Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) bünyesindeki “Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü” 2003’ün Mayıs ayında  “İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması (2003)” raporunu yayımladı…

Kastamonu’nun 1996’ya göre gerilediği ortaya konuldu.

İl sayısı artmıştı…

81 il olmuştu “lig”.

Kastamonu 1996 yılında 43’üncü sıradaydı…

2003’e gelindiğinde sırası “51” oldu.

İl artışı dikkate alındığında…

“Bir önceki çalışma ile kıyaslandığında toplam 38 ilin sıralamada gerilediği görülmektedir. Sıralamalar arasında en büyük oranda gerileyen iki il Aydın (9 sıra) ve Kütahya’dır (7 sıra). Bu illeri, 6 sıra gerileyen Erzincan ve İçel illeri izlemektedir. Isparta ve Uşak 5’er sıra, Kastamonu, Kırşehir, Şanlıurfa ve Tokat 4’er sıra, Bitlis, Çanakkale, Gümüşhane, Kayseri, Niğde ve Van 3’er sıra, Aksaray, Antalya, Hakkari, Manisa, Ordu ve Trabzon 2’şer sıra gerileme gösteren illerdir. Sadece 1 sıra gerileyen illerin sayısı 16’dır. Bu iller Afyon, Ağrı, Balıkesir, Çankırı, Diyarbakır, Elazığ, Giresun, Hatay, Kırıkkale, Konya, Malatya, Mardin, Muğla, Sivas, Yozgat ve Zonguldak’tır.”

5 bölgeye ayrıldı iller 2003 yılında…

“Dördüncü derecede gelişmiş iller grubu; İç Anadolu Bölgesi’nden Niğde, Sivas, Aksaray, Çankırı ve Yozgat, Karadeniz Bölgesi’nden; Giresun, Bartın, Kastamonu, Sinop, Tokat, ve Ordu, Doğu Anadolu Bölgesi’nden; Tunceli, Erzincan ve Erzurum, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden; Diyarbakır, Adıyaman ve Kilis, Akdeniz Bölgesi’nden ise Kahramanmaraş ve Osmaniye olmak üzere toplam 19 ilden oluşmaktadır. Bu grupta, ülkenin batı kesiminde yer alan Marmara ve Ege bölgelerinden il bulunmamaktadır.”

İmalat sanayisinde 44’üncü sıradaydık…

Genel sıralamamızın üstünde.

Eğitim sıramız 60’ıncılık…

Genel sıralamamızın gerisinde.

Not düşülmüş…

“Genel gelişmişlik sıralamasında daha üst sıralarda iken, eğitim sektörü gelişmişlik sıralamasında alt sıralarda yer alan iller bulunmaktadır. Bu grupta yer alan illerin başlıcaları ise; Adana, Denizli, İçel, Aydın, Manisa, Nevşehir, Elazığ, Konya, Gaziantep, Afyon, Kastamonu ve Diyarbakır’dır.”

Sağlık ilginç…

2003 yılında Kastamonu sağlık liginde 81 il arasında 24’üncüydü.

Not düşülmüş…

“İller düzeyindeki sıralama sonuçları ise genel hatlarıyla şöyle özetlenebilir: Genel gelişmişlik sıralamalarında alt sıralarda iken, sağlık sektörü gelişmişlik sıralamasında üst sıralarda yeralan başlıca iller; Isparta, Bolu, Edirne, Aydın, Elazığ, Burdur, Trabzon, Samsun, Kastamonu, Kırşehir ve Malatya’dır. Belirtilen iller sağlık sektörü yatırımları ile hekim, diş hekimi ve eczacı gibi sağlık personeli tercihleri açısından geçmiş dönemlerde önemli bir performansa sahip olmuşlardır.”

(O tarihte raporda sabit…

Karabük sağlık alanında ardımızda.)

2003 yılında…

Bölgesel sıralamamız ise “Zonguldak, Karabük, Çorum, Kastamonu, Bartın, Sinop, Çankırı” şeklinde gelişmişten az gelişmişe doğru sıralanıyor.

1990’ların sonu Kastamonu’ya yaramadı…

2000’li yıllara ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmede irtifa kaybederek girdik.

Devamı nasıl geldi?..

Devam ederiz.

Not: 2003 yılında sağlık alanında Türkiye’nin ilk 24 ili…

 “Ankara, İzmir, İstanbul,  Isparta, Eskişehir, Bolu, Edirne, Antalya, Denizli, Muğla, Aydın, Elazığ, Balıkesir, Burdur, Kırklareli, Bursa, Çanakkale, Adana, Zonguldak, Trabzon, Samsun, Manisa, Uşak, Kastamonu”.

Listeyi lütfen dikkatli okuyalım…

“Kocaeli, Kayseri, Gaziantep, Konya, Malatya, Erzurum” gibi büyükşehirler Kastamonu’nun ardında o tarihte.

Aradan 20 yıl geçti…

Kastamonu, sağlık alanında bu illerin neresinde, takdir kamuoyunun.

Raporda düşülen not kıymetli…

“Genel gelişmişlik sıralamasında daha üst sıralarda iken, sağlık sektörü gelişmişlik sıralamasında alt sıralarda yer alan başlıca iller ise; Bursa, Adana, Kocaeli, Yalova, Kayseri, Tekirdağ, Gaziantep, Bilecik, Karabük ve Mersin’dir. Belirtilen illerde sanayi ve tarım gibi sektörlerde yaşanan gelişme aynı oranda sağlık sektörüne yansımamıştır. Ayrıca söz konusu iller; sağlık sektörü yatırımları ile hekim, diş hekimi ve eczacı gibi sağlık personeli tercihleri açısından geçmiş dönemlerde nispi olarak düşük bir performansa sahip olmuşlardır.”

Resmi kayıtlar…

Kastamonu nereye gidiyor?