Randevu sistemindeki uzun bekleme süreleri ise araç sahiplerini gecikme cezalarıyla karşı karşıya bırakıyor. İstanbul’da randevu almak isteyenler için bekleme süresi 20 güne kadar uzarken, Ankara ve İzmir gibi şehirlerde bu süre 15 gün olarak belirtiliyor. Randevu alamayan araç sahipleri, gecikme cezası ödemenin yanı sıra trafik kontrollerinde para cezası veya araç bağlama işlemleriyle karşı karşıya kalabiliyor.

Kastamonulu iş adamının ev sahipliğinde toplandılar Kastamonulu iş adamının ev sahipliğinde toplandılar

VATANDAŞLAR VE TÜKETİCİ DERNEKLERİ TEPKİLİ

Tüketici hakları savunucuları, zorunlu bir hizmette ek ücret alınmasının doğru olmadığını belirtiyor. TÜVTÜRK ise alınan bedelin komisyon değil, ödeme sağlayıcıları tarafından tahsil edilen "hizmet bedeli" olduğunu ifade ederek sorumluluğu üstlenmiyor. Vatandaşlar, randevu sistemindeki aksaklıkların ve kredi kartı ile yapılan ödemelerde alınan ek ücretlerin büyük bir mağduriyet yarattığını dile getiriyor.

Araç sahipleri, “Gecikme cezaları TÜVTÜRK’ün randevu sistemindeki aksaklıklardan kaynaklanıyor. Bu nedenle ek cezalara tabi tutulmamamız gerekir. İstasyon sayısını artırmalı ya da ek mesai uygulanmalı. Ayrıca, kredi kartıyla ödemelerde alınan hizmet bedeli kabul edilemez” açıklamalarında bulunuyor.

TÜVTÜRK’TEN AÇIKLAMA

TÜVTÜRK yaptığı açıklamada, “Kredi kartı ile yapılan ödemelerde, muayene ücreti dışında tarafımızca ek bir ücret alınmamaktadır. Ödeme hizmeti karşılığında alınan ücret, hizmet sağlayıcı firma tarafından müşterilerimizden tahsil edilmektedir” ifadelerini kullanarak eleştirileri reddetti. Buna rağmen, tüketici dernekleri bu durumun yasal bir zorunluluğun kötüye kullanılması olarak değerlendirildiğini ve birçok dava açıldığını belirtiyor.

2025 yılında araç muayene ücretlerindeki artış, kredi kartı ile ödemelerdeki fark ve randevu sistemindeki sorunlar, kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor.

Editör: Banu Türkmenoğlu