Yazmak yaşananları tutanaklara geçirmektir. Yazı yazdığınızda hem geriye hem ileriye bir iz bırakırsınız, yaşanmışlıkların unutulmaması adına.

Yazıya dökülen cümlelerle unutulan bir olayı hatırlarsınız, bakmışsınız birgün karşınıza tekrar çıkıvermiş sorgularsınız yazmışız ancak acaba ne oldu sonuç, yazı ile alakalı olay bitti mi diyerek tekrar sorgulamaya başlarsınız.

Bazen ben bunu yazmıştım bak dediğim yazdığım çıktı diye koltuklarınız kabarır, gururlanır mutlu olursunuz, yazdığınız konu ile ilgili olumsuz gelişmeler var ise üzülürsünüz yine de ben demedim mi moduna girersiniz.

Söz uçar yazı kalır sözü boşuna sözlenmemiştir.

Yazıyı uzatmayalım anlayan anlıyor zaten.

Yıl 2016 güzelim memleketim Kastamonu’da şöyle bir olay gelişiyor ve yerel gazetelerde sayfa sayfa haberleri çıkıyor.

“Kastamonu Valiliği, Kastamonu’nun tanıtımı için tanıtım kitabı hazırlıyor. Kastamonu Valiliği tarafından kurulan “Kastamonu Tanıtım ve Gezi Rehberi Hazırlama Komisyonu” ise çalışmalara hemen başladı. 

Kastamonu Valisi Mesut Yıldırım’ın isteği üzerine oluşturulan komisyonda;

İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Fahrettin Şenoğlu, Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Şahmurat Arık, Fen Edebiyat Fakültesi Bölümü, Tarih Anabilim Dalı, Doç. Dr. Cevdet Yakupoğlu, Turizm Fakültesi Bölümü, Turizm ve Otel İşletmeciliği Doç. Dr. Kutay Oktay, Grafik Tasarım Bölümü Yrd. Doç.Dr. B. Erhan Tarlakazan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Orman Mühendisi Dr. İsmail Menteş, Vakıflar Bölge Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Görevlisi ve yazar Erdal Arslan, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmeni ve KASFOD Başkanı Suat Cumali Güngör, İl Özel İdaresi Makine İşletme Şefi ve Doğa Fotoğrafçısı araştırmacı yazar Cebrail Keleş, Orman Bölge Müdürlüğü görevlisi ve 4 mevsim Kastamonu portalından Mehmet Ayhan Yılmaz ile Kastamonu Valiliği Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi sorumlusu İlknur Aynan yer alıyor. 

Vali Yıldırım’ın talimatlarıyla oluşturulan ve çalışmalarına başlayan komisyon, geniş kapsamlı ve her yönüyle Kastamonu’nun tanıtımını yapan prestij ürünü bir çalışmaya imza atmayı hedefliyor.”

Bu haber üzerine ben de Kastamonu Gazetesi köşe yazımda “Yaşasın Tanıtım” başlığı altında 9 Aralık 2019 tarihinde bir yazı yazmış ve aşağıdaki satırları kaleme almıştım.

Tanıtım ve Gezi Rehberi oldukça kapsamlı olacak bu rehberin esas amacı ana başlığı turizm ise neden Turizmin mutfağından yetişmiş halen sahalarda olan burada ismini belirtmeyeceğim hocalardan veya turizm işletmecilerinden kimse yok bunu anlayabilmem mümkün değil.”

O zaman ki Sayın Vali’nin çok kısa süreli Kastamonu’da kalmasından mı yoksa başka nedenlerden dolayımı bilemediğim bu kurulan komisyon birkaç toplantıdan sonra bir daha toplanmadılar, toplanamadılar ve bu Gezi Rehberi hayata geçirilemedi.”

2016 yılında bir Kastamonu Tanıtım Rehberi hazırlanacak diye haberler çıkıyor, 2019 yılında ben çıkarılamadığına dair bir yazı yazıyorum ve neden çıkarılmadığı konusunda şu satırları yazıyorum.

“Bu tanıtım ve gezi rehberinin maddi bir külfet olacağı düşünülerek gerçekleştirilmedi ise o da ayrı bir yazı konusu.

Komisyon üyeleri işlerinin yoğunluğundan dolayı devam etmedilerse ki çok düşük bir ihtimal bu tam bir tez konusu olur.”

2016 yılında başlayan bu tanıtım ve gezi rehberi serüveni en azından başlangıçta belirlenen detaylar ile bir daha gündeme gelmedi.

Zaten artık günümüzde bu çeşit basılı malzemeler tanıtım adına önemini yitirdi. Artık tanıtıcı filmler, sosyal medya paylaşımları yörenin tanıtımı adına önemli.

Evet, tanıtımlar önemli de, Kastamonu hangi izlenen kanallarda yerini alabiliyor, hava durumlarında olsun, kış mevsimi geliyor kış turizmi için önemli bir merkez olan Ilgaz Kayak Merkezinden hangi kanal bahsediyor kanalların hiç birinde adımız yok.

Sonra tanıtım adına topla insanları biraraya getir, içlerinde bir konaklama tesisi yöneticisi olmasın, gastronomi turizmi diye lafa geldiğinde havamızı atalım ancak bir restoran sahibi olmasın, sonra da turizm tanıtım ve gezi rehberi hazırlanacak diye biraraya gelip dostlar alışverişte gördükten sonra bir daha bir araya gelinmesin unutulsun veya unutulduğu zannedilsin.

Turizm Derneklerinden hiç bahsetmeyelim zira bu derneklerin yöneticileri Kastamonu için değil kendi şahsi işleri çıkarları için dernek yönetimdeler, başarıları daim olsun.

Şimdi neden diye soralım cevabı yok çünkü defalarca sorduk yine soralım.

İki elin parmak sayısını geçmeyecek konaklama tesisi veya restoran yöneticileri olmasa bu ilde hiç tanıtım olmayacak mı?

Biz neden münferit olarak birşeyler yapmaya çalışıyoruz ancak bir araya gelip birşeyleri yapamıyoruz?

Başka illerin başarısı ile övünüp, kendi başarımız olduğunda başarısız olmuş gibi bu başarının üstünde neden tepiniriz?

Biraraya gelip birlikte birşeyleri başarmak neden bizde mümkün olamıyor?

Ben şu kurumun yöneticisiyim, şuranın müdürüyüm diyerek koltuklarımızdan kalkmayıp turizm işletmecileri ile karşılıklı muhabbet etmek, fikir alışverişinde bulunmak, sorunları dinlemek için esnaf ziyaretleri neden yapamayız?

Bir araya gelemiyoruz bizim yazgımız, yazımız bu şekilde yazılmış. Başarılı olana daha çok destek verilmesi gerekirken köstek olmaya çalışıyoruz.

Bu sorunumuzu ise sosyolog, antropolog veya psikolog, ne kadar sonu “log” ile biten meslek insanları varsa biraraya gelseler çözemezler.

Zira bizimkisi Turizm hikâyesi değil, hikâyeden turizm.