SADIK METİN BOYACIOĞLU

Kastamonu’nun çok önemli bir değeri olan Metin Boyacıoğlu’nun vefatını, Prof. Dr. M. Serrhat Yılmaz’ın paylaşımından bugün  büyük bir üzüntü ile öğrendim. Allah rahmet etsin, yakınlarına ve sevenlerine sabırlar diliyorum. 

Kastamonu yerel gazetelerini  gözden geçirdiğimde bütün gazetelerde  hakkında övgü dolu  yazılar göze çarptı.  Kendisi ile ilk tanışmamız, üç yıl kadar önce  Şerifebacı Öğretmen Evinde oldu. Bahçede rahmetli Atakan Albay ve  Dekan   M. Serhat Yılmaz’  da vardı,   orada tanışıp sohbet etmiştik.

Kastamonu Üniversitesi konferans salonunda düzenlediğim ‘’ İstiklal Yolu ‘’ Panelinde de yer almıştı.

Atakan Albay ve beni  kendi arabasıyla  konağına götürüp ağırlamıştı.  Güzel bir konak ve geniş bir bahçesi vardı. Günümüzde  konağın bulunduğu sokak, sokak sağlıklaştırılması sürecini geçiriyor. Kastamonu’ya gelince  beni   hep konağında ağırlamak istemiştir.

Zaman zaman telefonda  sohbet ederdik. Kastamonu ile ilgili kitaplarımı  İstanbul’daki adresine gönderirdim.  Her defasında mutlaka geri dönüş yaparak kitaplar hakkına övgü dolu  sözler söyler, bu çabamdan dolayı beni kutlardı.  En son konuşmamızda  rahatsızlığını, operasyon geçirdiğini anlatmıştı.

Bitkilere ve ağaçlara olan ilgimi bildiğinden bana  ‘’ Türkiye’nin Ağaç ve Çalıları ‘’ adlı değerli bir kitabı göndermiş, ekte  de çalışmalarımda başarılar dilemek nezaketinde bulunmuştu.

Kısaca geçmişine baktığımda çok önemli mevkilerde görev aldığını görülüyor :

Araştırmacı, yazar ve kolleksiyoncu kimliğine sahip merhum Boyacıoğlu, Kaymakamlık, Özel İdare müdürlüğü,  İl Genel meclisi üyeliği, Hür Demokrat Parti  Kastamonu İl yöneticiliği,  Doğru Yol Partisi  Kastamonu İl genel Meclisi üyeliği ve  çeşitli STK ‘larda  üyelik gibi  görevlerde bulunmuştur. Bir ara ticaret hayatına da atılmıştır.

Böylesine büyük bir değerin tanınmasında Dekan M. Serhat Yılmaz önemli bir katkıda bulunarak hakkında iki lisans tezi hazırlattırmıştır. Gelecekte de bir biyografisinin kitap olarak hazırlanacağını belirtmiştir . Bu girişiminde dolayı kendisini ayrıca kutlarım.

Kendisi de Abdurrahmanpaşa Lisesi mezunu olan merhumun, lisenin koridorlarında, liseye katkıda bulunanların fotoğrafları arasında abilerinin de fotoğrafları yer almaktadır.   Buradan ailesinin de hayır sever bir kişiliğe sahip olduğunu öğreniyoruz. Kendisi hakkındaki ilk bilgileri, yine merhum  Albay Atakan Köksal ‘dan dinlemiştim, samimi arkadaşıydı.

Köklerine bakıldığında , Kastamonu eşrafından geldiğini, aile büyüklerinden Ahmet Ziyaeddin Uluoğlu’nun  Kastamonu Mudafaa-i Hukuk Cemiyetini kurduğunu ve başkanı olduğunu görüyoruz.

Yardım sever, güler yüzlü, sohbeti hoş, bu değerli insan geride Kastamonu’ya  önemli bir miras bırakarak bu dünyadan göçüp gitti.  Görevler sırasında ülkenin bir çok terinde  bulunmuş ve bu yörelere ait zengin bir fotoğraf kolleksiyonu oluşturmuştur. Üniversiteye önemli kitap bağışında bulunmuştur. Anısını yaşatmak, Kastamonu’daki  ilgili ve yetkililere düşüyor. Başta Üniversite olmak  üzere seminer, paneller, anma toplantıları,  valilik ve belediye nezdinde ise adının  kentte uygun bir yere verilmesi.

Ek olarak kentteki konağının da bir müze veya kültür evi olarak düzenlenmesi, bahçesiyle birlikte Kastamonu kültürü için önemli bir girişim olacaktır.  Geride bıraktığı dokümanlar ve sonradan temin edilecek çeşitli materyaller ile zengin bir müze Ev olacağı kuşkusuzdur.  Böylece, Rıfat Ilgaz Kültür Evi örneğinde olduğu gibi, anısı , ailesi ve kökleriyle birlikte sürekli yaşatılmış olacak, güzel bir vefa örneği sergilenmiş olacaktır.

Emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Sadık  Erik

21.7. 2024

            

I M G 20240724 W A0020