Anne olunca yeni bir hayata başlıyorsunuz.
Çocuğunuz için atacağınız ilk adım; öncelikle kendi sağlığınızıoptimal seviyede tutmak. Kendinize zaman ayırmak, kişisel bakımınızı ihmal etmemek beden ve zihin sağlığınız için atacağınız ilk adım olmalı!
Yeni bir hayatı, siz filizlendiriyorsunuz…
Anne olmak çok yoğun sevgi ve sahiplenme duygusuna merhaba demektir.İşte tam bu aşamada yanlış kararlar vermemek, yepyeni bir hayatı doğru filizlendirmek çok önemli.
Bu sorumluluk omuzlarınızda yük değil özgürce resim yapabileceğiniz bir tablo gibi olmalı.
Bu resmi güzel yapabilmek için strese girmek değil sadece bilinçli ilerlemek yeterli olacak!
Elbette ki kulaktan dolma bilgiler değil uzman görüşleri bu yolda size eşlik etmeli.
Elbette çocuğunuz için hep güzel bir gelecek ve sağlıklı bir hayat istiyorsunuz. Ona aşıladığınız yaşam tarzı, verdiğiniz bilgiler ve alışkanlıklar çocuğunuzun hayatla ilk buluşmasıdır. Bu ilk buluşmada verilen bilgiler ne kadar doğru olursa çocuğunuzun hayat temellerini bir o kadar sağlam atmış olursunuz.
Çocuğunuzun hayatının ilk yıllarında anne sütünden sonraki beslenmesinde eline tutuşturacağınız atıştırmalıktan, okula hazırlayacağınız beslenme çantasına kadar herşey sizin elinizde...
“Çocuklukta çok yesin daha büyüme çağında” algısı yanlış!
Çocukluk döneminde vücut gelişimi ve hareketlilik sebebiyle oldukça fazla enerji harcanır. Bu mazeretle, yüksek karbonhidrat ve yağ içerikli beslenmenin hiçbir zararı olmadığı gibi son derece yanlış bir algı vardır. Elbette ki enerji harcamaları hayatımızın bu döneminde çok fazla ve buna bağlı olarak enerji alımı da yüksek olmalıdır. Fakat bu enerji doğru protein-karbonhidrat ve yağ oranları ile verilmelidir.
Çocukluk dönemindeki Obezite şirin gibi görünür ama belki de çocuğunun geleceğini risk altına sokuyorsunuzdur!
Çocuğunuzun ilk 3 yılında beslenme üzerine istemli bir seçim yapması mümkün değil. Bu durumda sizin seçimleriniz sonucu; çocuğunun beslenme alışkanlıkları gelişir.
Potansiyel obez veya sağlıklı bireyler yetiştirmek tamamen sizin elinizde..
Çocukluk döneminde beslenmenin ileriki yaşlarda obezite görülme riskini arttırdığını biliyoruz. Aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü‘nün (WHO) belirttiği gibi çocuklukta artan yağ hücreleri hayat boyu kaybolmuyor; ileriki yaşlarda ve yetişkinlikte bu hücreler kilo verimi ile sadece küçülüyor, hayat boyu bir risk faktörü olarak bizimle kalıyorlar!. Çocukluk döneminde obezite oluşumu sadece o dönemi etkilemiyor; hayat boyu peşinden geliyor.
Çocuğunuzun beslenmesi için mutlaka uygulamanız gerekenler;
• Sabah sağlıklı bir kahvaltı ile güne zinde başlamak
• Su içmeyi öğretmek.
• Süt içmeyi öğretmek.
• Sebzelerin lezzetine bebeklikte ek gıdalara geçerken alıştırmak.
• Ekmek(tam buğday) ve patates, bulgur ve tam buğday makarna gibi kompleks karbonhidratlara yer vermek.
• Ana öğünlerinde iştah açıcı ve/veya merak uyandırıcı, sağlıklı ve güzel menüler sunmak!
• Ev yapımı; kek,meyveli yoğurt, meyveli süt alternatifleri, atıştırmalık peynir tabakları ile ara öğünlerle çocuğunuzu abur-cuburdan uzak tutmak.
• Çocuğuna ekmek, makarna gibi karbonhidrat kaynaklarını sunabilirsiniz! Ama miktar önemli!
• Ev yapımı hamburgerler- tam buğday unundan keyifli pizzalar yaratıp onun kendini iyi hissetmesini sağlayabilirsiniz.
• Bilişsel gelişim için balığa sofranızda yer verin, örnek olun ve sadece izleyin.
• Hayatımızın hiçbir döneminde saf şekere ihtiyacımız yok tabi ki çocuklukta da.
• 1 yaşından önce çocuğuna tuz ve şekerin tadını öğretme.
• Tam buğday unu ile meyve parçacıkları ve pekmezle lezzetlendirilmiş lezzetli hamur işi alternatifleri yaratabilirsiniz.
• Ve “Aile Sofrası” nı ihmal etmeyin.Yemek esnasında TV izlemenin, göreceli olarak daha yüksek BKİ (beden kitle indeksi) değeri ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Çalışmalar ailecek yemek yerken, TV’nin kapalı olmasını önermektedir telefon, tablet de buna dahil! Yemek saatleriniz; sosyal iletişim becerilerinin desteklendiği sağlıklı aile sofraları olsun.
•Birlikte harekete geçin. Beraber yürüyüş yapabilir veya bisiklet sürebilirsiniz. Çocuğunuzun futbol, yüzme, dans gibi keyif aldığı bir etkinlik bulmasına yardımcı olun.
• Tüm bunları kendi beslenmenizde uygulayın! Sonrasında çocuğunuzun sizi nasıl model aldığına tanık olun.
DİYETİSYEN KÜBRA BALCI