DELİL: 23.11.2023

Prof. Dr. Burhan BALTACI

 

Kastamonu İlahiyat -Kuruluş-

Çok şefkatli pek merhametli Allah’ın adıyla başlıyorum.

Değerli okurlarım,

Kastamonu’muzda bir ilahiyat fakültesi var. 2012 yılında kuruldu. Hayırlı olsun. Bana göre çok da hayırlı bir kurum Kastamonu’muz için.

2022 yılı ilahiyat fakültemizin onuncu yılı idi. Herhangi bir anma veya kutlama olmadı. Dekanlık tarafından bu satırların yazarının da aralarında olduğu üç öğretim üyesi onuncu yıl kitabını yazmak için teşvik edildi. Kitap hazırlandı ama basımı gerçekleşmedi. Sebebini –bildiğim kadarı ile- daha sonraki yazılarımda paylaşacağım. Bugünden itibaren sizlere birkaç yazıda ilahiyat fakültemizin kuruluş sürecini ve bugünlere gelişini anlatmak istiyorum. Bu yazıyı yazarken adı geçen kitaptaki kendi yazdığım bölümlerden de yararlanacağım. Emek boşa gitmesin. Diğer arkadaşların yazdığı bölümler onlara ait.

2011 yılındaki rektör değişimi ile Kastamonuluların kişisel olarak ve ekipler halinde yeni rektöre “hayırlı olsun” ziyaretine geldiklerinde her bir ziyaretçi grubunun istekleri arasında ilahiyat fakültesi açılması da vardı. 2011 yaz aylarında biz de Kastamonu’ya gelmiştik ve rektör hocaya uğramış ve bu taleplere şahit olmuştuk. Oysaki dönemin Rektörü Prof. Dr. Seyit AYDIN bu taleplere bigâne değildi. İlahiyat kurulması fikri netleşmiş olmalı ki Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden bu satırların yazarını davet etmişti bile.

Değerli okurlarım,

Bu süreç, 2011 yılında üç, evet sadece üç öğretim üyesi ile Eğitim Fakültesi bünyesinde İlköğretim Din Kültürü Öğretmenliği Bölümü ile başlayıp İlahiyat Fakültesine giden bir süreç.

2012 yılında ilk aylarında kurulan İlahiyat Fakültesi, aynı yıl Uluslararası Şeyh Şâbân-ı Veli Sempozyumu yapıyor bir avuç öğretim üyesi ile. Tabi ki dönemin rektörünün kararlılığı ve eğitim fakültesinden dört öğretim üyesinin aktif destekleri ile. Hepsini anlatacağım. Tarihe not düşmek için.

2014’de bir uluslararası sempozyum daha.

2016’da bir uluslararası sempozyum daha.

2017’de bir uluslararası sempozyum daha.

Ve 2018’de iki uluslararası sempozyum.

Neredeyse her ay, bazen ayda birkaç defa bir konferans veya panel. Aktif öğrenci kulüpleri birbirleri ile yarış halinde. “Türk Dilini ve Kültürünü Yaşatma Topluluğu” en aktif topluluklardan birisi, en önde. Spor müsabakaları, şiir yarışmaları. Hocalar koşturuyor, öğrenciler talep ediyor.

NEREDEN NEREYE…

Değerli okurlarım,

Son yıllarda böyle bir uluslararası faaliyet yok ilahiyatta. İnteraktif bir döneme girmemize rağmen. Uluslararası sempozyumlar uzaktan yapılabilmesine rağmen. Aldığım duyumlara göre, Sn. Rektörümüz de bunların cevabını arıyor. Ama (sanırım) bulamaz. Çünkü iletişim kanalları kapalı tutuluyor. Fakülteye ve öğretim üyelerine erişiminde, bana göre, engeller var. Bunları da dikkate sunacağım.

Gazetelerde yazı yazan bazı akademisyenler hakkında inceleme veya soruşturma açıldığını duyuyorum. Bize de açılır mı, bilemem.

Bu yazıları, kurucusu olduğum, kuruluş dosyasındaki her bir harfini ellerimle yazdığım ve evladım gibi gördüğüm fakültem için yazacağım.

Haydi hayırlısı. 

En son Sn. Dekan istifasını sunmuş. Oysaki süresi dolmamıştı. “Neden böyle oldu da ilahiyat pasifize oldu,” ilahiyatta ters giden neler var? Akademisyen sayısı artmasına, fiziki imkânlar gelişmesine, kendi binasına ve konferans salonuna kavuşmasına rağmen. Bu gibi soruların cevaplarını kendi penceremden bulmaya çalışacağım.

Ama önce kuruluş, bekleyin.  

