekte yapılacağına, Kültür Bakanlığı’nın bizatihi bu büyük projenin tam da içinde olacağına kanaat getirdik.

Kaç yazı yazdık…

Dini olduğu kadar bir kültür seferberliğiydi bu çünkü, kıymetini anlata bitiremedik, bitecek gibi değildi zaten.

2018 yılı Kastamonu’nun “Türk Dünyası Kültür Başkenti” olduğu yıl idi…

Önceki yıllara nispeten görkemli törenler düzenlendi mi o yıl düzenlendi, dönemin belediye başkanı Tahsin Babaş yaptığı konuşmada, Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyaları anma programının Kültür ve Turizm Bakanlığı programına alınmasının Kastamonu için çok önemli bir faaliyet olduğuna işaret etti, sonraki yıllarda da bakanlığın program çizelgesinde Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyaları anma programını görmenin mümkün olacağını ifade etti.

2019 yılında Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyaları Anma Haftası’nın 28’incisi düzenlendi…

Son anma programı oldu.

Araya pandemi girdi...

2020, 2021, 2022 yıllarında öyle zaman oldu ki, bir sosyal medya mesajı dahi yayımlamak akıllara gelmedi, unutuldu adeta.

Önceki yılların tarih akışı dikkate alındığında…

“Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyaları Anma Haftası” açılış günü olmalıydı bugün.

Anma programı yok…

Hangi gerekçe ile?

Halkın fikri soruldu mu?..

Açıklama dahi yapılmadı.

Mecali yok Kastamonu’nun mecali…

En kadim kıymetlerini anmaktan yoksun.

Kamu da yoksun…

Sivil toplum da.

Not: “Şeyh Şaban’ı Veli ve Kastamonu Evliyaları”…

Kastamonu ortak kıymetidir.

Ne bakanlığın, ne yerel yönetimin, ne sivil toplum örgütlerinin sadece yetki, sorumluluk ve kapsam alanı içindedir...

Cümle gönüller hane sahibidir.

Bu yıl da anılmıyorsa…

Sen de, ben de, o da vebal altındayız.

İzah kabul etmez…

Akıl almaz bir hal bu.

Dünyanın sonu…

Kabul edilemez.