Türkav Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen program, Kamil AKGÜN'ün sunuculuğu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra programın konuğu olan Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Namıg MUSALI, "İstanbul'un Fethi ve Türk-İslam Tarihi'ndeki Önemi" hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Musalı, konuşmasında şunları belirtti:
"Ortaçağ'da İstanbul şehri, Batı ve Doğu, Güney ve Kuzey arasındaki ticaret yolları üzerinde bulunması, Haliç gibi doğal bir limana ve imparatorluk merkezi gibi önemli bir konuma sahip olması, doğal olarak korunaklı bir yerde inşa edilmesi açısından stratejik bir önem taşımaktaydı. İstanbul, Ortaçağ boyunca Avarlar, Sâsânîler, Araplar, Bulgarlar ve Ruslar tarafından birçok kez kuşatılmış olsa da şehrin savunma gücü yüksek olduğu için bu kuşatmalar başarılı olamamıştır. Yıldırım Bâyezid, Musa Çelebi ve II. Murad gibi Osmanlı padişahları da İstanbul'u kuşatmışlarsa da fethedememişlerdir. Çünkü o dönemde donanması güçlü olmayan Osmanlı Devleti, denizden şehri ablukaya alamamıştır. İstanbul'un fethi, Fatih Sultan Mehmed'e nasip olmuştur. Aylar süren hazırlıkların ardından karadan ve denizden harekete geçen Osmanlı ordusu, 6 Nisan 1453 tarihinde şehri kuşatan ve 29 Mayıs 1453 tarihinde fethi gerçekleştiren bir başarı elde etmiştir. Fethin ardından Fatih tarafından zaferin müjdecisi olan fetihnameler farklı hükümdarlara gönderilmiştir. Fetih haberinin Avrupa'da büyük bir hayal kırıklığı yaratırken, Türk-İslam dünyasında büyük bir coşku yaşanmış, minberlerde fetih olayı övgüyle anlatılmış ve farklı şehirlerde kutlamalar yapılmıştır. İstanbul'un fethi, Türk tarihine altın harflerle yazılmıştır."
Programın sonunda Türkav Kastamonu Şube Başkanı Kamil ÇONKOR, Prof. Dr. Namıg MUSALI'ya katkılarından dolayı Teşekkür Belgesi takdim etti.