İDKAB KURULUŞU

Değerli okurlarım,

2011 yılında, Kastamonu ilinde bu amaca hizmet eden bir eğitim müessesesinin olmamasını bir eksiklik olarak gören dönemin Rektörü Prof. Dr. Seyit AYDIN, Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde bir İlköğretim Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Eğitimi Bölümünün açılması için gerekli hazırlıkları başlatmıştır. Fakat bölüm açılmadan kadro ilan edilmiş. Bendeniz, ilk defa Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümüne geldim. Sonra İlköğretim Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Eğitimi Bölümü kurduk ve kadromuz bu kez oraya aktarıldı.

2011 yılının Ekim ayında içinde Dr. Burhan BALTACI’nın da olduğu iki akademisyen tarafından hazırlanan bölüm açılması teklifi üniversite içindeki aşamalardan sonra, Yükseköğretim Kurulu’na sunulmuş ve teklifin Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilmiştir. Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi bünyesinde İlköğretim Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Eğitimi Bölümü açılarak eğitim-öğretim faaliyetine başlamıştır. Bölümün kuruluş sürecine katkılarından dolayı Prof. Dr. Nurullah ALTAŞ hocamıza teşekkürlerimizi sunarım.

Kuruluş yılında bölüm, 2011 ek kontenjan bildirimiyle, 41 öğrenci ile tek bir sınıf olarak eğitim-öğretime başlamıştır.

İLAHİYATIN KURULUŞU

Değerli okurlarım,

2011 yılında Üniversitemiz bünyesinde bir İlahiyat Fakültesi açılması için içinde Dr. Burhan BALTACI’nın da bulunduğu iki akademisyen tarafından bu amaçla hazırlanan dosya dönemin Üniversite yönetimine teslim edilmiştir. Bu süreçte söz konusu dosyanın hazırlanmasına yönelik katkılarından dolayı, 2011 yılında Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı görevini yürüten Prof. Dr. Ali AKPINAR hocamıza da müteşekkiriz. Elbette bu kuruluş, dönemin Rektörü Prof. Dr. Seyit AYDIN’ın iradesiyle olmuştur. Katkısı olan bütün hocalarımıza sağlık ve afiyet dileriz.

Üniversitemiz bünyesinde İlahiyat Fakültesinin açılmasına yönelik resmî sürecin tamamlanması sonucunda, 10.01.2012 tarih ve 28169 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan, 16.12.2011 tarih ve 2011/2605 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi kurulmuştur.

Üniversitemiz bünyesinde İlahiyat Fakültesi’nin kurulmasının ve öğrenci sayısının kısa sürede artmasının ardından kurumumuza yeni akademik ve idari personelin atanması ihtiyacı doğmuştur. Bu süreçte bazı hocalarımız fakültemizde göreve başlamışlardır. İlerleyen zaman diliminde yeni akademisyenlerin de katılımı ile birlikte, bugün elliye yakın akademik kadrosu ve az sayıda idari personeli ile çaba ve gayret içindendir. Fakültemizde idarî işleyişin sistemli bir noktaya gelmesindeki katkılarından dolayı Emekli Fakülte Sekreterimiz Sayın Serdar SAFRAN’a da buradan teşekkürlerimizi sunarız. İdari işleyişin yerleşmesinde katkıları çok büyüktür.

Kurulduğu ilk yıllarda müstakil binasının olmaması sebebiyle önce Eğitim Fakültesinin, daha sonra Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinin binalarında eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren fakültemiz, yaklaşık dokuz yıl süren bu sıkıntılı süreçte farklı binalarda kısıtlı mekânlarla eğitim-öğretim faaliyetini sürdürmüştür. Hayırsever Oğuz Ailesi’nin öncülüğünde kurulan “İlâhiyat Fakültesi Binası Yaptırma Derneği” tarafından Fakültemiz için kampüsümüzde inşa edilip Üniversitemize bağışlanan “Muhammed İhsan Oğuz Binasının” 2022 yılında tamamlanması ile bina sorunu da sona ermiştir.

(Devamı sonraki yazılarımızda gelecek.)

Bir Soru:

Kıt kanaat imkanlarla altı uluslararası sempozyum yapan Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültemiz, son yıllarda fakülte kurumsal kimliği ile, neden hiçbir uluslararası faaliyete imza atamamıştır?

Ne Zaman Düzelü?

Yapılanların hesabını sorduğumuz ve eleştirisini yaptığımız kadar, yapılmayanların hesabını sorduğumuz ve eleştirisini yaptığımız zaman. (Geçen haftaki cümlenin izahı sadedinde.)

Sağlıcakla kalın.