Fatih'te 20 Aralık 1873'te doğan Ersoy, İstiklal Marşı'nı kaleme alarak Türk milletinin bağımsızlık mücadelesine katkıda bulundu.

Eğitimine Fatih'te Emir Buhari Mektebi'nde başlayan Ersoy, milli şair olma yolundaki adımlarını 1882'de Fatih Merkez Rüştiyesi'nde atmıştır. Rüştiye mektebinde geçirdiği 3 yılın ardından, mülkiye mektebinde eğitimine devam etti.

Babasının vefatı ve evlerinin yanması nedeniyle zor günler yaşayan Ersoy, ailesine destek olmak amacıyla mülkiye mektebindeki eğitimini bırakıp veteriner yüksekokuluna girdi. Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi'ni birincilikle tamamlayan şair, ardından Orman ve Ma'adin ve Zira'at Nezareti'nde görev aldı.

TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel'den 'gazetelerde tasarruf' kararına tepki! TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel'den 'gazetelerde tasarruf' kararına tepki!

Mehmet Akif Ersoy, ailesini kurarak özel bir hayata adım attı. Cemile, Feride, Suad, İbrahim Naim, Emin ve Tahir isimlerinde altı çocuk sahibi oldu. İlk şiiri "Destur"u 19 yaşında yayımlanan Ersoy, "Sa'di" mahlasıyla 1900'lü yıllara kadar gazetelere ve dergilere şiirler gönderdi.

İlk büyük eseri "Safahat"ta topladığı şiirleriyle ün kazanan Ersoy, 1911'de yazdığı ilk bölümde Osmanlı toplumunu, 1912'de "Süleymaniye Kürsüsünde" Osmanlı aydınlarını, ve 1913'te "Fatih Kürsüsünde" Osmanlı'nın ruhunu kaleme aldı.

I. Dünya Savaşı'nda görüşlerini "Hatıralar" adlı eserinde dile getiren Ersoy, 1924'te "Asım" ve 1933'te "Gölgeler" adlı eserleriyle edebiyat dünyasında önemli izler bıraktı.

Ankara'ya giderek milli mücadeleye destek veren Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı'nı Nasrullah Camii'nde yazdı. Marşı, 12 Mart 1921'de "Milli Marş" olarak kabul edildi ve Ersoy, ödül olan 500 lirayı hayır kurumuna bağışladı.

1923'te Mısır'a giden Ersoy, Kahire Üniversitesinde Türk Edebiyatı dersleri verdi. Sonraki yıllarda sağlık sorunlarıyla mücadele eden şair, 27 Aralık 1936'da İstanbul'da hayata veda etti.

Mehmet Akif Ersoy, Edirnekapı Şehitliği'nde yatarken, Taceddin Dergahı Ankara'da yaşadığı ve müzeye dönüştürüldüğü yerler, her yıl "20-27 Aralık Mehmet Akif Ersoy'u Anma Haftası" kapsamında binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Editör: Serkan Kebecioğlu