1-7 Nisan haftasını, kanser hastalığına farkındalık yaratmak adına Kanser Haftası olarak anıyoruz. Dünya üzerinde ise neredeyse her yaşta kanser vakaları artmış durumda. Dünya Sağlık Örgütü'nün raporlarına göre 2008 yılında 12 milyon insan kanser hastasıyken bu sayı 2030 yılında 26 milyonu bulacaktır. Elbette ki bu artışın bir sebebi de beslenme ile ilişkilendiriliyor. Öyle ki araştırmalar, beslenmenin birçok kanser türü üzerinde yüzde 10 ile yüzde 70 arasında etkisi olduğunu bildiriyor.

Kanser Riski Yaşa Bağlı Artar mı?

Genel olarak böyle bir algı var olsa da yapılan çalışmalar bunun yüzde yüz doğru olmadığını gösteriyor. Bu nedenle “Nasıl olsa yaşım daha genç, bana bir şey olmaz.” düşüncesini taşımayın. Doğru ve sağlıklı beslenerek önleminizi alın.

Önlem Almak İçin Doğru Beslenme Nasıl Olmalı?

·Öncelikle kanserden korunabilmek için ideal kilonuzu koruyun. Özellikle kadınlarda rahim, mide ve meme kanserinin erkeklerde ise kolon, rektum ve prostat kanserinin asıl sebeplerinden biri obezitedir.

·Yüksek şeker tüketimi kanser hücrelerini besler. Bu nedenle şekeri hayatınızda minimuma indirin.

·Lif içeriği zengin olan sebze ve meyveleri sık tüketin. Kabuklu meyveleri kabuklarıyla birlikte tüketin.

·Posadan zengin çavdar, yulaf, bulgur, kepek, tam buğday gibi besinleri tercih edin.

·Haftada yaklaşık 3-4 porsiyon kurubaklagil yemekleri tüketin.

·Yüksek yağ tüketimi; meme, prostat, rahim, yumurtalık ve rektum kanseri riskini artırır. Bu nedenle yağ tüketiminizi sınırlandırın.

·Kızartma/kavurma yöntemleri yerine haşlama/buğulama/fırın/ızgara gibi pişirme yöntemlerini tercih edin.

·Brokoli, lahana, karnabahar, turp, pazı, tere, sarımsak ve soğan içeriğinde bulunan sülfür bileşikleri ile kanser hücrelerinin imha edilmesini sağlıyor. Bu besinlere sofranızda yer verin.

·Zeytinyağı, içerdiği E vitamini sayesinde antioksidan özellik göstererek kanser hücrelerinin artışını önlüyor. Yemeklerinizde ve salatalarınızda zeytinyağını tercih edebilirsiniz.

·Zencefil ve zerdeçal, kanser hücrelerinin artışını önlüyor. Suyunuza, çaylarınıza, salatalarınıza ya da yemeklerinize ekleyebilirsiniz.

·Omega-3, birçok kanser türüne karşı koruyucudur. Bu nedenle haftada 2 kez balık tüketmeye çalışın.

·Güçlü bir antioksidan olan likopen bileşeni de kanser hücrelerinin artışını önlüyor. Domates, karpuz ve pembe greyfurtta fazlaca bulunuyor.

·Elma, yaban mersini, kırmızı üzüm, domates, yeşil çay, portakal, greyfurt, sarımsak, yeşil biber, kereviz ve yer fıstığında bulunan flavonoid bileşeni ise hasarlı hücreleri tamir ediyor. Günlük beslenmenize bu besinleri ekleyebilirsiniz.

·Günlük tuz alımınıza dikkat edin. Günde 5 gramın üstüne çıkmamaya özen gösterin.

·Düzenli egzersizler yapın. Haftada 5 gün en az 30-60 dakika orta şiddette yürüyüş/yüzme/bisiklete binme vb. egzersizler yaparak bunu yaşam boyu sürdürün.

·Günde 10.000 adım atmaya özen gösterin.

Her bir hücrenizi özenle beslemenizi tavsiye eder, sağlıklı günler dilerim.