1966 yılında Kırmızı-Siyah renklerle kurulan ve 1967 yılında direkt olarak 2. Lig’e alınan Kastamonuspor’un bu ligdeki misafirliği kısa sürmüş ve ikinci sezonun sonunda (1968-1969) grubunda sonuncu olarak küme düşüp 2. Lig’e veda etmişti.
Kastamonuspor deyim yerindeyse doyumluk değil tadımlık olan ve tadı damaklarda kalan 2 sezonluk 2. Lig sonrası, 1969-1970 sezonundan itibaren 3. Lig’de yer almış, 1976-1977 sezonu sonunda 8 yıl mücadele ettiği bu ligde de tutunamayıp Amatör Küme’ye düşmüştü.
Bu sezonun ardından Kastamonuspor için terfi ligdeki dönemi başladı. 7 yıl terfi liglerinde yer alan Kastamonuspor bu süreçte bir sonuç alamadı. Arada geçen dönemde kaldırılan 3. Lig 1984 yılında Kemal Ulusu’nun Başkanı olduğu Türkiye Futbol Federasyonu tarafından yeniden kuruldu ve Kastamonuspor’a da yeniden profesyonelliğe geçiş ve 3.. Lig’de yer alma fırsatı doğdu. Kastamonupor, 1984-1985 sezonundan itibaren kaldığı yerden uzun yıllar sürecek ve müdavimi, emektarı olacağı 3. Lig yolculuğuna devam etti.
1981-1982 sezonunda Terfi Ligi’nde mücadele eden Kastamonuspor, 2. Lig’in kıyısına kadar gelmiş ancak cezası nedeniyle Bolu’da oynanan Eyüpspor maçını son dakikalarda yediği golle kaybederek, bu büyük fırsattan yararlanamamıştı.
Sezon öncesinde Kastamonuspor büyük bir hamle yaptı. Vali Sadullah Verel, Garnizon Komutanı Salih Zeki Gonca ve Belediye Başkanı Nihat Şen’in büyük katkılarıyla; Şeker Fabrikası, Orman, YSE, Toprak-Su ve DSİ Bölge Müdürleri ve Kastamonulu sporseverlerin desteğiyle, uzun çabalar sonucunda Kastamonuspor, yeni bir ruhla yeniden doğmuştu.
Başkanlığını Saim Dravor’un yaptığı Kastamonuspor, olağanüstü kongre yaparak; daha önce Kastamonuspor’a futbolcu olarak Amatör döneminde, 2. Lig ve 3. Lig’de yıllarca başarıyla hizmet etmiş, Kastamonu’nun örnek eğitimcilerinden Abdurrahmanpaşa Lisesi’nin efsane müdürü İsmail Dönmez Başkanlığı ve Mehmet Arslan’ın genel kaptanlığında, Dr. Ahmet Zafer Ergün, Saim Dravor, Şevket Selvi, Tuncel Darende, Sait Beyhan Çıngı, Mehmet Yaman, Necati Artuğ, Abdülvahit Himmetoğlu, Atıf Uğurlu, Cemil Özel, Cahit Balı, Atilla Tokatlı ve İsmail Palabıyık’tan oluşan güçlü ve dinamik bir yönetim kuruluna kavuştu.
Mevcut kadroya takviye olarak da Osman Kasap (Alarko – İst.) Günaydın İlik (Yıldız Tabya – İst.) İzzet Çerçiş (Otomarsan – İst.) Mehmet Ali Çolak (Avcılar – İst.) Ahmet Tabak (Bartınspor)
İsmail Köse (Çorumspor) transfer edilip kadro güçlendirildi.
1981-82 sezonu 2. Lig’e terfi maçları A,B ve C olarak üç grupta yapılmıştı. Kastamonuspor, Süleymaniye, Sirkeci, Eyüpspor, Hasköy, Yedikule, ve Taksim ile birlikte B Grubunda tek Anadolu temsilcisi olarak yer aldı. Yeni statüye göre çift devreli lig usulüne göre yapılacak maçlar sonucunda gruplarda ilk üç sırayı alan takımlar 2. Lig’e yükselecekti.
Taraftarının yeniden desteğini kazanan Kastamonuspor 2. Lig parolasıyla sezona başladı. Kastamonuspor’un ilk ve efsane amigosu Altınmakas da 4 yıl aradan sonra Gazi Stadı’na dönmüş, korosunun başına geçmiş, cefakar ve vefakar Kastamonuspor taraftarını coşturuyor, hasret gideriyordu.
