İLİ.                         : SİNOP

İLÇESİ                  : MERKEZ

YERİ                    : ALADDİN MEDRESESİ BAHÇESİ

Sinop il merkezindeki Gazi Çelebi Türbesi Alaaddin medresesinin yanındadır. Günümüzde üzerinde herhangi bir örtü yoktur. Sadece yan yana iki mezar vardır. Bu mezarlardan bir tanesi miladi 1318 yılında vefat eden Mesut Çelebinin oğlu Gazi Çelebinin mezarıdır. Mesut Çelebi Kötürüm Beyazid Hanın önemli komutanlarından birisidir. Oğlu Gazi Çelebi de hem ilim ehli olarak görev yapmış hem de İsfendiyar Beyin döneminde askeri alanda önemli vazifeler üstlenmiştir. Alaaddin medresesinde de kelam dersleri vermiştir.

Bu mezarın hemen yanındaki Hatun mezarı ise Gazi Çelebinin kızının mezarıdır. Candaroğulları döneminde bu beyliğin Sinop ve Doğusuna doğru genişlemesinde önemli vazifeler üstlenen bu asker kökenli ilim insanının ölümünden sora Buradaki medreseye ek binalar yapan İsfendiyar Bey bu zatın da türbesini yaptırmıştır.

Türbe binası günümüzde yıkılmış sadece medrese binası günümüze ulaşabilmiştir. Günümüzde başka amaçla değerlendirilen medrese binası aslına uygun olarak restore edilmeyi beklemektedir.

Bir de Devlet Hatun Türbesinin yakınındaki gelincik köyündeki bir tepe üzerindeki bir türbe daha vardır.  Pervaneler Türbesi diye adlandırılan bu türbede ise günümüzde üzerinde bir örtü veya yapı yoktur. Ancak burada yatan zatın Pervane Süleyman oğlu Ali diye bir zatın yattığı anlatılmaktadır.

Bu bilgi doğru ise bu zat Kastamonu’daki Şifahaneyi yapan küher başıdır. Bu da Çobanoğulları dönemine yani Muzaffereddin Yavlak Arslan dönemine aittir. Yani Bu türbe bir Çobanoğlu dönemi yapısıdır. Bu türbenin yanındaki tepeden ise Sinop limanlarının her ikisi de rahatlıkla görülebilmektedir.

Bu türbedeki mezar taşlarının bazılarının buradan alınıp Sinop Müzesine nakledildiği anlatılmaktadır. Sinop Arkeoloji müzesinin bahçesinde ise çok sayıda Müslüman mezar taşları vardır. Bunlar incelenirse buradaki Çobanoğulları, Candaroğulları ve de Pervaneoğulları hakkında bilgilere ulaşılabileceği düşüncesindeyim. Bu benden ziyade daha çok tarihçileri görevidir diye düşünüyorum.

Gazi Çelebi türbesi ise çok az kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Ancak burası öyle bir noktadır ki burası Sinop tarihine önemli bilgileri verebilecek tarihi bir belge hüviyetindedir.

Mekanı Cennet ruhu Şad olsun