İLİ                          KASTAMONU

İLÇESİ                   MERKEZ

YERİ                     KASABA KÖYÜ

Kastamonu İl merkezine 18 km mesafedeki Kasaba Köyü ile Kasaba Örencik köyü yol kavşağının gidiş yönüne göre sağ köşede bulunan türbe halk arasında Şahı Veli Türbesi olarak bilinmektedir. Günümüzde bu türbe köy muhtarı Kemal Efendinin evinin yakınında ve eskiden harman olarak kullanılan yerin hemen kenarındadır. Burada bulunan birkaç adet mezardan çalılar ve taş yığınları arasında kalmış olan Türbenin binası yıkılmış ve taş yığınları arasında baş ve ayak mezar taşları halen yerinde durmaktadır.

Bu türbede yatan zatın adı Hamza Ecir olarak bilinmektedir. Hamza Ecir, Şeyhlerin ve Ariflerin Sultanı olarak bilinen zat olup vefat tarihi hicri 764, miladi 1362 yılıdır.

Hamza Ecir, o dönemde, bu günkü Kasaba Köyünde, Candaroğulları Beyi Adil Beyin oğlu olan Emir Mahmut Beyin küçüklüğünden itibaren eğitimi ile görevlendirilmiş ve Emir Mahmut Bey Dahil bir çok Arif ve Şeyh yetiştirmiştir. Bu nedenle de Şahı veli yani Velilerin Şeyhi ve onların Şahı olarak isim yapmıştır. Emir Mahmut Bey, diğer adı ile Mahmut Çelebi’nin yanından ömrü boyunca ayrılmadığı ve ona şeyhlik yaptığı ve onun gönlünde ise gönlünün şahı olarak hizmet vermiştir. Hatta Emir Mahmut Beyin oğlu Mehmet Beyin de bir süre hocalığını yapmıştır.

Günümüzde Emir Mahmut Bey ve oğlu Mehmet Beyin mezar taşları Kastamonu Arkeoloji müzesindedir. Türbeleri Beşikli Türbe veya Halk arasında Eşikli Türbe olarak bilinmekte olup Mahmut Bey Camisinin kuzey tarafında iken bu türbe yıkılmış ve halen yerinde Caminin önündeki su deposu  yapılmıştır.

Bu  yıkılıp yerine su deposu olarak yapılan türbede Emir Mahmut Beyin mezarından başka dört adet mezarın daha olduğu anlatılmaktadır. Bu türbenin yerindeki su deposundan başka burası yıkılırken mezarın yan taşları Mahmut Bey Camisinin girişindeki duvarın kenarında durmaktadır. Bu mermer taşlardan bir tanesi ise kırık vaziyettedir ve üzerinde farsça yazılar vardır. Burayı ziyaret edenlerden bazı kişiler bu farsça yazıları okumaya çalışmışlar ve farklı açıklamalarda bulunmuşlardır. Bir uzman kişinin bu yazıyı okumasının doğru olacağı görüşü ile notlarıma aldığım bu yazının Türkçeye çevrilmiş şeklini buraya almak istemedim.

Şahı Veli Türbesinin onarılıp ziyarete alınması görüşündeyim. Bu türbe eğer devlet tarafından onarılmayacak ise, Türbenin bulunduğu yerin günümüzdeki sahipleri olan Hamzaoğulları sülalesi tarafından onarılması en büyük dileğimdir.

Şahı Veli ise geçimini odunculuk yaparak sağlamış ve çocuğu olmadığı için de tüm arazisini öğrencisi Emir Mahmut Beye, diğer adı ile Mahmut Çelebi’ye bağışlamıştır. Halk arasında Şahı Velinin türbesinin bulunduğu yer odun pazarı olarak da bilinmektedir.

Günümüzde ise Kasaba köyü hem inanç turizmi ve hem de kültür turizmi için çok önemli bir yerdir. Köyün yolu asfalt olup her türlü vasıta ile ulaşım mümkündür. Ayrıca Köyün içinden geçen Ilısu Deresi de  dere ıslah çalışması ile güzel bir görünüme kavuşturulmuştur. Bir de bu köyde bulunan eski üç adet hamamın hiç olmaz ise ayakta kalan ve yarı yıkık vaziyette günümüze kadar ulaşan ve Emir Mahmut Beyin Cami ile aynı tarihte yaptığı anlatılan bu hamamın da restore edilmesi turizm için oldukça önemlidir.

Bu köy eskiden bin beş yüzden fazla nüfusa sahip iken günümüzde birkaç hane kalmıştır. Bazı eski evler ise sahipsizlikten yıkılmak üzeredir. Yeni yapılan bir bina ise köyün tarihi dokusundan oldukça uzak olup köy girişindeki bu bina da hiç olmaz ise giydirme cephe ile köyün dokusuna uygun hale gelmesi sağlanmalıdır.

         Şahı Veli’nin mekanı cennet ruhu şad olsun.