11 ilimizi kalbinden vuran asrın felaketini yaşadık, yetmedi, o tarihten beri ülkemizin farklı illeri değişik şiddetteki depremler ile sarsılmayı sürdürüyor…

6 Şubat ertesinde ilimizde depreme karşı hazırlık namına neyi değiştirdik yahut geliştirdik?

Kastamonu deprem başta olmak üzere envai felaket riski taşıyan bir coğrafya üzerinde “oturmuyor” besbelli…

Bu sessizlikten anlalaşılan o.

AFAD tarafından farklı kurumların işbirliğiyle hazırlan “Kastamonu IRAP” raporundan okuyalım bakın…

Ne deniyor geçtiğimiz yıl itibarıyla.

İlimizden geçen “faylar”…

Ilgaz dağlarının güneyinde doğu ve batı uzanımlı “Kuzey Anadolu Fayı”, Devrekani yolu doğusundan başlayıp Çay köye doğru uzanan “Örhen Fayı”, Yürekveren köyünden başlayıp Sapacı mahallesine kadar uzanan “Dikmen Fayı”, Sada köyünden başlayıp Gülef köyü kuzeyinden batıya uzanan “Gülef Fayı”, İhsangazi’den başlayıp Aşağı Karakuz köyüne uzanan “İhsangazi Fayı”, Yukarıtepe mahallesinden başlayıp Karadere’ye doğru uzanan “Kayı Fayı”.

Faylarımız “diri” veya “ölü”…

Kamuoyunun haberi var mı?

(Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Ankara Kent Konseyi tarafından düzenlenen toplantıda konuştu hafta sonu, “Fay hatları belli ama bakıyoruz fay hatları sürekli yer değiştiriyor. Neden değiştiriyor bilmiyoruz. Bilim insanları eski ve yeni haritaları incelemeli” dedi…

Kastamonu’nun fayları yerli yerinde mi acaba?)

Kastamonu’nun tek riski “deprem” değil…

“Diğerleri” de var.

“Heyelan ve kaya düşmesi” konusunu okuyalım “Kastamonu İRAP” raporundan…

“Afet yönetimi kapsamında 2019 yılına bakış ve doğa kaynaklı olay istatistikleri raporunda 1950- 2019 yılları arasındaki 70 yıllık süreçteki verilere göre Trabzon 1.673, Rize 1.319, Erzurum 939, Giresun 915, Artvin 771 Kastamonu ili ise 768 heyelan/kaya düşmesi olayı ile 6. sırada yer almaktadır. Kastamonu ili meteorolojik olarak bulunduğu konum ve topografik yükseltiler açısından ülkemizin çığ olmaya müsait bir bölgesinde yer almaktadır. Ancak Kastamonu iline ait 1959 yılından beri Afet İşleri Genel Müdürlüğü kayıtlarına geçmiş ve 11 kişinin ölümüyle sonuçlanmış sadece 8 adet çığ kaydı vardır.”

“Çığ” da var bakın…

Kimin aklına gelir?

(“Heyelan” konusuna geri dönelim…

“Heyelanlar Kastamonu ilinde özellikle ulaşım hatlarını tahrip ederek ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Özellikle Kastamonu-Ankara devlet karayolunun Ilgaz geçidi ile Karadeniz kıyı yolunun birçok noktası heyelandan etkilenmektedir. Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü bu bölgelerde sürekli taş dolgu tahkimatı, yamaçta yük azaltma, fore kazık ve menfezler yaparak heyelanı önleme çalışmaları yapmaktadır. Ayrıca Kastamonu İl Özel İdaresi ve ilgili belediyeler kendi sorumlu bulundukları bölgelerde birçok heyelan önleme çalışması yapmaktadır.”)

“Sel”, aklımızdan çıkmıyor Allah’vere, önümüz yağmur mevsimi…

“Kastamonu Merkez ilçesi dahil çoğu ilçemiz doğal su yolları boyunca gelişerek taşkın alanlarında konumlanmıştır. Çoğu dar bir vadi içinde konumlanmış bu alanlar sıklıkla sel ve taşkın riskine maruz kalmaktadır. Türkiye'de sel olayları incelendiğinde Kastamonu ili Batı Karadeniz bölgesinde 79 vakayla birinci sıradadır.”

Yukarıdaki satırlardan daha “acil” kodlu çağrı olur mu?...

Şampiyonuyuz bölgemizin “sel” liginde.

Hal böyleyken…

Ne kamu ne bilim insanları ne de meslek odalarından “deprem” merkezli ne bir bilgilendirme açıklaması yapıldı ne de bu yönde “güncel” bir eylem planı ortaya konuldu geçen sürede.

(Hakkını yemeyeyim, Kastamonu Belediyesi riskli zemindeki iki arsanın satış ihalesini iptal etti, imara ilişkin birim kuracağını ifade etti, eski bina stokunu saydırıyor…

Başka var mı?)

Akranımız iller arı telaşındalar, deprem riskine karşı “güncel” konum almaya çalşışıyorlar, en azından anlamaya ve anlatmaya çalışıyorlar ki bu bile kafi…

Kastamonu suskun.

Not: Geçtiğimiz hafta ulusal basında bir haber geçti, Bursa AFAD Şube Müdürlüğü’nün Bursa’da yaşanabilecek muhtemel afetler için hazırladığı rapor manşet oldu, “6.9” ve “7.2” şiddetindeki iki depreme ilişkin senaryoları da kapsıyor bu rapor…

“AFAD Deprem Ön Hasar ve Kayıp Tahmin Sistemi (AFAD-RED)” ile oluşturulan senaryoda depremin tüm hasarı hane hane veriliyor.

Kastamonu İRAP raporunda da “Kastamonu” senaryosu var…

“Risk analiz çalışmalarında AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından AFAD-RED programı kullanılarak üretilmiş Kastamonu ilini etkileyebilecek Mw: 7.3 büyüklüğündeki deprem ile oluşturulan senaryo kullanılmıştır. AFAD-RED analiz sonuçları aşağıda Şekil'de gösterilmiştir.”

Yandaki görsel üzerinde senaryoyu görüyorsunuz…

Haftalar önce yaptığım çağrıyı yineleyeyim, şekildeki senaryoyu okuyacak bir uzman yok mu, lütfeder.”