Sirke; geçmişten günümüze gıdalarımızda farklı aromasıyla lezzet artırıcı olarak kullanıldığı gibi yapılan bilimsel araştırmalar ışığında sirke bileşimleri
- DİYABETİ ÖNLEYİCİ, İnsülin metabolizması üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
-KİLO VERMEYE YERDIMCI, mide boşaltımını yavaşlatarak doygunluk hissi vermekte ve yemek tüketimini azaltmakta dolaylı yoldan kilo vermekte yardımcı olmaktadır.
-KANSERİ ÖNLEYİCİ, Bileşiminde bulunan fonksiyonel bileşikler anti-oksidan ve kanser hücrelerini baskılayıcı etkiler göstermiştir.
-KOLESEROL DÜŞÜRÜCÜ; Toplam kolesterol, HDL ve LDL parametreleri üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Yağ metabolizmasını düzenleyici ve vücutta yağ birikmesini önleyici aktiviteler göstermiştir.
-KALBİ KORUYUCU, Kalp atım hızı, kan basıncı ve tansiyon üzerinde olumlu sağlık etkilerine sahiptir.
-SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIR, Elma prebiyotik diyet liflerinden zengin bir meyve olup elma sirkesine bu prebiyotik lifler az da olsa geçmektedir. Özellikle elma sirkesi içerdiği pektin sayesinde bağırsakta iyi bakterilerin çoğalmasını teşvik etmektedir. Aynı zamanda sirke mide asidimizi destekliyici etkidedir.
BESLENMEMİZDE NASIL KULLANALIM?
-Mutlaka ev yapımı sirke kullanmalıyız.
-1-2 yemek kaşığı (15-30 ml) 1 bardak su (200-230ml) içine karıştırıp içebilirsiniz. Daha önce denemediyseniz günde bir kere 1 yemek kaşığı sirke yeterli olacaktır.
-Yemekten 30 dakika önce veya sonra önerilse de benim önerim YEMEK SONRASI İÇİLMESİDİR.
-2-3 hafta içip 2-3 hafta ara vermekte fayda var. Uzun süreli aralıksız içmek, potasyum kaybı, dişlere ve bağırsak mikrobiyatasına olumsuz etki edebilir.
-Salatalarımıza, yeşilliklerimize, patatesimize sirke eklebilirsiniz. Yapılan bir çalışmada salata ve patates sosunda kullanılan küçük bir miktar sirkenin karbonhidrat ve yağ içeren yemekler tüketildikten sonra meydana gelen şekerin yükselmesini engellediği yani kan şekerini düzenlediği görülmüştür.
- Elma sirkesinin uygun miktardan fazla tüketilmesinin gastroparezi dediğimiz hastalarda mide boşalmasının geciktirmesi nedeniyle midede şişkinlik, bulantı ve kusmaya neden olabilir. Elma sirkesi midenin asitliği ve mide asit miktarını arttırarak midede ekşimeye veya reflüyü düzenleyebileceği bildirilse de bu konuda yapılmış klinik insan çalışması mevcut değildir. Fakat elma sirkesi tüketimi sonrasında boğaz yanması, mide yanması, kanama olan kişilerde olabiliyor. Bu nedenle su ile seyrelterek içilmeli ya da salatalara uygun miktarda eklenmelidir. Hala devam ediyorsa doktorunuza danışmalısınız. Elma sirkesinin özellikle inflamatuvar bağırsak hastalıklarında kullanımında yararlı etkisi kanıtlanmadığı için bu tip özel hastalıklarda kullanıma dikkat etmek gerekmektedir.