İLİ          KASTAMONU

İLÇESİ    MERKEZ

YERİ       AK MESCİT     MAHALLESİ

Kastamonu merkezinde Akmescit mahallesinde ibrikli sokakta bulunan Şevkane camisi ve caminin avlusunda bulunan yatıra da Şevkane Sultan denilmektedir.

Candaroğulları beyliğinin son dönemlerinde 1400 lü yıllarda dergahını kurup halkı ilmi ile aydınlattığı bilinmektedir.O dünyadan da yaptığın hayır ve ibadetten de Şevk almayı bileceksin düsturundan almayı öğretmeye çalışan bir gönül sultanı olarak bilinir. Bunun için dergahına da Şevk Hane Dergahı denilmiştir. Onun  hanesinde her şeyin Şevk ile ve gönülden yapılası öğretilmiştir. Yaptığın işte samimi değilse ve gönülden yapılmıyorsa o işten ve ibadetten kula hayır gelmez. Yapacağın iş de yapacağın ibadet de gönülden olmalıdır. Gösteriş ve caka satmak samimiyetsizliktir.

Şevkane Sultan hem bu caminin banisi ve dergahının da şeyhidir. O gönüllerin sultanıdır. Burası cami cemaatinin hem ibadet ettiği hem de zikir yaptığı bir mekandır. Günümüzde Caminin bir tarafında Gökdere sokak diğer tarafında da Çankırı Sokak bulunmaktadır. Caminin ve dergahın yer seçimi de oldukça dikkati çeken bir noktadır. Şehri tepeden gören ve Şehrin Açık Maslak tarafına doğru giden ve şehre giriş ve çıkışları da kontrol eden ayrıca kalenin de batıya olan çıkış kapısının bulunduğu ve kale dış duvarlarının hemen dışında yer alması da ayrıca dikkati çeken bir konudur. Bazı kişiler de burası bayır yani yama bir yere yapılmış olup eskiden böyle yerlere Şev denilmekte dolup adı da şev kelimesinden dolayı Şev  Hane yani şevdeki ev anlamından  Şevkaneye döndüğünü anlatmaktadır.

O yıllarda Araç istikametine doğru giden yol buradan geçmektedir. Hem de Geymene yolunun da şehirden çıkış noktası burasıdır. Yani bugünkü açık maslak ve araç yolu ile İhsangazi yolu da geymene üzerinden bu noktadan geçmekte hem de gerek kalenin ihtiyacı olan yakacak nakli bu yoldan sağlanmaktadır. Hemen yukarısındaki tepede de   İnci Baba Türbesi bulunmaktadır.

Devrin önemli din alimlerinden olduğu bilinen Şevkane sultan  kendisinden sonra da ilmini devam ettirecek ve makamına geçecek zatlar yetiştirmiş ve 1926 yılında da devlet tarafından dergahı ve zikirhanesi kapatılmıştır.Cami ve Türbenin restore edilmeye ihtiyacı vardır. Günümüzde şehrin kenar mahallesinde kalmış bu önemli mekan  İnanç turizmi açısından belki de gelecekte ziyaret edilen bir yer olabilir.Şevkane Sultan Türbesinde yatan zatın ismi hakkında bir bilgiye henüz ulaşılamamıştır. Dergahı kapatıldıktan sonra burada bulunan kitapların çoğunun Şehir Kütüphanesine nakledildiği bilgisi dilden dile dolaşmaktadır. Ancak kütüphane kayıtlarında buradan   nakledildiği iddia edilen kitaplar ile ilgili bir arşiv kaydının da olmaması ayrıca dikkati çeken bir konudur.

       Mekanı Cennet Ruhu Şad olsun