İLİ                KASTAMONU

İLÇESİ         MERKEZ

YERİ            BURHANLI KÖYÜ

Şeyh Burhani Örfi Türbesi, Kastamonu merkeze 35 km mesafede İlin Güney Doğusunda ve Ilgaz dağının kuzey yamaçlarında yer alan Burhanlı köyündedir.

Örfi  kelimesi ise hem örf ve adetlere göre ve hem de Kuran hükümlerine  göre kesin karar veren ve hüküm yürüten kimselere verilen bir unvan olarak bilinmektedir. Hem verdiği hüküm Kurana uygun olacak ve hem de örf ve adetler ile gelenek ve göreneklere uygun olacak ve hakkında hiç bir tereddüte yol açmayacak kadar da kesin  olacaktır.

Bu da hüküm veren kişinin çok iyi bir eğitim alması anlamına gelir ki bu ünvanı taşımak da hiç kolay değildir. Şeyh Burhani Örfi de böyle bir eğitimden geçtiği bilinen ve çok yüksek düzeyde fıkıh ilmine vakıf olan bir zatı muhteremdir.

Burhan kelimesi ise, kesin bir delil ve bir şeyi kesin olarak açıklığa kavuşturmak, bunu da kesin bir kanıta dayandırmak, ispat etmek, reddedilmesi imkansız olan açık kanıt  gibi anlamlar taşımasının yanında Kuran ilminin tamamına vakıf olan kişi gibi anlam ifade etmektir. Bu da bir olayı veya davayı sonuca ulaştıran kesin delil veya hak ile batıl arasındaki  ayırımı gösteren işarettir.

Kısaca burhan delil demektir ve kıyas ilmindeki beş sanatı içine alır. Bu da bütün delillerin en kesini ve güvenilir olanıdır. Başka bir ifade ile yalan söylememeye dair, hakkında hiçbir kötülük düşünmeyen kişilerden alınan bilgileri ifade eder.

Burhanlı köyünde mezarı  yani türbesi bulunan Şeyh Burhani Örfi de bu  meziyetleri üzerinde taşıyan ve iyi bir medrese eğitimi aldıktan sonra bu civarda bu vasıfları üzerine taşıyan bir zat olarak bilinmektedir.

On İkinci veya On  üçüncü yüzyılda yaşadığı tahmin edilmektedir. Bu dönem ise Kastamonu da Çobanoğulları Beyliğinin hüküm sürdüğü zamana denk gelmektedir. Türbesinin üzerinde eskiden ahşap bir çantı ve örtünün olduğu son zamanlarda ise bu ahşap yapının kaçak kazılar ile yok edildiği ve türbenin bulunduğu yer  ile çevresinin tahrip edildiği anlatılmaktadır. Ayrıca yuvarlak sütunlu bir mezar baş taşının da yerinden sökülüp alındığını da çekinerek anlatılanlar olmuştur.

Burhanlı Köyü ise hem Kastamonu da, hem de Gelibolu da olmak üzere iki yerde karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca her iki yerleşim yeri yakınlarında  Nekropol, yani eski  mezarların bulunması dikkati  çekmektedir.

Nekropol ise eski dönemlerde  arkeolojik mezarların bulunduğu yerlere verilen isimdir.  Burhanlı köyündeki eski mezarların bulunduğu bu tarihi alan ise, aslında Türkler 1071 Malazgirt savaşından  sonra bu bölgeye gelip yerleşmeden önce  bu bölgede yerleşik düzene geçilmiş olduğu ve bu eskiden burada bir yerleşimin olduğu ve buraya yerleşmiş olanların toplu olarak mezarlarının bulunduğu bir yerleşim yeri olduğunu göstermektedir. Kısaca Burhanlı köyündeki nekropol bir toplu mezarlıktır. Antik Çağlara ışık tutan bu eski yerleşim yerinin kaçak kazılar ile tahrip edilmesi yerine bilimsel bir çalışmanın yapılması hem Kastamonu tarih ve kültürüne hem de Kastamonu turizmine katkı sağlayacaktır.

Ayrıca bu nekropol, İsmailli, Hatipli, Köseoğlu,  Hüseyinli, Dereperçin, Burhanlı gibi köylerin orta noktası gibi duruyor. Ayrıca bu nekropol Ilgaz Dağlarının Kuzey yamaçlarının son yerleşim yerlerinde yer alıyor. Eski Çağlarda bu nekropollerin yani mezarlıkların  tepelerde veya tepenin yamaçlarında yer aldığı da biliniyor. Burhanlı köyündeki bu nekropol  de bir tepe yamacındadır. Yakınında da Şeyh Burhani Örfi nin türbesi bulunmaktadır.

 Bize düşen  ise bu alanın hem kültür müdürlüğü hem de üniversitemizin  burada bilisel bir çalışma yapmasını dilemek olsa gerek.

   Kastamonu Merkez İlçemize 35 km mesafedeki bu köye ismini veren ve buadaki türbede yatan Şeyh Burhani Örfi nin mekanı cennet ruhu şad olsun