Deplasmanlardaki maçlarda da Kastamonu’dan giden seyircilerle birlikte, İstanbul’da yerleşik Kastamonululardan oluşan binlerce taraftar tribünleri kırmızı-siyah bayraklarla donatıp davul zurnalarla maç boyunca Kastamonuspor’u büyük bir coşkuyla destekliyorlardı.
Antrenör Sait Pirlepeli, 4. Hafta deplasmanda 2-1 kaybedilen Eyüpspor maçı sonrası görevi bıraktı. Kastamonuspor’u 2. Yarı maçlarında Karabükspor eski teknik direktörü Yüksel Aşkın hazırladı.
Futbol Federasyonu 4 Nisan 1982 günü Gazi Stadı’nda oynanan Kastamonuspor-Taksim (0-0) maçı sonunda meydana gelen olaylar nedeniyle Kastamonuspor’un cezası nedeniyle Eyüpspor maçını Bolu Şehir Stadı’nda oynayacağını açıkladı. İstanbul’un tarihi semti Eyüp’te 1919 yılında eflatun-sarı renklerle kurulan köklü kulüp Eyüpspor karşılaşması için Kastamonuspor kafilesi maçtan iki gün önce 23 Nisan 1982 Cuma günü saat 12.00’de Bolu’ya gitti ve maç gününe kadar kampa girdi.
2. Lig yolunda hayati önem taşıyan bu maç için günlerdir organizasyon hazırlığı yapan vefakar Kastamonuspor taraftarı da maç sabahı saat 08.00’de Cumhuriyet Meydanı’ndan davul zurna ile hareket etmiş, Güven Turizm’e ait 9 otobüs dolusu taraftar ile özel araçlarla yola çıkan 200 civarında taraftar, İstanbul’dan gelen 15 otobüs dolusu taraftarla birlikte Bolu’da Kastamonuspor’u desteklemişti.
Boluluların, “1. Lig takımıyız ama bizde böyle seyirci yok, Fenerbahçe bile buraya böyle seyirciyle gelmedi” gibi takdir ve şaşkınlık ifadeleri altından maç oynandı.
Maçın oynandığı 25 Nisan 1982 Pazar günü Kastamonuspor; Mustafa Şahap Hancı, Mehmet Ali Çolak, İzzet Çerçiş, Muzaffer Şenoğlu, Günaydın İlik, Hüseyin Daşçı (Ahmet Tabak), Mehmet Ali Kızılkaya, K.Ahmet, Necmi (Onnik Kertiş) ve Osman Kaya kadrosuyla sahaya çıkmıştı.
Bolu Şehir Stadı’nda oynanan maçta gerek Kastamonu’dan gerekse İstanbul’dan gelen taraftarlar, tarafsız sahayı Kastamonuspor’un sahası haline getirmişti. Her şey Kastamonuspor’un lehine gibi görünüyordu. Binlerce Kastamonulu desteği ile sahaya çıkan Kastamonuspor, ne yazık ki bu avantajı değerlendiremedi.
Büyük umut bağlanan Kastamonuspor, 90 dakika boyunca bir tek organize atak geliştiremedi. Maçın bitimine 3 dakika kala 87. Dakikada Eyüpspor 1-0 öne geçti. Özellikle 2. Yarıda etkili olan kontrataklarından birinde sağdan yapılan ve kaleci Mustafa Hancı’yı aşan ortaya, Eyüpspor alt yapısından yetişen ve aslen Kastamonu Küreli olan sol açık Eyüp Keten kafayı vurdu ve Kastamonuspor’un 2. Lig umutlarının bitiren isim oldu. Kastamonuspor taraftarları şok olmuş durumda Kastamonu’ya dönmüşlerdi.
Ertesi hafta sezonun son maçında deplasmanda Hasköy’ü 4-0 yenen Kastamonuspor’a bu farklı galibiyet yeterli olmamış ve ligi 4. Sırada bitirmişti.
1981-1982 sezonu 2. Lige terfi maçları sonunda B grubunda ilk üç sırayı alan Süleymaniye, Sirkeci Yedikule ve Eyüpspor 2. Lig’e yükselmişlerdi.
Bolu’da oynanan maçta Kastamonuspor’u 2. Lig’in kapısından döndüren ve Kastamonuspor camiasında derin izler bırakan Eyüpspor, acı hatırası olan bir takım olarak belleklere kazındı.
AYAKTAKİLER (Soldan Sağa)
Muzaffer Şenoğlu - Mehmet Ali Çolak – Necmi – İsmail Köse – Ahmet – Mustafa Şahap Hancı
OTURANLAR (Soldan Sağa)
İzzet Çerçiş – Mehmet Ali Kızılkaya – Günaydın İlik – Osman Kasap – Hüseyin Daşçı