Eğitim/öğretime dair dünya çapında derecelendirme çalışması var, “PISA”, 81 ülke ve bölgede 15 yaşındaki gençlerin “okuma, matematik ve fen (bilim)” seviyelerini değerlendiriyor…
Ülkemiz de yıllardır bu sistemde ölçülüyor.
Önceki yıllara göre yükseliş var mı var ülke puanımızda…
Ancak mevcut “iyileşme” yeterli mi?
(“PISA nedir” sorusunu Milli Eğitim Bakanlığı tarif ediyor…
“Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA), 15 yaşındaki öğrencilerin matematik, okuma becerileri ve fen alanlarındaki bilgi ve becerilerini değerlendirmektedir. Araştırmadaki bilişsel testler; öğrencilerin karmaşık problemleri ne kadar iyi çözebildiğini, ne kadar eleştirel düşünebildiğini ve etkili iletişim kurabildiğini araştırmaktadır. Bu da gerçek hayattaki zorluklarla baş etme ve gelecekte başarılı olma konusunda eğitim sistemlerinin öğrencileri ne kadar iyi hazırladığına dair fikir vermektedir.)
2022 PISA sıralamasında “81” ülke arasında Türkiye…
Matematikte “39”, fende “34” ve okumada “36” basamağında kendine yer buldu.
Tüm alanlarda tek ülke “şampiyon” oldu…
“Singapur”.
Ortalamaya bakıldığında diğer güçlü performans gösteren ülkeler hangileri mi?..
Çin’e bağlı “Makao”, “Tayvan”, “Japonya”, “Güney Kore” ve “Estonya”.
“Makao” neresi mi?..
“Tayvan” mı?
Hadi “Japonya ve “Güney Kore” tamam da…
“Estonya” mı?
Okuma kategorisinin ikinci sıradaki ülkesi “İrlanda”…
Türkiye okumada 36’ncı.
Matematik sıralamasında “Hong Kong” 4’üncü…
Türkiye 39’uncu.
Fende “Avustralya” var misal ilk sıralarda…
Türkiye 34’üncü.
(PISA testlerindeki çoktan seçmeli/açık uçlu sorular var…
Seçilen okuldaki öğrencilerin genelini (tek bir çocuğun cevaplayabileceğinden daha fazla soru hazırlanıyor ve bu sorular farklı sınav kağıtlarına bölüştürülüyor) ve ayrıca her öğrencinin potansiyelini ölçen istatistiksel bir model kullanıyor. Öyle bir model bulmuş ki “PISA”, Her öğrencinin verdiği yanıtlar diğer tüm soruları yanıtlamış olsaydı nasıl bir performans sergileyeceklerini tahmin ediyor. “Kaçarı yok” yani.)
Milli Eğitim Bakanlığı “2022 PİSA Türkiye Raporu” dosyasını yayımladı…
Eğitimle ilgili olan herkesin bakanlığın resmi web sitesindeki bu dosyayı okumasını salık veriyorum.
Mangalda kül bırakmazken…
İşlerine yarayabilir.
“Fren” açısından…
Makao’nun fersah fersah gerisindeyiz nitekim.
Bakanlığın dosyasından birkaç cümle paylaşayım da kast ettiğim çok daha kolay zihinlere şırınga olsun…
“PISA 2022’de Türkiye’deki öğrenciler matematik, okuma becerileri ve fen alanlarında OECD ortalamasının altında puan almıştır.”
Ayrıntıya girelim…
“PISA 2022 uygulamasında Türkiye’de en az 2. yeterlik düzeyine ulaşan öğrencilerin oranı %61’dir. Bu oran OECD ülkeleri ortalamasının altındadır (OECD ortalaması %69)… (Çin)*, Tayvan ve Estonya’daki öğrencilerin %85’inden fazlası 2. düzeyde veya üzerinde performans göstermiştir… Türkiye’deki öğrencilerin yaklaşık %5’i matematikte en iyi performans gösteren öğrenciler arasındadır. Diğer bir ifadeyle bu öğrenciler PISA matematik testinde 5 veya 6. düzeye ulaşmışlardır (OECD ortalaması: %9). Altı Asya ülkesi bu başarıyı gösteren öğrenciler arasında en büyük paya sahiptir.)
Ya da…
“En az bir alanda üst düzeyde (5 veya 6. düzey) performans gösteren öğrenci oranları OECD ülkeleri ortalamasına kıyasla Türkiye’de daha azdır. Aynı zamanda üç alanda da asgari performans düzeyine ulaşan öğrenci oranı OECD ülkeleri ortalamasına kıyasla Türkiye’de daha azdır.”
Okuma yahut okuduğunu anlama…
“Türkiye’de öğrencilerin %2’si okuma becerileri alanında 5. yeterlik düzeyi veya üzerinde puan almıştır (OECD ortalaması %7). Bu öğrenciler uzun metinleri anlayabilir, soyut veya mantık dışı kavramlarla başa çıkabilir ve bilginin içeriği veya kaynağıyla ilgili örtük ipuçlarına dayanarak gerçek ile görüş arasında ayrım yapabilir.”
Fende…
“Türkiye’de öğrencilerin %4’ü fen alanında en iyi performans gösteren yani 5 veya 6. yeterlik düzeyinde olan öğrencilerdir (OECD ortalaması %7).
Not: 2022 PISA sınavına Kastamonu dahil oldu mu?..
Olduysa durum nedir?
2022 PISA raporu doğrultusunda Kastamonu’da maarifin hali nedir?..
Rapor doğrultusunda yeni yol haritası düşünülüyor mu?
Kendime soruyorum…
Maariflik bir durum yok.