Mart ayının ikinci perşembe günü dünya genelinde “Böbrek Günü” olarak kabul ediliyor. Bu yıl 9 Mart'ta geçirdiğimiz bu farkındalık günü, kronik böbrek rahatsızlığında erken tanının önemini vurgulamak ve toplum bilincini artırmak için önemli bir gün.

Böbreklerimizin genel görevleri, zararlı maddelerin boşaltımını sağlamak, kanda asit-baz dengesini korumak ve su-elektrolit dengesini ayarlamaktır. Ayrıca kan basıncını düzenler ve kırmızı kan hücrelerinin üretimini kontrol eden hormonlarda da etkilidirler. Bu nedenle böbrek sağlığımızı korumak bizler için çok önemlidir.

Türkiye Nefroloji Derneği'nin tarama çalışmasında, ülkemizde her 6-7 kişiden birinin kronik böbrek hastası olduğu gösteriliyor. Görülme sıklığı  bu kadar fazlayken farkındalığın da o boyutta fazla olmasında yarar olacaktır.

Peki Böbrek Sağlığımızı Korumak İçin Neler Yapabiliriz?

Kontrollerinizi İhmal Etmeyin

·Böbrek yetmezliği erken evrelerde belirti göstermeyebilir. Bunun için düzenli olarak kan ve idrar tahlili vererek kontrollerinizi sağlayın.

Kan Basıncınıza Dikkat Edin

·Normal kan basıncı 120-80 olarak kabul edilir. 139-89 arası kan basıncı değeri ise yüksek tansiyon öncüsü değerler olarak kabul ediliyor. Bu değerlerin yükseldiği durumda düzenli yürüyüş, tuzsuz diyet gibi değişikliklerle tansiyonunuzu kontrol altına alın.

Düşük Tuz Tüketimi

·Tuz tüketiminize dikkat edin. Günde 1 çay kaşığından fazla tüketmemeye özen gösterin.

Hazır Besinlerden Uzak Durun

·İşlenmiş besinler ve fast food alımından kaçının. Bunların yerine taze sebze/meyve ve ev yemeklerini tercih edin.

Kolesterolünüzü Kontrol Edin

·Damar tıkanıklığına neden olan kolesterol, böbrekleri de olumsuz etkiliyor. Kolesterolü yükselten besinlerden uzak durun.

Yeterli Su Tüketin

·Günde ortalama 2 litre su içerek böbreklerinizi koruyun. Bu miktarı egzersiz yaptığınızda, ateşli hastalıklarda, gebelikte ya da emzirme sürecinde artırabilirsiniz.

Böbrek Taşı Geçmişi

·Daha önce böbrek taşı düşürdüyseniz mutlaka taş analizi yaptırın. Taşa neden olan bileşenleri öğrenin ve buna uygun bir beslenme protokolü izleyin.

Bilinçsiz İlaç Kullanımı

·Doktor kontrolü dışında ilaç kullanmamaya özen gösterin.

Sigarayı Bırakın

·Sigara, böbreklere gelen kan akımını yavaşlatır. Bu nedenle sigarayı bırakın ve içilen ortamlardan uzak durmaya çalışın.

Hayatınıza Egzersizi Katın

·Haftada 3-4 kez yapılan 30 dakikalık tempolu yürüyüş ya da düzenli egzersiz kan basıncını düşürerek böbrekleri korur.

Böbrek sağlığınızın vücudunuz için elzem olduğunu fark etmenizi önerir, sağlıklı günler dilerim.